Home + Christmas Countdown 2021 | Mijn notenkrakers dit jaar!

Christmas Countdown 2021 | Mijn notenkrakers dit jaar!

De notenkraker is voor mij op en top Kerst. Zonder notenkrakers in huis voelt het voor mij niet af. Toch is dat wel iets van de laatste jaren. Ik kocht een notenkraker en al snel werden dat er meer. In de jaren die volgden is het aantal flink toegenomen. Ik heb er nu zo’n 30 en ik denk niet dat het daar de komende jaren bij blijft. Ik laat ze je zien, want als we dan toch thuis zijn rond en tijdens Kerst dan kunnen we het beter nog maar extra gezellig maken thuis.

Een stukje geschiedenis

Aan de notenkraker zit een hele geschiedenis vast:

Volgens een Duitse legende werden notenkrakers vroeger cadeau gedaan om de ontvangende familie geluk te brengen en haar huis te beschermen. De notenkraker stond voor kracht en moed en met zijn scherpe tanden (waar de noot tussen gekraakt wordt) zou hij kwade geesten op afstand houden. Ook zou hij de levenscyclus symboliseren: uit het zaad van de noot die hij kraakt, groeit weer een sterke boom, waaraan niet alleen nieuwe noten groeien, maar die houtbewerkers ook het materiaal verschaft om weer mooie nieuwe notenkrakerpoppen van te maken. 

Een mooie legende die wat mij betreft heel goed past bij Kerst. In Amerika zijn ze ondertussen ook al jaren een groot fan van de notenkraker. In kerstfilms en series kun je er niet omheen en ook in Nederland zien we ze steeds meer. Dat blijkt wel uit de steeds groter wordende collectie notenkrakers in de tuincentra.

Het is duidelijk; notenkrakers worden steeds populairder in Nederland!

Mijn collectie notenkrakers

Zodra Sinterklaas de deur uit is, trek ik alle Sinterklaasversiering overal vandaan en ga ik meteen door naar Kerst. Als eerste komen mijn notenkrakers uit de kast (heb er een speciaal kastje voor), want die zijn het gemakkelijkst. Je zet ze neer en je bent meteen in de kerststemming. Dit zijn mijn notenkrakers en zo heb ik ze neergezet in ons huis:

Ik begon met het inrichten van een kastje in de keuken. Deze notenkrakers passen qua kleur perfect bij elkaar. De rechter is een wat vreemde erbij. Deze is heel erg oud, maar heeft een groot stuk hout aan de achterkant. Daardoor kan ik deze niet overal bij zetten. Hier past bij echter wel mooi bij.

Mijn twee grote notenkrakers staan naast de tv. We hebben het kastje er een stukje voor moeten schuiven, maar zo passen ze perfect. Helemaal met het schilderij in de tv erbij. Voor de twee grote notenkrakers staat ook weer een heel oude (de linker). Ik vind die mix van oude en nieuwe notenkrakers juist heel erg leuk.

In het keukenraam staan de meest notenkrakers die naar buiten kijken. Ook dit is weer een bonte mis van felle kleuren en kerstkleuren en van oude en nieuwe notenkrakers. Op de foto hierboven zie je twee notenkrakers met zwarte snorren. Ook dit zijn weer heel oude. De rechter, het kleintje, hebben we dit jaar gekocht. Deze deed ons denken aan Oostenrijk, waar we dit jaar een aantal dagen waren en heel mooie herinneringen aan hebben.

Hier zie je de notenkrakers goed. Ik kon deze het best in avondlicht fotograferen omdat ik dan zo min mogelijk weerkaatsing in de ramen had. Je ziet notenkrakers in alle formaten. Ik koop er niet zomaar eentje als ik ze zie, maar kies uit welke wij speciaal vinden, nog niet hebben en passen bij de anderen.

Hoe gaaf zijn deze grote notenkrakers van Gadero? Deze staat nog op mijn wishlist voor ooit in de tuin. 

Het is duidelijk dat ik een echte notenkraker fan ben. Wil je het thuis nog extra gezellig maken, dan is een notenkraker perfect hiervoor. Ook om de tafel feestelijk te dekken.

liefs

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. Tania
    16 december 2021 / 09:13

    Wat heb je een prachtige collectie. Dit jaar heb ik er ook eentje gekocht en nu wil ik er ook meer

  2. Jen
    17 december 2021 / 11:50

    Hi Marisca. Leuk alle foto’s van je Notenkraker collectie. Ik “verzamel” ook Notenkraker poppen. Ben er in 2019 mee begonnen en heb er nu meer dan 300. Meesten zijn online gekocht. Naar tuincentra kan ik helaas zelf niet meer gaan wegens gezondheidsklachten. Ben dan ook “jaloers” op alle foto’s die ik op het Net zie van al die poppen die ze daar verkopen. Heb er ook nog een paar op mijn verlanglijstje staan, maar die zijn voor volgend jaar. Bij mij staan ze het hele jaar uitgestald zodat ik er doorlopend van kan genieten! Fijne feestdagen.