Home + Boekentip | Later word ik rijk – hoe je je kind leert omgaan met geld

Boekentip | Later word ik rijk – hoe je je kind leert omgaan met geld

Geld is één van mijn favoriete gespreksonderwerpen. Niet zo verwonderlijk dat ik hier ook veel over dat onderwerp schrijf. Al moet ik eerlijk bekennen dat dat niet altijd zo geweest is. Tot een jaar of acht geleden, was dit zeker niet mijn favoriete onderwerp en waren er ook zorgen. Ik zeg weleens ‘als ik toen wist wat ik nu weet…’. Tja, ik kan het blijven zeggen, maar dat was niet zo en gelukkig ben je nooit te oud om te leren. Gelukkig zijn onze kinderen nog lekker jong en kunnen we ze, naast een liefdevolle opvoeding, ook een goede financiële opvoeding meegeven. Dit boek gaat ons daarbij helpen!

Financiële opvoeding en open over geldzaken

Veel van mijn leeftijdsgenoten hebben geen financiële opvoeding gehad, dat bestond in die tijd ook nog niet en over geld praten deed men liever ook niet. Tenminste, in veel gevallen niet. Gelukkig is dat nu anders en denken we ook anders over geld. Bij ons thuis hing vroeger een tegeltje met de tekst ‘Wie voor een dubbeltje is geboren, wordt nooit een kwartje’. Ik heb dat ook heel lang gedacht en pas veel later leerde ik dat dat een heel beperkende gedachte is over geld. En die beperkingen willen we onze jongens juist niet meegeven. Je kan alles worden, je kan genoeg geld verdienen op verschillende manieren en denk vooral in mogelijkheden.

“Spreken is goud, zwijgen is zilver”

Deze uitspraak staat in het begin van het boek ‘Later word ik rijk’ van Annelou van Noort en Joëlla Opraus en slaat wat mij betreft meteen de spijker op zijn kop (als we het dan toch hebben over tegeltjeswijsheden, haha) wat betreft financiële opvoeding. Wij praten hier thuis behoorlijk open over geld met de jongens.

Ik doe de administratie aan de eettafel, de financiële planning voor ons nieuwe huis wordt veelvuldig besproken en we maken afspraken over zakgeld. We delen wat bepaalde dingen kosten (van de hypotheek tot het mobiele abonnement van onze oudste) en delen regelmatig het saldo van hun spaar- en beleggingsrekeningen. We vinden het heel belangrijk hier open over te zijn, maar ze leren er vooral van. Dat betekent niet dat onze financiële opvoeding hierbij stopt. Het is een mooi begin en een boek als deze helpt ons hier verder bij.

‘Later word ik rijk’, hoe je je kind leert omgaan met geld, van peuter tot twintiger

Dit boek heet dus ‘Later word ik rijk’ en is onlangs uitgekomen. Dit boek leert jou als ouder hoe jij je kind leert omgaan met geld op welke leeftijd dan ook. Van peuter tot twintiger, maar als jij ergens middenin zit, zoals wij, kun je nog gewoon beginnen. Je bent immers nooit te oud om te leren. Het leuke aan dit boek is dat het niet alleen gaat over hoeveel zakgeld je moet geven, maar het gaat juist om het leren met geld om te gaan.

Je kind gaat fouten maken met geld, maar dat is niet perse erg als het ervan leert en een gezonde relatie opbouwt met geld. Misschien een populaire term, maar het gaat om het creëren van een positieve money mindset. Gelukkig blijft het niet alleen bij theorie en tips, Annelou en Joëlla benoemen ook eerlijk voorbeelden uit hun eigen gezin en brengen een flinke dosis humor mee.

Praktijkvoorbeeld uit ‘Later word ik rijk’

Een voorbeeld hiervan is een discussie die Joëlla thuis had over een veel te duur blikje frisdrank van maar liefst €13,-. Wij hebben hier thuis precies dezelfde discussie gehad. Opeens dat deze frisdrank een hot item op YouTube en het was ontzettend cool om dit te drinken. Ook wij kregen van onze zoon een uitgebreid pleidooi (ik hoop dat ‘ie zijn presentaties op school met dezelfde motivatie houdt, haha) waarom we dit moesten kopen. We hebben dit uiteraard niet gedaan, net als Joëlla overigens, en hebben hem gezegd dat hij hier echt zijn zakgeld niet aan uit mocht geven. Leren met zakgeld is oké, maar er zijn grenzen 😉

Dit voorbeeld leert ons echter wel dat de invloed van anderen en online nu veel groter is dan bij ons jaren geleden. En kinderen zijn gevoelig voor die invloed. Dat zal een aandachtspunt blijven, maar we hopen dit te kunnen sturen door het er open over te hebben en duidelijk te maken dat het hem alleen maar geld kost en dat anderen hier heel rijk van worden.

Leuk! In dit boek staan QR-codes die verwijzen naar extra informatie, maar bijvoorbeeld ook naar leuke dingen als een zakgeldcontract en een spaarmeter.

Mama’s Musthave!

Wat mij betreft is ‘Later word ik rijk’ een echte Mama’s Musthave (en natuurlijk ook voor vaders). Het is praktisch, overzichtelijk en het leest heerlijk weg. Het staat vol praktische tips en het is ontzettend actueel. Zelfs AI wordt in dit boek genoemd. Dit is zo’n boek wat je er later nog eens bij pakt wanneer je kind al wat ouder is en in een nieuwe fase terecht komt. De ouderwetse tegeltjeswijsheden kunnen overboord en pak dit boek erbij, want hier leer jij ook van.

Wat vind jij belangrijk in de financiële opvoeding van je kind(eren) en hoe pak je dat aan? En zijn jullie thuis ook open over geld?

liefs

Sidenote: in dit artikel maak ik gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets bestelt via één van deze links, ontvang ik daar een kleine commissie over. Dit kost jou niets extra en ik kan uiteraard niet zien wat iemand bestelt. Het is voor mij een klein, maar fijn extraatje. 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *