Home + Ga het gesprek aan met je kind(eren) door middel van de ‘vraag van vandaag’

Ga het gesprek aan met je kind(eren) door middel van de ‘vraag van vandaag’

Onze tiener is behoorlijk open. Althans, dat denk ik. Als ik heel eerlijk ben denk ik dat hij tot op zekere hoogte heel open is, maar ons over bepaalde dingen niets vertelt. Hij hoeft ons ook niet alles te vertellen, maar met alleen ‘goed hoor’ komen we natuurlijk niet veel verder. Gesloten vragen stellen werkt bij kinderen niet altijd even goed, maar ik wil ook niet dat de open vragen lijken op een verhoor. Hoe kun je het dan wel aanpakken? Ik heb dé tip voor je! Niet alleen leuk om tijdens deze vakantie te gebruiken, maar ze komen ook heel goed van pas in het nieuwe schooljaar.

De vakantie is het perfecte moment om even uit te checken en offline te gaan. We razen maar door, worden opgeslokt door alles wat we moeten en dan schiet echte quality time er soms even bij in. Dat is logisch, maar het is dan wel een kunst om de balans te zoeken tussen dat en die echte tijd samen. Ik vind dat soms ook nog best lastig, we doen ons best, maar er zijn periodes waarvan ik achteraf denk ‘het was te druk voor ons allemaal’.

Wij gaan de komende vakantie gebruiken voor extra veel quality time met zijn vieren. We willen niet alleen leuke dingen doen, maar willen ook goede gesprekken met de kinderen voeren (als is Floris daar nog iets te klein voor, maar hij hoort er zeker bij) op een ongedwongen manier.

Kaartenset ‘De vraag van vandaag’

Om er een soort “spelelement” in aan te brengen, willen we dat doen met behulp van de kaartenset ‘De vraag van vandaag’. Op die manier stellen wij niet alleen vragen aan de kinderen, maar kan Milan deze ook aan ons stellen. Ook tijdens een lange autorit of tijdens het eten.

Deze kaartenset is niet zomaar ontwikkeld door iemand, maar door Annelies Bobeldijk. Zij is opvoedexpert en zelf moeder van 4 jongens. De kaartenset bestaat uit 50 kaarten met 50 vragen. Op iedere kaart staat dus een vraag, maar dat houdt het niet op. Op iedere kaart staan namelijk ook extra verdiepingsvragen die het gesprek gaande houden. Je hoeft deze niet perse te gebruiken, maar het kan wel helpen.

De kaartenset is op een leuke manier vormgegeven zodat het kinderen aanspreekt. De vragen worden op een eenvoudige manier gesteld zodat je kind er prima antwoord op kan geven. De adviesleeftijd is 5+.

En is het schooljaar straks weer begonnen? Dan kun je ook wat kaarten trekken voor het slapengaan. Naar aanleiding van een vraag op één van de kaartjes ga je de diepte in en wordt jullie band alleen maar sterker. Je weet dan nog beter wat er in het koppie van je kind omgaat en willen we dat eigenlijk niet allemaal? Ik vind opvoeden soms gewoon heel ingewikkeld en weet dan niet altijd waar ik goed aan doe. deze kaartenset brengt het gesprek in ieder geval op gang en het helpt mij ook om nieuwe inzichten te krijgen.

Wat vinden we ervan?

We hebben de kaarten er op de avond voor onze vakantie bij gepakt. Die dag verliep rommelig, ik was een tikkeltje gestresst en wilde niet met dat gevoel op vakantie gaan. We aten bij mijn ouders en eenmaal thuis begon het te regenen dus Milan ging niet meer naar buiten. Daarom pakten we deze kaartjes erbij en zetten we wat lekkers op tafel. Zonder in te gaan op de vragen en antwoorden (dat vinden we persoonlijk), kan ik wel vertellen dat het ook heel verrassend was. Je denkt te weten hoe je kind reageert op bepaalde vragen, maar als het antwoord heel anders blijkt te zijn is dat echt een eye-opener! Het was gezellig, we hadden een goed gesprek en de rust keerde terug.

Check even uit van al het andere en check daarna in bij je kind, dat is zo waardevol!

liefs

 

 

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *