Home + DIY Tip | Maak je foto’s nóg mooier door ze te bewerken met presets (incl. voor en na foto’s)

DIY Tip | Maak je foto’s nóg mooier door ze te bewerken met presets (incl. voor en na foto’s)

Sinds een tijdje ben ik veel bezig met fotografie. In eerste instantie voor Mamablogger. Zo was ik bijvoorbeeld niet tevreden over mijn Instagram account en had ik het gevoel dat ik er niet alles uithaalde. Dat hoeft ook niet perse, maar bij betaalde samenwerkingen wordt niet alleen gekeken naar het aantal unieke bezoekers op Mamablogger (stom hoor, want die zijn wel behoorlijk hoog haha ;-)). Social media is daarnaast ook heel belangrijk. Er volgden twee fotoshoots voor de blog en ik merkte dat ik het leuk vond om zelf meer foto’s te maken en ermee bezig te zijn. Niet professioneel, maar omdat het leuk is. Ik ontdekte trucjes om de foto’s die ik zelf maak nog mooier te maken onder andere door het gebruik van presets. Ik laat je zien welke presets ik gebruik, laat voor en na foto’s zien en vertel wat het tot nu toe heeft gedaan voor mijn Instagram account.

Presets?

Heb je weleens gehoord van de term presets? Ik heb blijkbaar heel lang onder een steen geleefd, want ik ken het pas sinds kort. Ik zag wel dat veel Instagrammers hetzelfde filter gebruikten voor hun foto’s, maar begreep nooit zo goed hoe ze dat dan deden. Ik gebruikte altijd een standaard Instagram filter, maar daar werden mijn foto’s niet altijd mooier van. Op een gegeven moment dacht ik dat het mooi was via een andere app mijn foto’s te bewerken. Er ging een soort bruine gloed overheen en ik moet zeggen dat ik er toen wel wat meer likes op kreeg, maar mooier werden de foto’s er niet van. Ik vond ze somber en als het licht niet goed was deed die kleur ook geen goed voor mijn huid. Hoe het dan wel moest? Ik had geen idee.

De eerste fotoshoot die ik deed voor mijn blog opende mijn ogen. Die foto’s waren vrolijk, licht en kleurrijk. Dat wilde ik voor de foto’s die ik zelf maakte ook! En ken je dat verschijnsel dat je denkt dat je telefoon heeft gehoord wat je zegt en je daarna allemaal van dat soort advertenties voorbij ziet komen? Dat gebeurde nu ook, want opeens kwamen er advertenties bij over presets. En toen ging er een lampje branden… Die “filters” die andere Instagrammers gebruiken heten dus presets. En die presets installeer je ontzettend gemakkelijk.

De presets die ik gebruik

Ik heb diverse presets bekeken en besloot er twee te kopen van Maxine Stevens. Ik vond die website het meest overzichtelijk en ik kon er twee kopen voor €34,99. Per preset krijg je dan ook nog eens vijf verschillende varianten. Je koopt dus eigenlijk 10 presets voor dat bedrag. Ik koos voor de presets ‘Light & Minimal’ en ‘Minimal Nude’.

Je krijg er een uitgebreide handleiding bij, maak eigenlijk upload je de presets naar de Lightroom app die ik zelf al een tijdje gebruikte. Ik gebruik die app bijna dagelijks om foto’s bij te snijden, recht te trekken en lichter te maken. Nu staan daar ook de presets van Maxine in en geef ik iedere foto in een handomdraai (zo simpel is het namelijk echt) dezelfde look en maak ik ze met één druk op de knop een heel stuk lichter. Kijk maar:

Wat een verschil hè? Deze foto heb ik eerst bijgesneden, vervolgens recht getrokken en daarna gebruikte ik de preset van Maxine Stevens (Light & Minimal). Dit bewerken heeft mij misschien 30 seconden gekost.

En wat dacht je van deze foto? Hier deed ik hetzelfde als bij de foto hierboven.

Ook bij deze foto deed ik hetzelfde. Ik vond de muur op de achtergrond te geel en Floris was een beetje flets. Na het bewerken is het een prachtige foto geworden waarbij zijn oogjes nog mooier zijn en beter uitkomen. Zulke foto’s wil iedere moeder toch?

Dan deze foto van één van de mooiste onbekende plekjes van Gouda. Deze plek heeft een rijke geschiedenis, maar het is ontzettend onopvallend dus je zou er zo voorbij kunnen lopen. Ik maakte deze foto tijdens een wandeling en bewerkte hem thuis met de Minimal Nude preset. Ook deze foto sneed ik bij zodat je dat lelijke elektriciteitskastje (rechts op de eerste foto) niet meer zou zien. Ook trok ik hem recht. De foto werd lichter en de focus ging naar het oude gebouwtje van de kerk aan de het einde van deze steeg. Wat een verschil hè? En nee, hier hoef je geen fotografie skills voor te hebben, dit kan echt iedereen.

Hoe krijg je die presets dan op je telefoon?

Ik zei het net eigenlijk ook al: na het kopen van de presets van Maxine Stevens kun je ze meteen downloaden en vervolgens opslaan in Lightroom (deze app is overigens gratis). De presets staan daarna bij je voorinstellingen en iedere foto die je vervolgens bewerkt kun je met de presets in de voorinstellingen bewerken. Je kiest dan je favoriete preset en klaar ben je.

Leuk om te vertellen: toen ik dit artikel had geschreven kreeg ik de ochtend erna een mail met nieuwe presets uit de lijnen Light & Minimal en Minimal Nude. Als er updates zijn van presets die je eerder hebt gekocht, krijg je deze dus gratis in je mailbox! Ik heb ze meteen opgeslagen en heb nu nog meer mogelijkheden.

Wat heeft het mij tot nu toe opgeleverd?

Ik ben nu al een aantal weken bezig met het optimaliseren van mijn eigen foto’s. Dit is niet alleen goed voor Mamablogger (want: het oogt professioneler), maar ik ben oprecht blij met de foto’s die ik nu van de jongens kan maken. Foto’s die ik een plekje wil geven voor later.

Daarnaast merk ik dat mijn Instagram volgers wat omhoog gaan. Verwacht geen wonderen, maar er zijn er in 1,5 week tijd ongeveer 40 bij gekomen. Dat is voor mij best veel eerlijk gezegd. Mamablogger trekt zelf wel heel veel bezoekers, maar het zijn lang niet allemaal Instagram volgers. Toch merk ik dat ik lol krijg in het frequenter plaatsen van foto’s en het creëren van eenheid in mijn Instagram feed, want dat schijnt belangrijk te zijn 😉 Samen met de foto’s van fotograaf Sandra Zeilstra, durf ik mijzelf nu meer te laten zien. Daar was ik altijd een beetje terughoudend in, maar ik ben nu oprecht blij met mijn foto’s.

Light & Minimal is mijn favoriete preset, maar ik wil er zeker nog meer bij kopen. Ik heb echt de smaak te pakken en hoop dat ik jou ook een beetje enthousiast heb kunnen maken. Bewerk jij weleens je foto’s? Zo ja, wat doe je dan?

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

  1. Bianca
    16 april 2020 / 17:30

    Het ziet er zeker mooi uit zeg.

  2. Suzanne
    21 april 2020 / 09:30

    Thanks voor de tip, ik heb ze zojuist ook gekocht!