Home + Back to School | Fiets voor de middelbare school kopen

Back to School | Fiets voor de middelbare school kopen

We zijn pas halverwege de zomervakantie, maar we hebben ons al flink voorbereid op het nieuwe schooljaar. Onder andere door een nieuwe fiets te kopen voor onze oudste zoon. Een goede, stevige fiets voor de middelbare school. En dan het liefst ook nog een beetje betaalbaar. Er is zoveel keus, zowel nieuw als tweedehands, dat ik mij voor kan stellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wij gingen op pad en ik denk dat we een goede fiets hebben gekocht voor een heel goede prijs. Welke dat is en waar we op hebben gelet, lees je hieronder.

Een elektrische fiets voor de middelbare school?

Onze zoon wilde graag een elektrische fiets voor de middelbare school. Daar hebben we kort over nagedacht, maar omdat het ongeveer een kwartier á 20 minuten fietsen is naar zijn nieuwe school, vinden we dat niet nodig. Hij is gezond en zo ver is het niet. Een elektrische fiets is daarom echt nog niet nodig. Tenminste, dat vinden wij. Ook zijn die fietsen erg duur. Dat is op zich niet erg als hij hem echt nodig zou hebben, maar op de middelbare school gaan ze ook niet altijd even netjes met de fietsen om. Dat vinden we zonde. Kortom, een elektrische fiets ging het niet worden.

Fiets brugklas, waar op letten?

Tips en aandachtspunten fiets middelbare school

Hij had hiervoor een mountainbike achtige fiets, maar voor de brugklas wilden we graag een meer praktische fiets. We besloten daarom te kijken naar een stadsfiets. Eentje met een stevig frame en een stevige bagagedrager voor zijn tas. Oh, en de mogelijkheid om te zijner tijd een rekje op de voorkant te zetten met daarop een kratje.

Zijn vorige fiets was een 26 inch fiets en werd inmiddels wat te laag. Daarom gingen we nu voor een 28 inch fiets, maar waar je dan op moet letten is de frame hoogte. Dit wisten wij niet, maar daar zit dus verschil in. Uiteindelijk waren de volgende punten belangrijk voor ons:

 • Frame hoogte. Laat je hierover goed adviseren en koop de fiets niet te hoog;
 • Mogelijk tot het plaatsen van een rekje met een kratje aan het stuur. Dit hebben we nu nog niet gedaan, omdat het vrij zwaar is, maar het kan wel;
 • Aantal versnellingen. Deze fiets heeft er drie, maar ik kan hem moeilijk bijbenen met mijn elektrische bakfiets. Daar heeft hij dus geen elektrische fiets voor nodig, haha;
 • Dichte kettingkast. Dit vonden we belangrijk, want zo is de ketting minder vatbaar voor vuil en beschadigingen;
 • Goede verlichting. Dit heeft geen verder uitleg nodig denk ik.
 • Herkenbaar. Hoe herken je je fiets tussen al die fietsen op het schoolplein? Wij kozen daarom voor een blauwe fiets in plaats van zwart met een grijs zadel en grijze banden.
 • Garantie. Op deze fiets zit twee jaar garantie.
 • Prijs/kwaliteit verhouding. We wilden graag een nieuwe fiets, maar wel voor een redelijke prijs. Dat is gelukt!

Verder vonden we het belangrijk dat de fiets stevig was en de komende jaren mee zou kunnen. Volgens deze fietsenwinkel moest dat zeker gaan lukken.

Lees ook dit artikel aan de ANWB over het kopen van een schoolfiets.

Een nieuwe schoolfiets voor een redelijke prijs

We hadden al online gekeken en €700,- voor een nieuwe fiets bleek volkomen normaal. Op zich een prima prijs voor een goede fiets, maar het is en blijft een hoop geld. Mijn broer tipte ons over een winkel in Gouderak (De Ridder, geen spon). Hier gingen we als eerste naartoe en slaagden we meteen. We kochten deze gloednieuwe fiets voor “maar” €489,-! Dat is nogal een verschil met wat we online zagen. De korting hadden we te danken aan het feit dat het een model van vorig jaar was, welke niet eens zoveel verschilde met het model van dit jaar.

Het merk heet ‘Rock Machine’ en is niet zo heel bekend. Tenminste, wij kenden het niet. Wij hebben model UB40. Ik vind het wel tof, haha.

Een degelijke stadsfiets waar hij hopelijk heel wat jaren plezier van gaat hebben!

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Lies
  1 augustus 2023 / 07:59

  Mooie fiets! Ik ben persoonlijk blij om te zien dat er ook nog gewone fietsen worden gekocht. Voor 20 minuten fietsen kan dit prima naar mijn mening (in een gezonde staat natuurlijk en over een veilige weg).
  Wij fietsen vroeger (15 jaar geleden) o’n 13-14 km en dat ging ook gewoon prima.
  Snap wel dat tegenwoordig groepsdruk ook wel iets doet.. je wil eigenlijk liever niet de enige zijn zonder. Hopelijk heeft hij veel plezier er van!

  • Marisca
   Auteur
   1 augustus 2023 / 08:26

   Vinden wij ook en we hopen inderdaad dat hij er lang plezier van heeft. We vinden het echt niet nodig voor het kleine stukje dat hij moet fietsen en hij is gezond dus kan dat prima fietsen. Dankjewel!