Home + Een huis kopen als gezin? Zo houd je de maandlasten beheersbaar

Een huis kopen als gezin? Zo houd je de maandlasten beheersbaar

Veel gezinnen dromen ervan: een eigen plek, stabiliteit en ruimte om te groeien. Uit recent onderzoek blijkt dan ook dat steeds meer huurders de wens hebben een eigen woning te kopen. Zeker voor gezinnen kan een koophuis aantrekkelijk zijn; je creëert een stabiele woonsituatie voor langere tijd en bouwt tegelijkertijd vermogen op. Maar je wil natuurlijk voorkomen dat die droom verandert in een financiële nachtmerrie. Hoe houd je de maandlasten beheersbaar, zeker met een gezin?

Gezinsfinanciën: een ander financieel plaatje

De financiële situatie van een gezin met kinderen is vaak complexer dan die van een alleenstaande of een stel zonder kroost. Er zijn extra kostenposten zoals kinderopvang, sportclubjes, schoolactiviteiten, kleding en uiteindelijk misschien studiekosten. Ook is het inkomen soms minder stabiel doordat een van de partners parttime werkt of werktijden flexibel zijn. Dit maakt het cruciaal om bij de aanschaf van een woning niet alleen naar het maximale hypotheekbedrag te kijken, maar vooral naar de maandelijkse woonlasten die comfortabel binnen jullie gezinsbudget passen. Voordat je vol enthousiasme op huizenjacht gaat, is het cruciaal om inzicht te krijgen in wat financieel mogelijk is. 

De hypotheek, en andere bijkomende kosten

Bij het kopen van een huis denken veel mensen direct aan de hypotheeklasten (rente en aflossing). Een goede eerste stap is dan ook het berekenen van je hypotheek, zodat je weet hoeveel je grofweg kunt lenen. Maar besef ook dat dit slechts een deel van het verhaal is. Het is namelijk ook belangrijk om alle bijkomende maandelijkse kosten mee te nemen in je berekening. Denk aan gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (OZB), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Daarnaast zijn er verzekeringen: een woonhuisverzekering (opstalverzekering) is vaak verplicht, en ook een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak gevraagd door geldverstrekkers. Ook de energierekening (gas, water, licht) kan flink oplopen, zeker in een groter huis. En vergeet niet de reservering voor toekomstig onderhoud. Al deze kostenposten tellen op en bepalen samen de totale maandelijkse woonlasten.

Slimme tips voor lagere woonlasten

Gelukkig zijn er manieren om grip te houden op deze maandelijkse uitgaven. Ten eerste: koop een huis dat niet op het absolute randje van jullie financiële mogelijkheden ligt. Houd bewust ruimte over in het budget voor onverwachte uitgaven of toekomstige wensen. Vergelijk hypotheekvormen en -aanbieders goed; soms kan een andere rentevaste periode of aflossingsvorm een aanzienlijk verschil maken. 

Overweeg bovendien de energiezuinigheid van een woning; een huis met een goed energielabel kan op termijn veel besparen op de energiekosten. Kijk ook kritisch naar verzekeringen en vergelijk premies. Een financiële buffer aanleggen voor onderhoud is tot slot eveneens een slimme zet om financiële stress in de toekomst te voorkomen.

Een fijne en betaalbare gezinswoning door een goede planning

Een huis kopen met kinderen is een grote, maar ook waardevolle stap. Het vraagt om een zorgvuldige financiële planning die verder gaat dan alleen het verkrijgen van een hypotheek. Door realistisch te kijken naar jullie gezinsfinanciën, alle maandelijkse woonlasten in kaart te brengen en slimme keuzes te maken bij de aankoop en het beheer van je woning, kun je de maandlasten beheersbaar houden. Zo creëer je de gewenste stabiele thuissituatie voor je gezin, zonder dat de financiën een bron van zorg zijn.

liefs

 

 

disclaimer_Mamablogger_

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *