Home + 10x dit vind ik lastig aan opvoeden (en in de vakantie helemaal!)

10x dit vind ik lastig aan opvoeden (en in de vakantie helemaal!)

Opvoeden is zo makkelijk nog niet. Althans, niet altijd. We doen eigenlijk maar wat, proberen onze kinderen normen en waarden mee te geven en tegen de tijd dat ze de deur uit gaan hopen we dat we leuke, fatsoenlijke mensen afleveren aan de maatschappij. Dat is in een notendop wat we in ongeveer 20 jaar doen. Maar zoals ik al zei is opvoeden niet altijd even makkelijk en al helemaal niet in de zomervakantie!

#1 | Consequent blijven

Blijf maar eens zes weken lang consequent. Ik vind dat weleens lastig. Ook ik ben toe aan vakantie en ben dan geneigd veel eerder toe te geven dan normaal. ’s Avonds een chipje eten? Prima hoor. Nog even extra op de tablet (kom ik zo nog op terug), ja dat mag. Sorry, maar in de vakanties ben ik echt minder streng en consequent. Ook ik wil een gezellige vakantie 😉

#2 | Schermtijd vs. buitenspelen

Dit is dus ook zo’n dingetje. Ik ben heel erg van het buitenspelen bij mooi weer, maar de afgelopen weken was het soms ook té warm waardoor ik echt wel begreep dat hij binnen even in de schaduw wilde zitten. En ja, dan werd de tablet weer gepakt om even op te spelen. Ik heb het geprobeerd te beperken, maar ben daar nu best een stuk makkelijker mee. Pakken we na de vakantie wel weer op.

#3 | Wat gaat er in dat koppie om?

Doe ik het wel goed? Heeft hij het wel naar zijn zin? Mist hij zijn klasgenootjes en vriendjes? Ik heb soms geen idee meer wat er in dat koppie omgaat. Hij zegt niet altijd alles en naarmate hij ouder wordt zal dat ook steeds erger worden. Ik vind dat lastig. Ik wil hem helpen, wil dat hij blij is en weet dus niet of hij dat altijd is. In de vakantie ben ik mij daar veel meer bewust van.

#4 | De aandacht verdelen tussen Milan en Floris

Nu de jongens allebei thuis zijn vind ik het soms best lastig de aandacht te verdelen tussen de jongens. Milan in gaten houden in het zwembad terwijl ik ook met Floris het kruipen aan het oefenen ben. Spelen met Floris en dan ook nog luisteren naar de verhalen van Milan. Bloggen terwijl de jongens zichzelf even moeten vermaken (hallo schuldgevoel, want het is toch vakantie), ik vind het nogal lastig.

#5 | Zelf het goede voorbeeld geven

Ook zoiets! Ik ben zelf best veel aan het bloggen geweest omdat ik vooruit wilde werken en veel opdrachten af moest ronden. Verder is het voor mij ook ontspanning. Ik vind het heerlijk! Maar als ik dan tegen Milan zeg dat hij niet te vaak op de tablet mag, moet ik zelf wel het goede voorbeeld geven en ook niet te vaak achter de laptop zitten. De balans daarin vind ik echt lastig.

#6 | Niet teveel ongezonde dingen eten in de vakantie

Deze vind ik misschien wel het moeilijkst. Milan is een moeilijke eter en een groot fan van de Hollandse pot. Prima, maar met 37 graden ga ik echt geen aardappels staan koken. Een soepje lukt ook prima, maar eet je ook niet iedere dag en je wilt ook niet teveel ongezonde dingen eten. Dan toch maar weer de aardappels schillen 🙁

#7 | Grenzen opzoeken

Tijdens de vakantie zijn we veel meer samen en dat betekent dat kinderen je grenzen op gaan zoeken. Logisch, maar af en toe erg vermoeiend. Gelukkig duurt dat hier niet lang en nee is nog altijd nee. Daar ben ik dan wel weer consequent in, maar makkelijk is het nog steeds niet. We willen de sfeer wel een beetje gezellig houden.

#8 | Zakgeld uitgeven

We hebben een afspraak wat betreft het uitgeven van zakgeld; als de spaarpot helemaal vol zit gaan we het storten op de bank. De helft mag hij dan uitgeven en de andere helft gaat naar zijn spaarrekening. In de vakantie wil Milan wat vaker geld uitgeven. Normaal ben ik daar echt streng in, maar in de vakantie mag hij wat vaker geld uit zijn spaarpot halen om er iets van te kopen. Ik blijf tenslotte ook niet alles voor hem betalen. We moeten alleen in de gaten houden dat het geld er niet uit vliegt.

#9 | Meehelpen in het huishouden?

Ik vind dat kinderen in de vakantie best mogen helpen in het huishouden. Een keer extra de tafel dekken, hun eigen bed opmaken etc. Nu is Milan heel makkelijk en doet hij dat zonder mokken, maar er zijn dagen dat het niet van harte gaat. Ook hierin moet je wel de balans zien te houden. Het is makkelijk om je kind extra dingetjes te vragen omdat jij druk bezig bent, maar het is nog steeds een kind.

#10 | Meespelen

Dit herkent iedere ouder denk ik wel; je kinderen willen de HELE DAG met je spelen! Wij hebben daar echter niet altijd zin in en tijd voor. Sterker nog, ik ben niet zo’n moeder die heel vaak met de kinderen speelt. In de vakantie let ik erop en doe ik dit veel vaker, maar is het heel slecht als ik zeg dat ik daar echt niet altijd zin in heb?

Welke opvoeddilemma’s kom jij tegen in de zomervakantie? Klets gezellig mee in de comments hieronder.

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Rebecca
    15 augustus 2018 / 23:55

    Haha, ik moest vooral lachen om het meespelen. Ik ben daar ook geen ster in (maar mijn man wel). Ik ben wel goed in knuffelen enzo, ieder zo zijn of haar talenten.