Home + De eerste keer naar de nachtmis

De eerste keer naar de nachtmis

Als ik heel eerlijk ben mag ik het helemaal geen nachtmis noemen, want de dienst begon om 19.00 uur 😉 Maar goed, nachtmis klinkt zo gezellig en hoort helemaal bij Kerst dus noemen we het voor het gemak nog maar even zo.

Mijn vader was katholiek en ik ben ook gedoopt. En daar hield het verder wel een beetje op. Mijn vader keek trouw naar de Paus als hij op tv was en ik heb op school nog Bijbelonderwijs gekregen. Verder lieten mijn ouders aan mij zelf over of en wat ik er later mee wilde, maar omdat ik wel wat kennis heb van de Bijbel en het geloof kon ik in ieder geval mijn eigen mening erover vormen.

En dat vond ik voor Milan eigenlijk ook wel belangrijk. Ik wilde Milan eigenlijk ook laten dopen, maar dat vond Patrick een beetje hypocriet gezien het feit dat we eigenlijk nauwelijks de kerk bezoeken. Hij had natuurlijk een punt. We zochten wel naar een katholieke school en dit jaar nam ik Milan dus ook voor het eerst mee naar de “nachtmis”.

Dit is een traditie wat ik ieder jaar met mijn moeder en tante doe. We gaan dan naar de kerk waar mijn vader naast begraven ligt, bezoeken de mis waar ook mijn vaders naam wordt voorgelezen, en verlichten zijn graf op kerstavond met kaarsen.

Dit jaar overigens nepkaarsen, want vorig jaar vloog het graf in de fik

Milan was met school ook al naar de kerk geweest en vond het fantastisch dus hij had er eigenlijk wel zin in om mee te gaan. Nu duurt zo’n dienst een uur en zelfs voor ons is dat soms best een lange zit. Het ligt er vaak ook een beetje aan wie de dienst leidt.

En dan vraag je je af of Milan het wel volhoudt. Helemaal omdat hij weet dat hij daarna thuis mag genieten van lekkere hapjes én cadeautjes open mag maken!

Het was dus even een gok. Ik riep vroeger namelijk heel hard door de kerk ‘Mama, die man vloekt’ nadat de pastor Jezus Christus zei, dus ik hoopte niet dat Milan iets soortgelijks uit zou halen haha.

Maar dat gebeurde niet, er gebeurde iets anders…

De dienst was leuk, de kerk zat vol met kinderen. Er was een goed koor en Milan… Die viel in slaap! Het lukte hem niet om zijn ogen nog langer open te houden en hij viel in slaap. Zat ik dan met een kind op schoot en ik zat al zo beroerd op het houten bankje 😉

Uiteindelijk hem toch maar even wakker gemaakt voor de communie en toen was meneer ook echt klaarwakker.

Eenmaal thuis heeft Milan nog geduldig gewacht op zijn cadeaus, lekker gesnackt, naar het einde van Serious Request gekeken en laat naar bed gedaan. Een echte powernap dus. Hij vond het wel leuk in de kerk zei hij 😉

Ga jij met Kerst naar de kerk? Zo ja, neem je dan je zoon of dochter mee? Laat het me weten in de comments hieronder!

liefs-marisca-mamablogger-mama blogger-

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *