Home + Birthday Boys | De Yahtzee traktatie van Milan (10 jaar)

Birthday Boys | De Yahtzee traktatie van Milan (10 jaar)

Milan wordt dit jaar 1o jaar en net als ieder jaar dacht ik in de zomervakantie al na over zijn traktatie. Ik vind het heerlijk om ermee bezig te zijn en hou van traktaties die ik van tevoren klaar kan maken. ‘Dan staat alles maar vast klaar’ denk ik dan. Geen last minute stress in ieder geval. Dit jaar is echter alles anders en als kinderen al mogen trakteren, moeten ze nu ‘coronaproof’ zijn. Dat betekent voorverpakte traktaties en dus zo min mogelijk besmettingsgevaar. Dit jaar liet ik mij inspireren door het Instagramaccount van Bubbels & Confetti en maakte ik een Yahtzee traktatie voor zowel de kinderen als alle leerkrachten. Voorverpakt, passend bij de leeftijd en misschien ook wel heel erg passend bij dit jaar, want we zijn massaal spelletjes gaan spelen. Ik kocht bijna alles bij Action en dit is het geworden…

Dit heb je nodig voor de Yahtzee traktatie

Deze traktatie is eenvoudig om te maken, maar je hebt er wel het één en ander voor nodig. Ik shopte alles bij Action met uitzondering van de zakjes. Die kocht ik bij de Wibra.

Action

 • Yahtzee blokken: €0,45 per stuk.
 • Dobbelstenen: €0,49 per 10 dobbelstenen. Per traktatie heb je vijf dobbelstenen nodig, dus je maakt er twee met ieder pakje dobbelstenen dat je koopt.
 • Potloden: €0,38 voor 10 potloden
 • Zak ‘Maoam’ snoep 550 gram €3,49
 • Cadeaupapier: €0,69 per rol

Wibra

 • Grote foliezakjes uit de bakery collectie: €0,69 per 15 stuks. Zelf had ik drie pakjes folie nodig.

Thuis

 • Plakband
 • Schaar
 • Tip: misschien heb je nog leuk cadeaupapier thuis. Dat hoef je dan niet te kopen

Ik heb deze traktatie gemaakt voor 28 kinderen. Per kind ben je ongeveer €1,- per traktatie kwijt. Het blokje kost €0,45 cent en voor de dobbelstenen ben je €0,25 kwijt. Voor de potloden betaal €0,038 cent en in de zak snoep zitten er heel veel. Ik ben voor het gemak uitgegaan van 50 snoepjes per zak. Dat zou dan uitkomen op €0,07. Dit is bij elkaar ongeveer €0,81 cent. Tel daar nog wat cadeaupapier en de zakjes bij op en je komt uit rond de euro. Het is aan jou om te beslissen of je dat veel vindt, maar ik vind dat je voor dat bedrag wel iets heel leuks hebt waar de kinderen ook echt wat aan hebben.

De Yahtzee traktatie maken

Het maken van deze traktatie is niet moeilijk, maar er gaat wel tijd in zitten. Toch had ik deze 28 stuks in een avondje klaar. Dit vond ik de handigste methode:

 • Knip voor je begint alvast de strookjes cadeaupapier. Deze moet je om het Yahtzee blok heen kunnen wikkelen;
 • Wikkel er vervolgens vijf om vijf blokjes heen en plak deze vast. Tip: plak niet alleen deze wikkel vast, maar plak ook wat plakband op het Yahtzee blok. Zo voorkom je dat de wikkel gaat verschuiven;
 • Plak daarna op iedere wikkel, van boven naar beneden, vijf rolletjes plakband;
 • Hier plak je vervolgens de dobbelstenen op. Tip: laat tussen de vierde en vijfde dobbelsteen wat meer ruimte ertussen zitten. Hier kun je het potlood zo langs schuiven; 
 • Leg het snoepje in de rechterhoek beneden;
 • Leg het potlood vervolgens diagonaal over het blok (zie de foto’s);
 • Tot slot: schuif het geheel in het zakje en plak deze stevig dicht.

En klaar is je traktatie! Dit doe je vervolgens zo’n 25 tot 30 keer ?.

Wat maakt deze traktatie zo leuk?

Wat ik zelf heel leuk vind bij traktaties is als kinderen er ook echt iets aan hebben. Dat is in dit geval ook zo. Het zijn grote Yahtzee blokken dus kunnen er heel wat potjes worden gespeeld. De kinderen leren ervan en kunnen het met hun ouder spelen.

Het past bij de leeftijd van Milans klasgenootjes en ik denk dat het bij de ouders wellicht nog wel herinneringen oproept. Dat was in ieder geval wel zo toen we bij de Action in de rij stonden voor de kassa. Diverse mensen spraken ons aan op het feit dat we zoveel blokken in ons karretje hadden en al deze mensen zeiden ‘oh ja, Yahtzee, dat is lang geleden en het is zo leuk’.

Kortom, een coronaproof traktatie waar de kinderen hopelijk nog lang plezier van zullen hebben. Ik vind hem geslaagd!

Voor de juffen

De traktaties voor de juffen zijn nog niet klaar. Het worden in principe dezelfde pakketjes, maar dan wordt het snoepje vervangen door een theezakje en een klein Tony’s Chocolonely chocolaatje.

Wat vinden jullie van deze traktatie? Laat het me weten in de comments hieronder of op social media.

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Reacties

 1. MarjonS
  9 september 2020 / 07:10

  Erg leuk bedacht. Niet duur! Tenminste iets bruikbaars ipv een “prulletje” voor €1,00

  • Tamara Vreeburg
   6 maart 2022 / 09:30

   Dank je wel voor het leuke idee! Dit wordt hem! Als kinderergotherapeut ben ik groot voorstander van spelletjes spelen en nuttige cadeautjes.

 2. Prscll
  9 september 2020 / 09:01

  Super leuk! Ga ik onthouden voor als mn dochter 8 wordt in mei. Wij spelen ook regelmatig yatzee dus leuke traktatie voor haar om te geven. Ik maak altijd de traktaties samen met de kinderen en hier kunnen ze ook vast goed mee helpen. k vind het ook zeker niet duur. Heel leuk gedaan.

 3. 9 september 2020 / 10:17

  Wat een leuke traktatie ! Voor een traktatie die je een heel jaar kan spelen is het zeker niet duur.

 4. Anja
  9 september 2020 / 11:12

  Heel leuke traktatie! Ik had het idee ook zien langskomen op Instagram. Zelf spelen we ook nog wel regelmatig een potje Yahtzee op vakantie of op een zomeravond. Leuk voor jong en oud!

 5. Lies
  9 september 2020 / 11:21

  Heel erg leuk! Kan niet oordelen of ik het te duur vind.. ik heb geen kinderen en zou dan naar mijn budget op dat moment moeten kijken ☺️ het klinkt wat aan de dure kant.. maar dat komt ook omdat in mijn tijd gewoon nog normaal was om te trakteren op een zakje chips ofzo..(ben 28 jaar) en dat is natuurlijk een stuk goedkoper.

 6. Daniëlle
  9 september 2020 / 19:26

  Wow wat leuk zeg !!!
  Dit moet ik zeker onthouden wanneer mijn zoon komende zomer 8 wordt, hij trakteerde altijd een ijsje, dit moet er zeker bij kunnen, vooral nu zijn klas gehalveerd is

 7. Carolien
  18 december 2020 / 15:46

  Door de huidige lockdown ben ik alvast begonnen met de voorbereidingen voor beide jongens. De jongste wordt 5 jaar in feb en de oudste 9 jaar in juli. Ik had alles en nog veel in meer in huis dus gestart.

  • Marisca
   Auteur
   20 december 2020 / 08:27

   Goed bezig! En leuk om er alvast mee bezig te zijn 🙂

   • Carolien
    26 december 2020 / 21:22

    Heb de traktaties klaar hahah, had alle tijd.

 8. Maaike
  1 september 2021 / 17:02

  Maar dit is toch niet voorverpakt?
  Het idee van voorverpakt is dat het vanuit de fabriek al dicht zit en jij niet over de inhoud corona spetters hebt kunnen proesten. Nu zet je zelf de verpakking in elkaar. Niet anders dan een bekertje met popcorn met een folie er om zoals in de andere jaren.
  Bij ons op school accepteren ze dit niet.

  • Marisca
   Auteur
   1 september 2021 / 21:15

   Klopt, dit is niet in de fabriek in elkaar gezet. Bij Milan mocht dit destijds wel, iedere school gaat daar dan blijkbaar anders mee om.