Home + De optimale verlichting met deze tips

De optimale verlichting met deze tips

De verlichting op de juiste manier regelen kan nog wel eens een uitdaging zijn. Je wilt voldoende licht om al je taken te doen en om je kinderen in alle helderheid te laten spelen en rondrennen. Maar daarnaast wil je natuurlijk ook de kans hebben om het gezellig te maken, en daar heb je weer een andere soort verlichting voor nodig. Dus waar moet je allemaal op letten? Lees er hier meer over!

Ken de verlichting

Het begint allemaal bij de kleurtemperatuur van de lampen. De kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K) en bepaalt de sfeer en het doel van het licht. Lampen met een kleurtemperatuur tussen 2700K en 3999K creëren een warme en gezellige sfeer. Dit is natuurlijk ideaal voor in de woonkamer. Maar in kamers waar je meer actief bezig bent, zoals de keuken, badkamer en kantoor zijn lampen met een kleurtemperatuur van 4000K-4999K geschikt. Met deze verlichting kun je je namelijk beter concentreren. Verder zijn er bepaalde taken waar je meer licht bij nodig hebt, zoals lezen of werken. Hiervoor kun je lampen met een kleurtemperatuur van 5000K-6500K gebruiken. Deze werken weer goed voor je concentratie en productiviteit. Het is slim om je te verdiepen in deze kleurtemperaturen, zodat je de juiste verlichting kan kiezen om de gewenste sfeer en functionaliteit in je huis te bereiken.

Kies verschillende lampen…

Het is een goed idee om extra lampen toe te voegen aan je huis om de sfeer te verbeteren. Denk aan staande lampen in de hoeken van de woonkamer en tafellampen op bijzettafels of boekenplanken. Wandlampen kunnen donkere plekken oplichten en je ruimte groter laten lijken. Sommige staande lampen kun je zo instellen dat ze het plafond verlichten in plaats van de vloer. Dit ziet er mooi uit en je hebt dan ook eigenlijk geen plafondlampen meer nodig. Het belangrijkste is om verschillende soorten verlichting te combineren, waaronder lampen met zacht, diffuus licht voor een rustgevende sfeer. Je kunt ook een leuke guirlande of andere soort lichtslinger ophangen. Deze zijn vooral geschikt voor de feestdagen. Onthoud ook dat lampenkappen een verschil kunnen maken – donkere kappen concentreren het licht, terwijl lichte kappen het gelijkmatiger verspreiden.

… maar niet teveel lampen

Zorg ervoor dat je niet te veel lampen plaatst, vooral als er al veel natuurlijk licht binnenkomt. Teveel lampen kunnen een kamer namelijk erg druk maken. Ingebouwde lampen en wandlampen zijn goede keuzes om een gezellige sfeer te creëren zonder veel ruimte in beslag te nemen, vooral in kleinere kamers. LED-lampen stralen het licht in alle richtingen uit, wat zorgt voor een gelijkmatige verdeling. En kies ook geen fluorescerende verlichting, omdat dit vaak te fel is.

Gebruik verstelbare verlichting

Het is slim om je lampen aanpasbaar te maken in huis. Zo kun je de helderheid van het licht aanpassen aan wat je op dat moment wilt. Dimmers zijn handig omdat je hiermee het licht precies kunt instellen zoals jij dat wilt, of je nu een ontspannen sfeer wilt creëren of veel licht nodig hebt. Het is ook een goed idee om overdag helder licht te hebben en ’s avonds zachter, gezellig licht te gebruiken. Er zijn een heleboel dingen waar je op moet letten om de juiste verlichting in huis te halen, maar het is zeker niet onmogelijk!

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *