Naast alle persoonlijke verhalen, de DIY’s, kinderkleding etc. blog ik ook regelmatig over serieuzere onderwerpen. Bijvoorbeeld over geld en verzekeringen. Misschien niet het leukste onderwerp, maar wel heel belangrijk. Juist omdat moeder zijn ook betekent dat je een bepaalde financiële verantwoordelijkheid hebt naar je gezin. Tegelijkertijd merk ik dat veel vrouwen dit soort onderwerpen lastig vinden en dit vaak aan hun partner over laten. Dat hoeft helemaal niet, want ik help je graag een handje!
Financiële verantwoordelijkheid
Wie regelt bij jullie thuis de financiën? Ik heb weleens verteld dat ik dit hier thuis voor een groot deel regel. Toch hamer ik er bij Patrick vaak op dat hij echt mee moet kijken of het eens zelf moet doen. Juist om te weten wat hij moet doen voor het geval ik het om de één of andere reden (tijdelijk) niet meer kan doen. Hij moet weten waar hij bijvoorbeeld alle papieren kan vinden. Toen we het daar laatst over hadden, kwam het gesprek op een overlijdensrisicoverzekering. In eerste instantie dachten wij dat dit vergelijkbaar was met een uitvaartverzekering, maar dat is niet zo. Toen ik een beetje rond vroeg in mijn omgeving bleek dat veel mensen dit dachten en geen idee hadden wat deze verzekering inhoudt. En dat terwijl een overlijdensrisicoverzekering zoveel leed kan voorkomen!
Wat is een overlijdensrisicoverzekering precies?
Zoals ik al zei is een overlijdensrisicoverzekering anders dan een uitvaartverzekering. Die laatste wordt uitgekeerd om je uitvaart te betalen, maar een overlijdensrisicoverzekering sluit je af om je nabestaanden financiële zekerheid te geven om het moment dat jij vroegtijdig overlijdt. Stelt dat jou wat overkomt; kan jouw partner dan met jullie kinderen in jullie huidige huis blijven wonen? Dat zou natuurlijk wel heel fijn zijn. Juist om die stabiliteit te behouden. Als dat niet kan zou je een overlijdensrisicoverzekering af kunnen sluiten. Hier verzeker je je voor een zelf te kiezen looptijd voor een bepaald bedrag. Als jij of je partner binnen die looptijd komt te overlijden wordt dat bedrag uitgekeerd. Dit kun je gebruiken om bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek af te lossen.
Wat kost een overlijdensrisicoverzekering?
Daar kom je heel snel achter! Een overlijdensrisicoverzekering berekenen is namelijk heel eenvoudig; je vult allebei je geboortedatum in, kiest een looptijd en kiest het te verzekeren bedrag. Stel nu dat wij €70.000,- zouden willen verzekeren en we kiezen voor een looptijd tot 2060. We roken allebei niet en koppelen het bedrag aan de hypotheek. We komen dan uit rond de €125,- per jaar! Dat is dus voor ons beiden, we hebben daarmee beiden een overlijdensrisicoverzekering. Daarmee kunnen we al een hoop leed voorkomen. Nu is dit natuurlijk een indicatie, maar je kunt dit het beste zelf even vrijblijvend invullen zodat je precies weet wat jij/jullie kwijt zouden zijn. Je kunt namelijk ook alleen op jouw leven deze verzekering afsluiten.
Kun je je partner meeverzekeren?
Ja, dat kan! Je kunt voor je partner overigens ook een ander te verzekeren bedrag kiezen.
Kan ik een korting krijgen op de overlijdensrisicoverzekering?
Vaak wel! Zo kun je een korting krijgen als je de afgelopen twee jaar niet hebt gerookt.
Wat gebeurt er als je na de looptijd komt te overlijden?
Als jij/jullie na de looptijd komt te overlijden, dan krijgen je nabestaanden dat bedrag niet meer uitgekeerd. Je bouwt dus geen kapitaal op. Daar zul je zelf voor moeten sparen. Desalniettemin vind ik deze verzekering wel ontzettend waardevol!
Moet ik een koophuis hebben voor deze verzekering?
Nee, dat hoeft niet. Een overlijdensrisicoverzekering kan ook worden afgesloten als je een huis huurt. Het verschil is dat de verzekering dan niet is gekoppeld aan je hypotheek. Je sluit dus een losse verzekering af. Dit is zeker het overwegen waard zodat jij of jouw partner in jullie huurhuis kan blijven wonen. Zeker met kinderen is dat heel fijn voor hen.
Wij zijn er over uit en willen zeker zo’n verzekering afsluiten. We hebben twee huizen met hoge hypotheken en we willen Milan. en Floris nog steeds alles kunnen geven wat ze nodig hebben als één van ons komt te overlijden. Ook dat is zorgen voor je kinderen. Ik vind het altijd een geruststellende gedachte als alles goed is geregeld.
Tip: wist je dat je op de website van de Rijksoverheid heel veel informatie kunt vinden? Zo hebben zij heel handige checklists die je kunt gebruiken bij ingrijpende levensgebeurtenissen, dus ook wanneer iemand overlijdt. Je hoopt het voorlopig niet nodig te hebben, maar weet dat het er is. Het kan een hoop houvast bieden.
Wist jij wat een overlijdensrisicoverzekering precies inhoudt? En zou je er één af willen sluiten? Of misschien heb je er wel één? Zo ja, wat gaf jullie de doorslag om deze af te sluiten? Klets gezellig mee in de comments hieronder.