Home + Boeken | Smûk: het boek en wat mij betreft hét woord van 2020 + winactie

Boeken | Smûk: het boek en wat mij betreft hét woord van 2020 + winactie

Voor veel mensen is Corona het woord van 2020. Snap ik, want het beheerst sinds maart dit jaar ons leven, maar niet in positieve zin. Dit jaar leerde ik het Friese woord Smûk kennen. Wat mij betreft hét woord van 2020, want nog nooit is Smûk zo belangrijk geweest als dit jaar. Smûk betekent letterlijk ‘gezellig en warm/behaaglijk’ en is dat is niet precies wat we nodig hebben gehad dit jaar en wat we nog steeds keihard nodig hebben? Geluk zit in kleine dingen en klein geluk is ook geluk. Het maakt het leven mooi. Om je eigen, kleine geluk te maken en thuis te genieten van Smûk, heb je niet veel nodig. Behalve dan dit boek, want dat is een echte musthave.

Mijn kennismaking met Smûk

In september waren we een weekend uitgenodigd in Zuidoost Frieland. We verbleven in stacaravan Smûk en dat was onze eerste kennismaking met het woord. Eenmaal in de caravan stond daar ook het boek Smûk van Wimke Tolsma. De naam van de caravan was ook geïnspireerd op het boek, maar het woord is bekend bij de Friezen. Grappig eigenlijk dat de Friezen worden gezien als stug terwijl zij degenen zijn die ons kennis laten maken met Smûk. Wij werden heel hartelijk ontvangen in Friesland en voor ons zat Smûk verweven in het hele weekend. Wat ons betreft kan dat vooroordeel de prullenbak in ?.

Onze eerste kennismaking met Smûk en het boek Smûk van Wimke Tolsma. 

Smûk het boek

In de stacaravan maakten we een rondje en ik werd getriggerd door het boek. Dit is namelijk het type boek waar ik ontzettend van houd. De vormgeving is prachtig en het boek staat vol met te gekke DIY tips die zorgen voor klein geluk. In totaal staan er 60 eenvoudige zelfmakers in het boek die jouw leven net wat leuker maken en het fijne van dit alles is dat je veel van de benodigdheden vast al in huis hebt. Van lekkere recepten tot kleine, hoogpolige kleedjes (die wil ik maken!), alles vind je in het boek. Dat maakt het boek overigens het ideale boek voor de feestdagen. Zeker nu we veel thuis zijn.

Wat is er lekkerder dan op zondag een pyjamadag te houden en iets lekker te bakken en/of iets moois te maken? Dan is binnen blijven opeens niet zo erg meer en zorgt het voor geluksmomentjes.

Het boek staat bij ons in de keuken ?

Over Wimke

In mijn enthousiasme over het boek vergeet ik helemaal te vertellen wie Wimke Tolsma is. Misschien is er al een belletje gaan rinkelen, want Wimke ken je misschien van haar succesvolle blog wimke.nl.  Wat betreft blogs is de blog van Wimke een voorbeeld voor mij, want wat is de vormgeving prachtig (net als het boek overigens) en wat zijn de onderwerpen tof. De blog en het boek zijn de perfecte aanvulling op elkaar, want ook de blog staat vol met DIY inspiratie. Van te gekke groene tips tot nog meer heerlijke recepten, maar ook uittips en persoonlijke verhalen vind je op de blog van Wimke.

Privé is Wimke getrouwd met Wopke en samen hebben ze twee dochters en wonen ze in het Friese IJlst.

Scandinavisch tintje

Scandinavische rust, dat straalt dit boek uit en, net als de website van Wimke. Het is clean, de foto’s zijn licht en prachtig en de sfeer voelt heel Scandinavisch. Misschien ken je het Zweedse woord Hygge. Wat Hygge is voor Zweden, is Smûk voor de Friezen en vanaf nu voor de rest van het land wat mij betreft.

In deze gekke tijden kunnen we allemaal wel wat Smûk gebruiken toch?

Winactie!

Om wat Smûk te verspreiden mag ik van Wimke één van jullie blij maken met het boek. Het enige wat je hoeft te doen is hieronder in de comments een reactie achter te laten. Laat mij weten waarom jij het boek wilt winnen en wie weet krijg jij 23 november 2020 van mij een mailtje. Doe je mee?

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

43 Reacties

 1. Marja Schipper
  16 november 2020 / 08:00

  Goedemorgen Marisca,

  Net je blog gelezen en nog nooit gehoord van Smuk ? en van Wimpke ?maar ben nieuwsgierig geworden. Wat ziet het boek er gezellig uit !

  Fijne dag, Marja

 2. Marjolein
  16 november 2020 / 08:11

  Wat een gave actie. Ik ben gek op lekker eten en ik vind zelf leuke dingen maken ook erg leuk. Ik ben bijna klaar met mijn opleiding dus dan heb ik eindelijk weer tijd om dit soort leuke dingen te doen. ?

 3. Pauline
  16 november 2020 / 08:50

  Dat klinkt als een heerlijk boek! We hebben inderdaad in deze tijd (meer) behoefte aan dingen als dit. Straks als mijn kleine man begint op de basisschool kan ik dan mijn empty nest opvullen met projectjes uit het boek.

  • Nancy
   16 november 2020 / 15:04

   Wat een fijne winactie!
   Ik doe graag mee, want het lijkt me heerlijk om even helemaal smûk te voelen met dit mooie boek in deze rare en donkere maanden.
   Ik ga duimen!

 4. 16 november 2020 / 08:57

  Oeehhh, I need it!

  Nieuw huis en in deze tijd waar we meer thuis moeten zitten en met een winkel die veel energie kost. Is het tijd voor aardig wat smûk en goede positieve energie!

 5. Anna
  16 november 2020 / 10:14

  Lijkt mij een fijn gezellig warm boek om van te genieten in deze spannende tijd waarin we momenteel leven.

 6. Linda
  16 november 2020 / 10:34

  Je hebt me zojuist erg enthousiast gemaakt voor Smûk! Zowel voor de betekenis van het woord als voor het boek. Van die kleine geluksmomentjes probeer ik zelf ook tegenwoordig steeds vaker op te zoeken en kan ik op dit moment ook erg goed gebruiken. Duimen dus maar!

 7. Marieke
  16 november 2020 / 10:51

  Hoi, lees als Gouwenaar met Friese roots ( ben wr geboren en mijn 1e levensjaar gewoond) altijd vraag je blogs en insta berichtjes. Dit boek spreekt mij erg aan en hoop dan om tijdens de feestdagen die dit jaar toch anders zijn leuke dingen te kunnen maken en bakken uit dit boek. Fingers crossed. Fijne dag ?‍♀️

 8. Roos
  16 november 2020 / 13:26

  Lijkt me erg leuk om dit boek met leuke ideeën te winnen

 9. Ingrid
  16 november 2020 / 15:15

  Ik doe graag mee om een kansje te wagen voor dit mooie boek.
  Regen tikt tegen de ramen, het is lekker warm in huis . Kaarsjes staan her en der verspreid, te stralen . Warme choco met wat lekkers. Na het boek hygge, zou ik deze ook graag willen bekijken. Past perfect bij deze meest herfstachtige dagen.

 10. Helene
  16 november 2020 / 16:15

  Als kind geboren en gewoond in Friesland, kom er helaas nooit meer.
  Met dit boek hoop ik weer een beetje ‘Fries geluk’ in huis te halen ?
  In december mag ik met zwangerschapsverlof, dus dan heb ik heerlijk een moment voor mezelf met dit boek! ??

 11. N.Gerbecks
  16 november 2020 / 17:32

  Hoi ik zou graag dit boek willen winnen omdat ik mezelf een kadootje/ rustmomentje gun en dit lijkt me een leuk begin ik verheug me enorm op dit boek mvg fam Gerbecks

 12. 16 november 2020 / 17:49

  Ik ben in deze Lockdown mijn appartement aan het verbouwen om het supzey cozy te maken. En daar kan ik wel wat inspiratie voor gebruiken.

 13. Corieke
  16 november 2020 / 18:55

  Ha marisca,
  Ik wil dit boek wel winnen, wordt enthousiast hoe je erover schrijft en ben gek op DIY

  Groetjes Corieke

 14. Gabie van oorschot
  16 november 2020 / 19:22

  Mijn zoon heeft een Friese naar fedde en mn dochter foekje. Wij zijnpuur Brabants maar verliefd op Friesland. Graag zou ik meedoen en dit mooie boek delen met de kids

 15. Femke
  16 november 2020 / 20:20

  De Hygge-sfeer, het Hygge-gevoel vind ik heerlijk. Ben heel erg benieuwd naar de Nederlandse variant.

 16. Anja
  17 november 2020 / 09:06

  Wat een leuke winactie! En ik ben t met je eens;dat is een mooi woord voor 2020 ( of een bjusterbaarlik wurd op syn Frysk?)
  Ik zou t boek graag winnen,leuk om weer lekker in huis mee bezig te zijn en voor DIY projecten, waar ik als mama van 3 niet altijd zo aan toekom?

 17. Betty
  18 november 2020 / 08:05

  Mijn ouders gebruiken het woord ook, zo gezellig. Erg benieuwd naar dit mooie boek

 18. 18 november 2020 / 09:19

  Oh nog op tijd zie ik! Ik MOET deze hebben haha. Ik ben gek op DIY’s, dus deze moet gewoon in mijn collectie!

 19. Renske
  18 november 2020 / 09:37

  Hoii, wat een super leuk boek lijkt mij dat! Mijn inspiratie voor DIY’s raakt een beetje op, dus het lijkt mij heel leuk om te winnen zodat ik weer lekker kan gaan knutselen. Groetjes Renske!

 20. Selvedina
  18 november 2020 / 16:04

  Lijkt me een heel leuk en creatief boek leuk om ideeen op te doen. Heel leuk om een exemplaar te kunnen/mogen winnen! Ik ben heel nieuwsgierig geworden tips over koken en creativiteit zijn altijd welkom! Groetjes Selvedina

 21. Anita te Gussinklo
  21 november 2020 / 16:17

  Ik hoop ideeen en inspiratie uit het boek smûk te kunnen halen.
  Ziet er in ieder geval erg mooi en leuk uit.

 22. Dina
  21 november 2020 / 16:28

  Wat een leuk boek, met vele tips. Die kan ik wel gebruiken hier.

 23. marijksels
  21 november 2020 / 19:18

  Oh wat lijkt me dat heerlijk! Als c-risicogroeper zit ik veel thuis. Dit lijkt me een heerlijk inspiratieboek om thuis lekker aan de freubel te gaan

 24. Anna
  21 november 2020 / 19:35

  lijkt me geweldig om nieuwe inspiratie te krijgen

 25. L Kroon
  21 november 2020 / 19:37

  Lijkt me een prachtig boek, ik kan wel wat inspiratie gebruiken voor de komende donkere dagen.

 26. Jan
  21 november 2020 / 19:41

  Met dit boek kom ik met veel plezier weer wat extra vrije uurtjes door.

 27. anja
  21 november 2020 / 20:01

  leuke actie ik doe graag

 28. 21 november 2020 / 23:09

  Ik wol graach in kâns meitsje om dit prachtige boek Smûk te winnen en derfan te genietsjen!!

 29. Corine N
  21 november 2020 / 23:40

  Ik ben nieuw op DIY gebied maar als de ideetjes in dit boek best makkelijk zijn voor een instapper dan ben ik heel benieuwd!

 30. Paula
  22 november 2020 / 00:27

  Lekker (op)smuk!

 31. 22 november 2020 / 12:58

  Als ik het woord smûk hoor, dan associeer ik dat gelijk met Moai sunder wergea binne de wâlden. Smûk skaadzjend beamtegrien, ôeral yn ’t roun. (de wâldsang) en zoals dat zeker geldt voor de Wâlden, hebben wij dat ook thuis broodnodig om de komende feestdagen gezellig en behaaglijk door te komen. Dit boek kan ons daarbij goed helpen.

 32. Oma Will
  22 november 2020 / 14:19

  Dit leuke boek kan mijn tijd tijdens deze coronacrisis heel wat leuker maken.
  Leuke ideetjes opdoen om mijzelf wat gelukkiger te maken tijdens de quarantaine, waarin ik al meer dan een half jaar leef.
  Ik volg bloglovin en doe heel graag mee.
  groetjes, Willemke.

 33. Anneliese de Waal
  22 november 2020 / 15:26

  Lijk me een prachtig boek, ik zou me wel helemaal Smûk willen voelen met het lezen van dit boek, heel erg leuke winactie.
  Groetjes Anneliese

 34. lottie
  22 november 2020 / 16:34

  Omdat ik DIY projecten ONTZETTEND LEUK vind!

 35. Roy
  22 november 2020 / 22:29

  Ik die graag mee voor mijn vrouw en ook mezelf. iedereen kan smuk gebruiken

 36. Irma
  22 november 2020 / 23:47

  Ben nieuwschierig geworden naar het boek

 37. Wiesje
  23 november 2020 / 00:24

  Onze dochter verblijdt ons met Kerst altijd met zelfgemaakte kadootjes. Hier kan ik vast de inspiratie uit halen om haar te verrassen met een DIY kado.

 38. Margo
  23 november 2020 / 18:01

  Ik ben pas begonnen met haken en wil graag ook gaan tekenen, knutselen e.d. Heb de smaak te pakken gekregen 😉 Lijkt me dan ook een erg leuk boek. Ik ben erg benieuwd naar de DIY projectjes.

 39. Bea
  23 november 2020 / 18:34

  Doordat ik nu veel meer thuis ben, vind ik het leuk om te knutselen. Ik ben daarom ook erg benieuwd naar de projecten in dit boek.

 40. Jeanne
  23 november 2020 / 18:57

  Ik wil me graag Smûk voelen met de DIY 😉

 41. René
  23 november 2020 / 19:13

  De combinatie koken en DIY is helemaal wat voor mij. Mijn man kookt graag en ik knutsel graag 😉