Home + Boeken over social media voor (bijna) tieners

Boeken over social media voor (bijna) tieners

Tot voor kort was social media het meest “mijn ding” hier in huis. Patrick leest vooral en doet er zelf vrij weinig mee, maar voor mij is het voor een groot deel mijn werk. Inmiddels hebben we ook een tiener die actief is op social media en dat vind ik best een dingetje. Hij is niet de enige in zijn klas en omgeving en het gaat vooralsnog gelukkig goed, maar ik vind het wel spannend en hou het nauwlettend in de gaten. Als ik het er met hem over de gevaren wil hebben neemt hij van mij vrij weinig aan. Althans, ik hoor dan ‘ja mam, dat weet ik’ gevolgd door een diepe zucht. Ik ging daarom op zoek naar boeken over social media voor tieners. Die belichten namelijk ook een andere kant van social media.

De TikTok challenge

Nova mag van haar moeder niet op TikTok. Jammer. Vooral als haar hele klas – zelfs meester Jaap – meedoet aan een grote TikTok-wedstrijd vol nieuwe challenges. Met Nova’s hulp maken ze de ene na de andere geweldige TikTok. Nova doet ook mee. Stiekem. Met een gevonden telefoon en een geleende naam: die van haar buurjongen Dax. Haar TikToks zijn een groot succes. En zolang niemand weet wie DaXtotheMaX echt is, is er geen probleem. Toch?
Een superspannend en grappig avontuur voor echte TikTok-fans!

Dit boek is vrij nieuw (maart 2021) en lijkt mij heel leuk. Ik vraag mij alleen af of deze niet leuker is voor meiden dan voor jongens.

Fake van Carry Slee

Levi ziet dat Emiel, de nieuwe jongen op school, een intiem gesprek voert met Mila, Levi’s vriendin. Dat pikt Levi niet en hij gaat op Emiel af. Hij schopt hem en jaagt hem op. Later die dag hoort Levi dat Emiel in het ziekenhuis is beland: hij ligt in coma. Meteen daarna verschijnt er een filmpje op YouTube waarin het eruitziet alsof Levi Emiel van de vesting bij het park trapt. Levi beweert dat hij onschuldig is en dat het filmpje fake is, maar niemand gelooft hem, ook Mila niet, en ze maakt het uit. Op school wordt hij geschorst. Het filmpje gaat viral en de woedende reacties op internet brengen Levi in groot gevaar…

Dit is een heel nieuw boek is uitgekomen in mei 2021. Ik ben zelf een groot fan van Carry Slee en wil dit boek dan ook bestellen voor Milan. Let op: het is een 12+ boek. Milan wordt bijna 11 dus ik denk dat dat wel moet lukken, maar let op, het kan heftig zijn.

#LaatsteVlog van Carry Slee

Noud en Gijs trainen voor de marathon in New York. Maar als Noud zijn vriend in een noodsituatie laat vallen zegt Gijs de vriendschap op. Niet alleen Gijs, maar de hele klas maakt Noud uit voor lafaard. Behalve Roos die stiekem verliefd op hem is. Om te bewijzen dat hij geen watje is gaat Noud met hulp van Roos vloggen en haalt extreme stunts uit.

Tegelijkertijd ziet Roos haar fijne leventje veranderen wanneer de dochter van haar stiefvader bij hen komt wonen. Waarom doet die ineens zo bitchy en wil ze steeds geld lenen? Roos en Noud komen erachter dat ze verstrikt is geraakt in enge praktijken. Er is maar een manier om alles te bewijzen: het maken van een laatste vlog die de wereld zal veranderen…

Het is dus niet de eerste keer dat Carry Slee schrijft over social media. In 2017 schreef ze #LaatsteVlog en ook dit lijkt mij een interessant en denk ik dat de gevaren van social media goed aan bod komen. Dit zet tieners hopelijk echt aan het denken.

Dagboek van een vlogger van Tim Collins

Hilarisch verhaal voor lezers vanaf tien jaar over de geheimen van een online-superster.

Olivia is blut, maar gelukkig heeft ze een briljant idee: ze gaat vloggen! Want beroemde vloggers verdienen bergen geld én krijgen gratis spullen. Enige probleem: Olivia heeft nul uitstraling. Dus huurt ze een ander meisje in om haar te spelen. Al snel heeft ze duizenden volgers, en die nemen Oliva’s verzonnen leven erg, érg serieus. Hoelang gaat dat goed?

Ook dit lijkt mij een leuk boek om te bestellen voor Milan. De hoofdpersoon weliswaar een meisje, maar het verhaal lijkt mij wel  interessant en leerzaam.

TikTok challenge bookazine

Creators Yazid, Jesse, Nova, Lorenzo, Nadir, Birgit, Quinten, Rosalyn, Jeroen, Lieke, Nova en Lucas zijn samen goed voor ruim 6 miljoen volgers en honderden miljoenen likes op TikTok, het populairste sociale platform van dit moment. In het boek TikTok – The Challenge, het eerste TikTok-boek van Nederland, geven ze antwoord op cruciale vragen. Hoe word je succesvol op TikTok? Hoe bedenk én maak je een viral video? En hoe verdien je er geld mee?
De 12 creators geven niet zomaar wat simpele tips, maar helpen de lezer daadwerkelijk beter te worden. Door het vertellen van eigen ervaringen en persoonlijke tips, maar ook via challenges waarmee de lezers de ‘theorie’ kunnen omzetten naar de praktijk.

Dit bookazine is voornamelijk leuk voor tieners die zelf actief zijn op TikTok en meer willen leren hierover. Dit zou bijvoorbeeld een heel leuk verjaardagscadeautje zijn.

TikTok DIY Bookazine

Het allereerste TikTok-boek van Nederland – TikTok – The Challenge – vloog zó snel de winkels uit dat al binnen een maand moest worden bijgedrukt. Dit tweede Tiktok-boek – TikTok DIY – gaat verder waar het eerste boek eindigt. Met nóg meer tips en tricks van 12 populaire TikTokkers (samen goed voor tonnen volgers en miljoenen views op de video-app) en leerzame praktijkopdrachten (DIY’s) om zelf de beste TikTokker te worden. Een must have voor alle TikTokkers!

Deze hebben we Milan cadeau gedaan voor de feestdagen en ik heb inmiddels begrepen dat er ook een deel 3 komt van het bookazine. Het is meer dan zomaar een magazine en het ziet er echt heel leuk uit. Er staan leuke tips in en ik hoop dat kinderen hierdoor leren op een serieuze manier met TikTok om te gaan.

Deze boeken over social media lijken mij leuk en interessant voor tieners. Welke boeken over social media kan jij aanraden?

liefs

 

 

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met DIY’s, reviews, kidsfashion etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *