Home + Een nieuwbouwhuis kopen? #2 | De wensenlijst

Een nieuwbouwhuis kopen? #2 | De wensenlijst

Pat en ik willen heel graag een nieuw huis kopen. Ik heb daar vaker over verteld, maar nu wordt het meer concreet omdat we ons hebben ingeschreven voor een heel mooi nieuwbouwproject in onze wijk. Het vorige deel eindigde op 14 mei en publiceerde ik vlak daarna. Daarna werd het een hele tijd stil rondom dit onderwerp. Ik wilde onze plannen wel met jullie delen, maar ik weet op het moment van schrijven natuurlijk nog niet hoe het af gaat lopen, spannend…

Dinsdag 30 mei 2023: de eerste stap naar het kopen van een nieuwbouwhuis

Vanavond is het eindelijk zo ver: we hebben een financiële check bij het infocentrum in onze wijk. Gewapend met recente loonstrookjes en onze werkgeversverklaringen gaan we erheen. Naast de uitslag zijn we ook heel benieuwd of het vanavond druk zal zijn. Is er veel interesse en maken we dan überhaupt wel een kans?

’s Avonds

Nou, we zijn net terug van het gesprek. Het was een goed gesprek en de hypotheek lijkt geen probleem. Op basis van ons inkomen zou het goed moeten komen. Verder hebben we geen schulden en geen lease auto. Er is nog ruimte voor wat meerwerk (al kunnen we echt niet alles in één keer, maar dat hoeft ook niet) en de nieuwe maandlasten zijn ook goed te dragen al zijn ze wel hoog met de huidige rente. Maar… we hebben het ook gehad over de dubbele lasten.

Vanaf het moment dat de bouw start hebben we te maken met dubbele lasten en we moeten uitgaan van ongeveer anderhalf jaar tot het huis klaar is. We willen eigenlijk zo min mogelijk lenen en zoveel mogelijk doen van eigen geld. Toch is dat een behoorlijk bedrag per maand en ik moet eerlijk zeggen dat ik dat echt heftig vind. Kijk, de kosten van de hypotheek zullen langzaam stijgen, maar zijn vanaf het begin ook niet mis. Dat zouden we op zich wel kunnen betalen (we realiseren ons dat dat een luxe is), maar het wordt erg krap. Er moet dan ook niet veel misgaan zoals een wasmachine die stuk gaat. Ik krijg het al benauwd als ik daaraan denk. We hebben nog een hoop om over na te denken. Gelukkig hebben we nog even tijd en krijgen we morgen in ieder geval de verklaring van de financiële check.

Deze map namen we vanavond mee

Woensdag 31 mei 2023

Ik ben een praktische denker en wil de dingen concreet maken. Ik besluit een financieel plan te maken voor die anderhalf jaar dubbele lasten. Hoe gaan we dit betalen zonder al teveel aan onze buffer te komen? We komen best een heel eind als we bijvoorbeeld volgend jaar zomer niet op vakantie gaan en ook met Kerst niet weggaan (beiden een luxe en niet perse nodig). We moeten keuzes maken en daar goed over nadenken. In ieder geval helpt het om het op papier te hebben staan en alles op een rijtje te zetten.

Ook krijgen we vandaag de bevestiging van de financiële check en we hebben een indicatie van wanneer de huizen in de verkoop gaan. Ik mail terug met nog wat vragen en maak voor mijzelf een soort tijdlijn. Een nieuwbouwhuis kopen is voor ons compleet andere koek dan het kopen van een bestaande woning. We hebben geen idee, dus ik probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen.

Donderdag 1 juni 2023

Pat en ik hebben het erover gehad en we hebben besloten voor het huis te gaan. We weten natuurljk nog helemaal niet of we ingeloot worden, maar we willen er dus wel voor gaan. Het is altijd een risico, maar we betwijfelen of we over een jaar voor dit bedrag eenzelfde huis kunnen kopen. Wat als de rente en de kosten van bouwmaterialen nog verder stijgen? Of wat als er straks niet meer gebouwd mag worden vanwege de stikstofregelingen? En voor hetzelfde geld daalt alles, dat kan natuurlijk ook, maar de inflatie stijgt nog altijd en het woningtekort is niet binnen een jaar opgelost.

Het blijft hoe dan ook een gok, maar we gaan ervoor en zien wel waar het schip strandt… Nu is het wachten op wanneer de huizen in de verkoop gaan. Dan kunnen we onze wensen doorgeven en de financiële documenten uploaden.

Mochten we het tegen die tijd niet worden, dan zal dat vast wel een reden hebben. Dan hebben we in ieder geval een goed spaarplan 😉

Maandag 5 juni 2023

Vandaag gaan Pat en ik even zitten om een top 5 te maken van de woningen die wij graag zouden willen. Nu is het afwachten wanneer we deze wensen aan kunnen geven…

Donderdag 8 juni 2023

Pat belt als ik in de auto zit om te zeggen dat we een mail hebben en de prijzen bij de bouwnummers bekend zijn. We kunnen alles op het gemak bekijken en een wensenlijstje maken. Uiteindelijk zetten we 12 woningen op de wensenlijst. Hier moeten we een nieuwe top 5 van maken, want de top 5 die we hadden verandert wel nu we de bijbehorende gevels en prijzen zien. We hebben nu wat meer specifieke informatie over de huizen. Nog een paar weken en dan gaan ze in de verkoop. Spannend…

Hiermee beëindig ik dit tweede deel. Op naar de volgende en hopelijk nog heel veel meer.

Lees ook: nieuwbouwhuis kopen, deel 1.

Toekomstige delen vind je hier. 

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *