Home + De eerste toetsweek is stiekem nog wel een dingetje

De eerste toetsweek is stiekem nog wel een dingetje

Morgen is het zo ver: de eerste toetsweek van onze brugpieper. Gebruiken ze dat woord überhaupt nog tegenwoordig, of doen wij Millennial ouders dat alleen nog, haha? Gedurende het jaar zijn er wel toetsen en SO’s afgenomen, maar de echte toetsweek is op deze school alleen aan het einde van het schooljaar. Dit is dus onze eerste, echte toetsweek en inmiddels is het een heel gezinsding. Waarom? Dat lees je hieronder. En ik deel de meest gehoorde opmerkingen tijdens het leren 😉

Toetsweek voorbereiden

Ken je de Jumbo reclame nog over de toetsweek? Ik dacht altijd dat veel te overdreven is, maar inmiddels weet ik dat die reclame aardig in de buurt komt. Een verschilletje: in de reclame zijn de kinderen fanatiek aan het leren. Onze zoon ook, maar er is wel wat motivatie voor nodig zo aan het einde van het schooljaar… Eigenlijk zijn wij er drukker mee, want eerlijk is eerlijk, er is nog wel wat werk aan de winkel en mocht één of meerdere toetsen niet goed gaan, dan is er ook geen mogelijkheid meer het cijfer op te halen. Hij moet dus nog even aan de bak.

De voorbereidingen en afspraken

Samen met onze oudste heb ik een planning gemaakt voor deze toetsweek. Wat moet hij welke dag leren? In het schemaatje staat onder andere het toetsvak, de leerstof, hoe vaak de toets meetelt en zijn huidige, gemiddelde cijfer. Vervolgens hebben we erin gezet op welke dagen hij die lesstof gaat leren. Dit geeft hem hopelijk een beetje houvast. Daarnaast hebben we ook afspraken gemaakt. Er wordt iedere avond geleerd en dat betekent dat hij ’s middags nog met vrienden af kan spreken, maar ’s avonds niet. Hooguit online om te gamen als hij klaar is met leren. Verder moet hij beneden leren zodat hij boven niet wordt afgeleid door alle schermen. Zo kunnen we het een beetje in de gaten houden. Leren is minimaal drie kwartier tot een uur. Dit alles werkt tot nu toe eigenlijk heel erg goed. Of het voldoende is, zal over een paar weken blijken, maar we hebben goede hoop!

Wat crackers gesmeerd voor hem tijdens het leren 🙂

Deze opmerkingen hebben we de afgelopen week het vaakst gehoord

  • “Waar heb ik later parabolen voor nodig, dit heeft toch helemaal geen zin om te leren?”
  • “Dit hebben we niet gehad tijdens de les.”
  • “Ik heb al drie kwartier geleerd en volgens die docent is 10 minuten per keer wel voldoende.”
  • “Snap jij dit?”
  • “Ik hoef geen aantekeningen te maken, het zit al in mijn hoofd of ik doe de oefentoets wel” (geen idee trouwens of dat echt werkt, maar ik ben nog altijd team aantekeningen)
  • “Hoezo opschrijven?”
  • “Ik zal blij zijn als het vakantie is”
  • “Mam, dit gaat helemaal goed komen”

Je begrijpt dat ik ondertussen ook wel blij ben als het vakantie is, haha. We gaan het in ieder geval zien en ik hoop natuurlijk dat hij er lekker doorheen vliegt en in ieder geval voldoende haalt. Is die toetsweek bij jullie ook een dingetje of valt het wel mee? En welke opmerkingen horen jullie geregeld tijdens de toetsweek? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

 

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. Ilse
    25 juni 2024 / 22:32

    Ik herken het volledig. Één van mijn pubers zat i.v.m. stevige faalangst op een iets lager niveau dan hij aan kan, dus heeft met 2 vingers in zijn neus de middelbare school doorlopen. In zijn geval was dat een geluk, want hij heeft nooit ergens voor geleerd, zelfs niet voor zijn eindexamens. Oi, oi, oi, moeders kreeg het bijna aan haar hart. Van zijn faalangst is hij inmiddels gelukkig wel verlost.

    De meest gehoorde uitspraken: “niemand snapte het”, “die docent kan gewoon niet normaal uitleggen” en “iedereen heeft het slecht gemaakt”.

    • Marisca
      Auteur
      26 juni 2024 / 07:00

      Haha snap ik, maar wat fijn dat het hem zo goed heeft geholpen! En die uitspraken hoor ik hier inmiddels ook geregeld 😉