Home + Geld & Budget | 6 geldlessen die wij de afgelopen jaren hebben geleerd

Geld & Budget | 6 geldlessen die wij de afgelopen jaren hebben geleerd

De afgelopen jaren waren financieel gezien niet altijd even gemakkelijk, maar gelukkig kwam altijd alles goed. Tegelijkertijd is er op financieel gebied ook best veel veranderd. Zo steeg mijn inkomen behoorlijk toen ik meer ging werken en ik een andere functie kreeg. Ook ging de hypotheekrente omlaag waardoor we veel minder gingen betalen voor onze hypotheek. Aan de andere kant werd ons leven duurder. Milan werd ouder en drie jaar geleden kregen we Floris. Kortom, onze financiële situatie is regelmatig veranderd. Dat bracht ook wat geldlessen met zich mee. Dit is zijn de 6 geldlessen die wij de afgelopen jaren hebben geleerd.

Geldles #1 | Iedere maand een begroting maken loont echt

Vanaf het moment dat wij samen gingen wonen (nu bijna 14 jaar geleden), begon ik met het iedere maand maken van een begroting. In een schrift en dat doe ik nu nog steeds iedere maand. Nog steeds in een schrift en nog steeds op dezelfde manier als 14 jaar geleden. Dit geeft zoveel inzicht en het loont echt om iedere maand te weten waar je aan toe bent.

Geldles #2 | Budgetten plannen voor verjaardagen is handig

We hebben geen vast budget voor de verjaardagen van de jongens (vertel ik binnenkort wat meer over), maar ik reken van tevoren wel uit wat de verjaardagen ongeveer gaan kosten. Als ik dat helder heb begin ik te plannen en zet ik dat geld apart. Zo vieren we het kinderfeestje de laatste jaren in september en kunnen we op die manier al wat kosten spreiden. We kijken naar de cadeaus, de traktaties, de kosten voor de taarten, de boodschappen etc. Alles neem ik mee in dat plan waardoor we niet voor verrassingen komen te staan en we ook in één oogopslag kunnen zien waar het eventueel minder kan.

Geldles #3 | Dure telefoonabonnementen zijn niet verstandig

Dure abonnementen zijn nooit verstandig, maar voor een telefoon al helemaal niet. En toch hadden wij altijd relatief dure abonnementen waar je het nieuwste toestel kreeg. Fijn, maar je bent een hoop geld kwijt in de maand én het abonnement staat vermeld bij de BKR. Dat laatste begon ons heel erg tegen te staan, want we willen helemaal geen BKR vermelding, ook geen “goede”. Dit jaar liepen onze beide abonnementen af en besloten we het anders aan te pakken. We sloten Sim-only abonnementen af en kochten ieder een iPhone 11. Daar kunnen we weer een hele poos mee vooruit. We betalen nu meer dan de helft minder voor onze abonnementen en dan hebben we nog onbeperkt internet ook!

Geldles #4 | Je bewust zijn van je geld is heel belangrijk

Bewustwording is voor veel situaties het sleutelwoord, maar dat geldt zeker in het geval van je persoonlijke financiën. We creëeren dat al met het maken van de begroting, maar verder check ik dagelijks meerdere keren onze bankieren apps. Ik weet precies wat er binnen komt en wat er uitgegeven wordt. Hierdoor realiseer ik mij steeds vaker dat het geld er soms echt uit vliegt wat natuurlijk niet de bedoeling is. Ik ben van ons tweeën wel de eerste die op de rem trapt.

Geldles #5 | Wij kunnen eigenlijk heel goed sparen

Onze verhuisplannen zijn behoorlijk snel gegaan en dat terwijl we een hoop geld uit hadden gegeven aan onder andere de nieuwe schuur, de elektra in de schuur en de inrichting van de veranda. Ook onze vakantie was net gepland en betaald en we wilden weer sparen voor nieuwe projecten en leuke dingen. Toen kwam de verhuizing op ons pad en moesten we zo snel mogelijk zoveel mogelijk geld bij elkaar sparen. En dat gaat ons eigenlijk best goed af! We hebben al flink wat spulletjes en kinderkleding verkocht en letten nu nog meer op de uitgaven die we doen. Het gaat gemakkelijker en sneller dan ik dacht, alleen maar omdat we ons geld bewuster uitgeven en even niet uit eten gaan bijvoorbeeld.

Geldles #6 | Kinderen zijn duurder dan we aanvankelijk dachten

Van al deze geldlessen is dit degene waar we bijna dagelijks mee worden geconfronteerd: kinderen zijn duurder dan we dachten. Milan wordt ouder dus de kleding en schoenen worden duurder. En wat denk je van lidmaatschappen (bijvoorbeeld de musicallessen), zwemmen etc.? Ook dat is allemaal niet gratis. Van tevoren zeiden wij altijd ‘kinderen kun je zo duur maken als je zelf wilt’ en dat is tot op zekere hoogte ook zo, maar toch zijn ze duurder dan we aanvankelijk dachten. Zo heeft het NIBUD weleens uitgerekend wat kinderen eigenlijk kosten. Super interessant.

Wat zijn de geldlessen die jullie hebben geleerd de afgelopen jaren? Klets mee in de comments hieronder, op Instagram of Facebook.

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

  1. Leonie
    11 oktober 2020 / 09:49

    Gebruik je hier een leeg schrift voor of een speciaal budgetplannen?

    • Marisca
      Auteur
      11 oktober 2020 / 10:52

      Ik maak nu nog het lege schrift vol en ga daarna aan de slag met de budgetplanner van de HEMA die ik onlangs kreeg. We maken eigenlijk gewoon een lange tabel met een rekensom. Ik schrijf eerst het resterende saldo op en daarna de salarissen. Dit alles tel ik bij elkaar op en daarna halen we stap voor stap alles eraf zoals de hypotheek, rekeningen, boodschappen, gemeentelijke belastingen, maar ook verjaardage etc. Het bedrag onderaan de streep is het bedrag dat overblijft.

  2. Elise
    11 oktober 2020 / 23:04

    Leuk! Altijd weer fijn om jouw artikelen over financiën te lezen.

    • Marisca
      Auteur
      12 oktober 2020 / 13:03

      Leuk om te horen! Ik wil er vaker over schrijven dus als je suggesties hebt of dingen wilt weten? Laat het gerust weten, wie weet kan ik er wat mee!

  3. Hofmeier
    9 juni 2021 / 20:42

    Goede tips!

    Inderdaad handig om iedere maand een begroting te maken, of zelfs een jaarlijkse/meerjarenbegroting. Geeft toch vaak meer inzicht dan je denkt.

    Groet,
    Anne