Home + Even bijkletsen: gemengde gevoelens

Even bijkletsen: gemengde gevoelens

Normaal gesproken had de blog van vandaag al lang online gestaan. Deze niet. Ik schrijf deze om 6.00 uur ’s morgens en publiceer hem zo direct. Het is de ochtend na de persconferentie van onze premier en we weten nu eindelijk wanneer de kinderen weer naar school mogen. Ik had verwacht dat ik een gat in de lucht zou springen bij dit bericht, maar dat deed ik niet. Ik had er gemengde gevoelens bij. Tijd om even bij te kletsen.

11 mei mogen de kinderen weer naar school

Laat ik voorop stellen dat ik vond dat Mark Rutte de boodschap duidelijk en krachtig bracht. Wat je ook van hem vindt, dit deed hij goed en ik denk oprecht dat deze boodschap hem ook wat deed. Zijn gezichtsuitdrukking was ernstig en daaruit konden we al opmaken dat hij geen goed nieuws had. De maatregelen worden verlengd en dat is voor veel ondernemers een doemscenario, maar de kinderen mogen wel naar school. En juist dat brengt bij mij gemengde gevoelens naar boven. Enerzijds ben ik hartstikke blij voor de kinderen dat ze weer naar school mogen. Lekker spelen met hun vriendjes en naar de juffen (in geval van onze jongens zijn er alleen maar juffen) in plaats van onderwijs krijgen van je moeder. We hebben hier in huis de nodige discussies gevoerd en ook gisterochtend was het een drama.

Tegelijkertijd vind ik het spannend. Kinderen worden misschien minder snel ziek, maar hoe zit het dan met de overdraagbaarheid van het virus? Wij kunnen wel ziek worden. En als ik het virus bij mij zou dragen en ik ga naar kantoor, dan kan ik het eventueel weer overdragen op mijn collega’s. Dat hoeft natuurlijk niet te gebeuren, maar ik vond dat gisteravond te onduidelijk. Misschien denk ik te simpel en weet ik er niet genoeg van, maar als dit allemaal realistisch is, hoe realistisch is het dan dat we het virus op deze manier de baas worden?

Gemengde gevoelens dus…

Wat doen we met de vakantie?

We keken, net als jullie waarschijnlijk naar jullie vakantie, heel erg uit naar onze zomervakantie in Denemarken. Ergens had ik gehoopt dat de zomervakantie gisteren ter sprake zou komen. Rutte was een paar weken geleden heel duidelijk over de meivakantie, maar zei nu nog niets over de zomervakantie. Wij vinden het lastig. Laten we de vakantie staan en nemen we het risico dat hij alsnog wordt geannuleerd of annuleren we bij voorbaat? We gaan naar Denemarken. Zij zijn de maatregelen al aan het versoepelen dus ergens hebben we nog de hoop dat we kunnen gaan. Maar is het verstandig? We weten het niet en twijfelen nog steeds.

Ook hier gemengde gevoelens en we zijn er nog niet over uit…

Dit ga ik missen aan deze situatie

Deze situatie is verre van ideaal en ik snak naar de dag waarop alles weer normaal is, dan is er in ieder geval duidelijkheid, maar ik ga ook een hoop missen. De tijd die we nu samen hebben, de rust omdat we niet meer de hele dag heen en weer hoeven te racen, de rust in de ochtend en de momenten dat we ’s morgens samen ons blokje om gaan. Even naar buiten voor we thuis moeten werken. We horen de vogels fluiten, we horen bijna geen verkeer en we hebben de speeltuin voor ons alleen. Floris geniet intens van die momenten en Milan stiekem ook. En ik daardoor natuurlijk ook 🙂 Ik ga die momenten missen.

Ook hier gemengde gevoelens..

Aan de andere kant willen we graag dat alles weer normaal is en we zo snel mogelijk ons leven op kunnen pakken. Dat we weer dingen kunnen doen zonder dat we erbij na te hoeven denken. Maar de waarheid is dat dit voorlopig het nieuwe normaal zal zijn en we nu een klein stapje vooruit gaan maken. Op weg naar het oude normaal, al zal het misschien nooit meer hetzelfde zijn.

Wat vonden jullie van de persconferentie? Klets mee op social media of in de comments hieronder.

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Reacties

 1. Claudia
  22 april 2020 / 07:16

  Haha ja die categoriewoorden?
  Die gemengde gevoelens herken ik wel hoor.
  Fijn dat de kinderen weer meer ritme en structuur krijgen (en ze willen ook graag weer naar school), maar de onzekerheden/onduidelijkheden die er nog zijn…
  Daarnaast maakt het vele thuis zijn deze periode ook wel speciaal, de vele tijd en aandacht die ze nu krijgen zal straks (als alles weer “normaal” is toch minder worden.

 2. MarjonS
  22 april 2020 / 07:30

  Hier ook gemengde gevoelens. Ook ik had gehoopt iets te horen om de zomervakantie.
  Scholen gaan half open. Ik werk als juf, vandaag eerst directeuren vergadering en daarna zijn wij als team aan de beurt. Hoe ga ik we / ik dit doen? Groepjes, om de beurt?
  We wachten af… en houden ons tot 19 mei weer keurig aan de regels.

 3. 22 april 2020 / 07:44

  Ik denk dat de kinderen weer naar school ook een punt was van discussie. Ik denk dat het lijkt alsof ze dat nu even hebben besloten, maar daar zal het langste over gesproken zijn. Basisschool is nou eenmaal een leeftijd waarop je zoveel ontwikkeling op school doormaakt en minder thuis. Het had ook niet langer kunnen duren, ondanks dat je kind het misschien goed doet, ontwikkeling gaat verder dan z’n huiswerk. Wel lijkt me wat jij zegt inderdaad waar, zij kunnen het wel overdragen. Maar goed laten we hopen dat iedereen ondertussen toch wel eens thuis blijft bij klachten van verkoudheid. Virus of niet. Dat hebben we toch ondertussen wel geleerd

 4. 22 april 2020 / 08:31

  Ik moet zeggen dat ik wel het volle vertrouwen heb dat ze deze beslissing alleen zouden nemen als het verantwoord is. Daarnaast heb ik eruit begrepen dat ze in de onderzoeken vrijwel niet hebben gezien dat kinderen hun ouders hebben besmet. De kinderen die het hebben gehad, kregen dat van hun ouders. De ouders niet van de kinderen.

  Dus in dat opzicht is het denk ik “gevaarlijker” wanneer ik boodschappen ga doen en daarna mijn kinderen een knuffel geef, dan wanneer zij naar school gaan en mij daarna een knuffel geven.

  Het terug gaan naar een soort normaal zal in hele kleine stapjes zijn en ik kan me er volledig in vinden dat dit de veiligste optie is als eerste stap. Gelukkig zijn in sommige andere landen de scholen al open. Als daar voor 11 mei niets ergs aan de hand is, dan stuur ik mijn kids met een gerust hart weer naar school.

 5. Christine
  22 april 2020 / 09:47

  Had al wel verwacht dat je hier een blog aan zou wijden;)
  Heb de conferentie gisteren natuurlijk al uitgebreid besproken met mijn man.
  Vanmorgen tijdens het hardlopen had ik alle tijd om over al het ge- en besprokene na te denken.
  Vooral deze opmerking van mijn man blijft me bij: “Nu blijkt dat kinderen vrijwel alleen ontvangers en geen doorgevers zijn en de ziekte zich bij hen vaak zeer mild verloopt, is er met het openstellen van basisscholen en kinderopvang ook een heel indirecte manier gevonden om de economie van de (thuis-)werkende ouders hiermee ook een boost te geven.. want voorlopig is er verder nog niet zo’n mogelijkheid om de economie op een andere wijze een boost te geven”. Daar zit wat in.

  Wij hadden voor de komende twee weken onze grote vakantie gepland staan van dit jaar. Twee weken op twee verschillende Landal Green Parken. Het park in Duitsland sloot zo’n beetje eind maart z’n deuren, dus toen besloten we te kijken of we om konden boeken. Maar omboeken moest wel in 2020 en als je dan bent gebonden aan de schoolvakanties dan kun je eigenlijk alleen naar de herfst- en kerstvakantie uitwijken (mijn man had er in maart al geen vertrouwen in dat de zomervakantie een optie zou zijn). Uiteindelijk hebben we besloten om niet om te boeken, maar een voucher te accepteren die we ook in 2021 in kunnen wisselen. En we gaan er vanuit dat we aan het eind van het jaar een weekendje weg kunnen gaan en dat er geen grote vakantie dit jaar in zit. Het is niet anders. “De (volks-)gezondheid staat voorop” zoals Rutte zo mooi zei..
  Overigens gaf Rutte inderdaad geen advies over de zomervakantie zoals bij de meivakantie, maar hij gaf wel aan dat hij zelf niets boekt (zou ook een beetje vreemd zijn voor de premier in crisistijd)..

  Onze oudste zit op speciaal onderwijs, die gaat weer volledig open op 11 mei. Ze heeft het thuis prima naar haar zin en als we sovatraining geven als onderdeel van het lesprogramma, dan kan ze zich er ook niet in verplaatsen dat je verdrietig zou kunnen zijn omdat je de juf, je vriendjes en het spelen zou missen. Ze heeft het erg naar haar zin op school, maar ze mist het totaal niet. Ze geniet enorm van onze aandacht en het thuiszijn. En ze zei: “thuisspelen vind ik ook heel erg leuk”!! Dat doet je goed als ze zich zó vertrouwd en veilig thuis voelt dat ze dit kleine wereldje ook prima vindt.. maar juist voor haar sociale vaardigheden gun ik het haar zo dat ze over 2,5 week weer naar school mag! Samen spelen maar ook samen ruzie maken en goedmaken, dat is echt de meerwaarde van de schoolklas met leeftijdsgenootjes! Ik ga de meivakantie in ieder geval genieten van deze bijzondere thuissitatie met koekjes bakken, lange fietstochten en veel buiten spelen met hopelijk warm weer en veel waterpret! Want precies zoals je zegt: straks gaan we het tóch allicht missen dat we nu zoveel mooie gezingsmomenten kunnen delen en er zo’n rust in onze sociale agenda is.

 6. Linda
  22 april 2020 / 14:21

  Heel herkenbaar je gevoelens allemaal!
  Wat betreft de zomervakantie: ik kreeg juist door Ruttes uitspraken over zijn eigen vakantie het idee dat hij daarmee hintte dat het wellicht verstandig is om ervan uit te gaan dat het niet door kan gaan…. Maarja als jullie naar het buitenland gaan, ben je natuurlijk afhankelijk van de situatie in dat land ipv in ons land. Lastig allemaal. Wij hebben nog niks geboekt en boeken desnoods last-minute, hoewel ik ervan uit ga dat het er voor ons niet in zit dit jaar (op vakantie in eigen land)
  Veel succes met al je gevoelens! Ik hoop dat alles goed komt!