Home + De schoolfotograaf | Hoe kun je je kinderen het beste kleden voor een leuke schoolfoto?

De schoolfotograaf | Hoe kun je je kinderen het beste kleden voor een leuke schoolfoto?

Ieder jaar komt de schoolfotograaf langs en dat levert vaak superleuke foto’s op. Maar voor het zo ver is, zijn vooral de moeders er maar druk mee. Wat geef je je kinderen aan? En worden er ook broer/zus foto’s gemaakt? In dat geval wil je namelijk dat de outfits ook bij elkaar passen. Na het kiezen van de kleding denken we na over het kapsel. Moet je nog door weer en wind fietsen? Tja, dan moet er nog even flink wat haarlak in. Ongemerkt hebben we een hoop over voor een leuke schoolfoto. Toch hoef je zelf het wiel niet uit te vinden, want ik geef je tips over hoe je je kinderen het beste kunt kleden voor de leukste schoolfoto. Eigenlijk zijn die tips heel erg eenvoudig.

We maken bijna dagelijks foto’s van onze kinderen en toch vinden we de schoolfoto een heel ding. Ik denk dat dat komt omdat het nu gaat om een professionele foto die ook nog eens een waardevolle herinnering is voor later. Daarnaast gaat het anno 2020 niet alleen meer om foto’s. We zijn nu in de gelegenheid om bijvoorbeeld ook leuke fotocadeaus te bestellen. Leuk om cadeau te doen aan opa en oma.

De schoolfoto’s van vroeger

Dat was vroeger wel anders. Weet je het nog? Je ging met de hele klas naar de gymzaal. De lange kinderen stonden achteraan of zaten op een gymtoestel. Als je mazzel had mocht je een gekleurde paraplu vasthouden en de leerkracht(en) stond(en) aan de zijkant. De kinderen ervoor stonden of zaten op een gymbank en dan had je nog een rij vooraan met kinderen die op de grond zaten. Voor hun voeten lag dan een zwarte balk met de naam van de basisschool, de klas en het schooljaar. Er zijn wel duizenden van dit soort foto’s gemaakt denk ik, maar toch heb ik er goede herinneringen aan en kijk ik deze foto’s met plezier terug.

De schoolfoto’s van nu

Ik vind het echter wel leuk dat de foto’s van nu veel creatiever zijn en dat ouders een keuze hebben in het soort foto’s dat ze willen van hun kind(eren). Zo doet schoolfoto.nl dat heel erg goed. Er worden door hen verschillende foto’s van jouw kind(eren) gemaakt. Jij kunt niet alleen kiezen uit deze foto’s, maar je kunt ook zelf de achtergrond kiezen. Zo kun je een achtergrond kiezen dat past bij jouw kind omdat hij of zij een bepaalde hobby heeft, maar je kunt ook een achtergrond kiezen die past bij jouw interieur. Denk aan een marmeren, beton- of houtlook achtergrond. Alles is mogelijk! En heb je je achtergrond gekozen? Dan stel je vervolgens zelf je fotoset samen. Dit allemaal zonder verlies van kwaliteit, het zijn immers professionele foto’s. Ouders kiezen dus zelf welke foto’s ze willen, kiezen zelf de achtergrond én stellen zelf hun fotoset samen. Ben je enthousiast en/of zit je in de ouderraad? Via de website van Schoolfoto.nl kun je informatie aanvragen of je school aanmelden.

Kleding schoolfoto

Het advies is eigenlijk altijd om je kind geen zwarte of witte kleding aan te geven. Het contrast met de achtergrond is vaak te groot. Als je zelf de achtergrond kunt kiezen zoals in het geval van Schoolfoto, kun je altijd kijken welke achtergrond het beste past bij de kleding, maar dan nog is het advies om wit en zwart te vermijden. Bij jonge kinderen is lichte kleding sowieso niet aan te raden. Als de schoolfoto later wordt gemaakt loopt je het risico dat er al vlekken in de kleding zitten. Dat zou zonde zijn.

De kleding mag wel kleurrijk zijn. Effen kleding geeft rust. Drukke printjes zijn daarom niet aan te raden. Een klein motiefje kan natuurlijk wel.

Heb je meerdere kinderen en gaan ze samen op de foto? Stem de kleding van op elkaar zodat de foto rustiger wordt (je creëert één geheel) en de aandacht naar de kinderen gaat in plaats van de kleding en de achtergrond.

Tip: houd er altijd rekening mee dat de kleding lekker moet zitten. Als de kleding lekker zit, voelt jouw kind zich er goed in waardoor jouw kind zich veel meer op zijn of haar gemak voelt. Dat zie je altijd terug op de foto’s. Daarnaast kan je kind zich beter bewegen waardoor het nog leukere poses aan kan nemen.

Kapsel schoolfoto (tips)

Een paardenstaart met een bloem is heel erg leuk, maar realiseer je dat deze aan de achterkant van het hoofd zit en daardoor niet zichtbaar is op de foto. Werk daarom met een haarband, een zijstaart, een vlecht aan de voorkant, een haarclipje aan de zijkant etc. Op Pinterest kun je heel veel inspiratie opdoen.

Voor jongens is het vaak wat makkelijker. Doe er in ieder geval voldoende gel in en spuit er desnoods wat haarlak in zodat het beter blijft zitten. Als ze in de pauze het hele schoolplein over rennen en vervolgens op de foto gaan is de kans groter dat het haar nog goed zit ?

Klassenfoto tips

Voor de klassenfoto worden steeds creatievere ideeën bedacht. Zo moest Milan voor een klassenfoto in een blok zitten en deze werden later middels Photoshop op elkaar geplaatst. Denk bij het uitzoeken van de kleding eraan dat het lekker moet zitten. Je kind moet er immers de hele dan in bewegen én als je kind zich er lekker in voelt, zie je dat zeker terug op de foto’s.

Tip: bestel zeker ieder jaar een klassenfoto. Dit zijn wel heel leuke herinneringen voor later.

Welke tips heb jij voor de schoolfoto? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. 29 februari 2020 / 08:29

  Ik had dat nog nooit gezien, dat je zelf de achtergrond kunt kiezen, wat grappig!

  • 1 maart 2020 / 16:09

   Ja, leuk hè? Ik kende het ook niet, maar het geeft ouders wel de mogelijkheid om iets te kiezen wat bij hen past.

 2. Joska
  29 februari 2020 / 09:01

  Wanneer je de foto ingeplakt in een album even een wit velletje eroverheen en de hoofjes overtrekken. Dan nummers geven en een lijstje maken met namen. En erbij doen. Zo weet je over 20 jaar nog hoe iedereen heet 🙂