Home + Back to School | Emotiedagboek voor kinderen helpt praten over wat dwars zit + winactie

Back to School | Emotiedagboek voor kinderen helpt praten over wat dwars zit + winactie

‘Hoe was het op school lieverd?’ ‘Oh, goed hoor’. ‘ ‘Heb je nog iets te vertellen?’ ‘Nee, eigenlijk niet, het gaat goed’. Zo gingen de gesprekjes over school negen van de tien keer de laatste tijd. Pas later werd duidelijk dat er heus weleens het één en ander aan de hand was. Als ik na dit korte gesprekje doorvroeg, werd er gezucht en moest ik niet zo aandringen, want er was toch niets aan de hand? Als moeder zijnde vind ik dat lastig, want soms voel je dat er wel wat is, maar je wilt je kind ook de ruimte geven. Daarnaast is praten over emoties en deze emoties benoemen, sowieso vaak lastig voor kinderen. Een emotiedagboek kan daarbij helpen.

Wat is het emotiedagboek?

Wij maken de hele dag van alles mee, zowel positief als negatief. Dat brengt de nodige emoties met zich mee, maar wij volwassenen kunnen deze vaak beter relativeren en naast ons neerleggen. Voor kinderen is dat vaak niet het geval omdat zij dat nog niet overzien. Ze kunnen daardoor meer last hebben van die emoties en uiten dat op een andere, veelal negatieve, manier. Het gevolg? Een gefrustreerd kind, maar voor jullie als ouders kan dit ook een hoop frustratie veroorzaken.

Het emotiedagboek helpt ouders op een eenvoudige en speelse manier het gesprek aan te gaan met je kind. Je kind hoeft niet direct met je te praten, maar kan zijn of haar emoties opschrijven, tekenen en uiten met behulp van stickers. Dat geeft jullie als ouders inzicht in de belevingswereld van je kind, maar je kunt je kind daarna ook veel beter begeleiden.

Dit dagboek is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.

Hoe werkt het emotiedagboek?

Het dagboek is lekker dik, dus je kunt er een langere periode in aan de slag met je kind. Op iedere twee bladzijdes worden er vragen gesteld over een bepaalde situatie. Op de linkerpagina staat de vraag ‘wat is er aan de hand?’. Vervolgens wordt op de rechterpagina gevraagd hoe je kind zich toen voelde en of er nog meer bij waren en hoe jouw kind denkt dat de anderen zich voelden. De pagina’s bieden voldoende schrijfruimte waardoor er ook in getekend en geplakt kan worden.

Deze vragen vormen samen de situatieschets. Iedere situatieschets is hetzelfde opgebouwd, maar je kind bepaalt hoe hij of zij  deze invult.

Om ervoor te zorgen dat het voor je kind leuk blijft het dagboek in te vullen, worden de situatieschetsen afgewisseld met kleurplaten en bijbehorende vragen.

Stickers

Om je kind te helpen bij het invullen van de situatieschetsen, zijn er speciale stickers die je achterin het dagboek vindt. Er zijn stickers met personages (man, vrouw, jongen en meisje) en stickers die emoties uitbeelden zoals boos, blij, bang en verdrietig. De personages kunnen iedere situatieschets iemand anders voorstellen. De stickers kunnen worden ingekleurd om te personaliseren. Ook kan er een naam bij worden geschreven.

Niet zomaar een dagboek

Dit dagboek is ontwikkeld door Veerle Wagenaar van de Online Veerkracht Academie. De Online Veerkracht Academie biedt ondersteuning aan kinderen/jongeren en jong-volwassenen die hooggevoelig zijn en een 6e zintuig hebben. Veerle heeft in haar kinderjaren zelf ervaren hoe het is om niet begrepen te worden. Zij had destijds graag gewild dat er iets was geweest dat haar en haar ouders had kunnen helpen. Zie het als een handvat. Een handvat dat dus veel ouders kan helpen het gesprek aan te gaan met een kind en het daardoor beter kan begrijpen en kan ondersteunen.

Online gaat het dagboek verder met inzichten, maar ook met oefeningen, lessen en verhalen van ervaringsdeskundigen.

Eigen ervaringen

De laatste schoolweken hier waren wat onrustig. Ik merkte aan mijn eigen kind dat ‘ie niet heel lekker in zijn vel zat en hij klaagde ook over de onrust. Hij kon wel benoemen waar hij last van had, maar hij kon het niet in perspectief zien en alleen vanuit zijn eigen standpunt bekijken. Dat is logisch, want hij is nog jong. Door middel van de vragen uit het dagboek kon ik hem leren er anders naar te kijken. Zeker bij de vraag ‘hoe denk je dat de ander zich erbij voelt?’. We vulden hem niet iedere dag in, maar puur wanneer het nodig was en ook dat is goed.

Back to School

Staat je kind een spannend schooljaar te wachten, is de overgang misschien wat groot (bijvoorbeeld van de kleuterklas naar groep 3) of vind je kind het sowieso lastig zichzelf te uiten? Dan is dit emotiedagboek een mooi hulpmiddel voor het komende schooljaar om meteen goed te starten.

Wij vinden dit dagboek een laagdrempelige manier om het gesprek aan te gaan. De vragen zijn te beantwoorden door kinderen en op welke manier je kind dat ook doet, het is goed. Naar aanleiding van de antwoorden van jouw kind kun je vervolgvragen stellen. En mocht je advies willen dan kun je gewoon mailen naar Veerle zodat jullie met elkaar de situatie kunnen bekijken en met elkaar kunnen sparren.

Winactie!

Ben je enthousiast geworden? Leuk, want ik mag een emotiedagboek verloten aan één van jullie voor een goede start van het nieuwe schooljaar! Wil je meedoen? Laat dan hieronder een reactie achter in de comments. Er wordt gevraagd je mailadres in te vullen. Die is alleen voor mij zichtbaar zodat ik volgende week de winnaar persoonlijk kan mailen. Doe daarom alleen mee met een mailadres dat je regelmatig checkt.

Samen vol vertrouwen het nieuwe schooljaar tegemoet!

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

39 Reacties

 1. Jessica
  31 juli 2020 / 06:44

  Leuke winactie! Ons zoontje uit zich ook erg moeilijk, is regelmatig aan het jengelen/zeuren als er iets is gebeurd, maar het is moelijk uit hem te trekken.
  We duimen ?

 2. Linda
  31 juli 2020 / 07:49

  Herkenbaar wat je schrijft! Mijn oudste lijkt heel erg op mij en ik denk dat dit erg waardevol kan zijn voor ons. Hopen dus maar 🙂

 3. Arlette
  31 juli 2020 / 08:06

  Wow!Wat een mooi dagboek en initiatief!Mijn meisje is hooggevoelig en voor haar zou dit een hele mooie manier zijn om te kunnen ontprikkelen en gevoelens op te kunnen schrijven!
  Ik doe graag mee met de winactie.Als we hem niet winnen, dan ga ik hem zelf sowieso aanschaffen!

  Bedankt voor de tip!

 4. Bianca
  31 juli 2020 / 08:26

  Wat een goede en handig boek zeg. Ik zou hem graag willen winnen, mijn zoon heeft een lastig jaar achter de rug. Er gingen veel kinderen uit zijn klas weg omdat de groep heel moeilijk was als combinatie. Daarbij kwam de corona nog eens……. Een ellendig jaar dus. Dit zou zeker van pas komen zodat je kind eerder iets duidelijk kan maken aan je.

 5. Colinda
  31 juli 2020 / 08:47

  Wat een top tip.
  Onze zoon is herhaalderlijk het slachtoffer geweest van pestgedrag en hield dit vaak voor zichzelf. Uiteraard hebben we meteen ingegrepen toen we er achter kwamen,maar had dit graag eerder geweten. Dit soort dingen laat sporen achter en het zou dus fijn zijn voor hem om via dit boek op een “speelse manier zijn gevoel te kunnen uiten.

 6. Caroline
  31 juli 2020 / 08:50

  Goedemorgen,

  Ik doe heel graag mee met de win actie!
  Ik las je blog en schrok want dit zou perfect zijn voor onze jongste.
  We zitten midden in testen op school en aurus omdat ze denken dat hij TOS heeft.
  (Taal ontwikkeling stoornis)
  Ik begrijp zelf veel dingen niet, hij kan zich niet uiten geen verhalen vertellen.
  Wel mag hij mee naar groep 3 maar hoe gaat dat? Hij gaat waarschijnlijk inzien dat hij ander lesstof krijgt.
  Ook als iets niet lukt gaat hij huilen.
  Ik wist niet dat dat zo boek bestond, ik doe heel graag mee met de win actie.
  Voor ons als ouders en voor hem zelf.

 7. Sharon
  31 juli 2020 / 09:40

  Mooi dagboek en zou zo goed passen bij mijn zoon.

 8. Sanne van Rosmalen
  31 juli 2020 / 10:15

  Ik doe graag mee voor mijn zusje. Ze zit net op een nieuwe school dus dat is allemaal wel spannend.

 9. Marian B
  31 juli 2020 / 17:59

  Ik ben erg nieuwsgierig! Ik denk dat mijn zoon hier wel iets aan kan hebben. Zou het graag gaan ervaren. ???

 10. Nelly
  1 augustus 2020 / 09:32

  Leuk om alle ervaringen te kunnen noteren in dit mooie dagboekje. Ik loot graag mee.

 11. Judith
  1 augustus 2020 / 09:44

  Het lijkt me een heel interessant boek om samen met mijn kind in te vullen. Het is dan echt even een momentje samen die we zullen hebben wat ook de band tussen ouder en kind lijkt te versterken.

 12. Lieve
  1 augustus 2020 / 09:45

  Ik doe graag mee voor mijn dochter met autisme. Groetjes

 13. 1 augustus 2020 / 09:50

  Ik doe mee voor mijn nichtje Amaly, ik denk dat ze dit dagboek erg leuk zal vinden.

 14. Heleen van der Velde
  1 augustus 2020 / 10:17

  Wat een mooi en helpende winactie! Ik maak graag kans!

 15. A.
  1 augustus 2020 / 12:10

  Zo dat is een uitvinding en echt nodig dus doe ons een plezier en stuur er maar 1 naar hier 😉

 16. Heleen Haarsma
  1 augustus 2020 / 13:29

  Ideaal voor mijn dochter om bepaalde emoties op te schrijven in dit handige dagboek over haar eigen dochter! 🙂
  Duimen maarrrrr

 17. ran slag
  1 augustus 2020 / 14:01

  Oh, dat zou echt iets zijn voor mijn binnevettertje. Wauw!

 18. Jan
  1 augustus 2020 / 16:10

  Interessant , ik laat mij graag verrassen.

 19. jose
  1 augustus 2020 / 17:30

  dit zou voor mijn nichtje zeker iets zijn, zij gaat na de vakantie naar groep 3.
  zij is erg gevoelig en heeft veel baat bij structuur en leert ook wat makkelijker dan haar leeftijdgenootjes, waardoor ze zich vaker verveelt en soms met zichzelf in de knoop zit, ik denk dat dit boek daar zeker positief in bij draagt. Voor haar ontwikkeling op emotioneel gebied zou dit zeker van pas komen.

 20. inge
  1 augustus 2020 / 20:57

  Mijn lieve nichtje is een erg gevoelig kind
  ze kan soms erg gesloten en snel van slag zijn, iets wat ik zorgelijk vind.
  Met dit fijne emotiedagboek
  hoef ik niet meer naar een aanleiding voor een laagdrempelig gesprek over haar gevoelens op zoek.
  Hiermee wordt zij echt in het zonnetje gezet
  en beleven wij veel ontspannen praatpret!

 21. Jordan
  1 augustus 2020 / 20:57

  Ik doe graag mee

 22. Iris
  1 augustus 2020 / 23:16

  Hier zou mijn zoontje zijn emoties zeker wel in kwijt kunnen. Echt mooi initiatief!!!

 23. Oma Will
  1 augustus 2020 / 23:53

  Ik heb een kleindochter die nogal een gesloten karakter heeft en het ontbreekt haar aan wat zelfvertrouwen.
  Voor haar doe ik graag mee, voor dit emotiedagboek.
  Ik volg Bloglovin en loot graag mee.

 24. Suus
  2 augustus 2020 / 05:43

  Mijn nichtje kan dit boek goed gebruiken dus ik waag graag een kansje voor haar.

 25. Emma van den Dool
  2 augustus 2020 / 09:41

  Wat ontzettend interessant om te lezen! En wat een mooi hulpmiddel voor jonge kinderen 🙂 ik doe graag mee!

 26. lottie
  2 augustus 2020 / 10:15

  Wat een super leuke winactie, ik doe graag mee!!!

 27. Katrijn
  2 augustus 2020 / 10:43

  ik wil heel graag winnen

 28. Anneliese de Waal
  2 augustus 2020 / 13:14

  Heel erg leuk, ik doe heel graag mee voor de oudste zoon ?? Groetjes Anneliese

 29. anja
  2 augustus 2020 / 20:49

  erg fijn zodat de kids zich kunnen uiten

 30. Daniëlle de Ridder
  3 augustus 2020 / 12:03

  Mijn zoontje weet niet hoe hij met zijn emoties moet omgaan. Dit uit zich in woede en agressie. Het hulpverleningstraject loopt al een poosje, maar dit zou hem, mij en de rest van mijn gezin kunnen helpen!

 31. maaike
  3 augustus 2020 / 16:16

  Mijn oudste van 11 zit tegen het ASS spectrum aan, en hierdoor best last met verwoorden hoe ze zich voelt en moeite met uit bepaalde emoties te komen. Aankomend schooljaar gaat ze naar groep 8 en daarna zal alles voor haar veranderen. Ik denk dat dit boekje een hele goede is om haar handvaten te geven! (en daarmee ons als ouders ook)

 32. Kim Stolk
  3 augustus 2020 / 16:49

  Super ik doe mee!

 33. Jessica Breedijk
  3 augustus 2020 / 19:53

  Wat een super leuke winactie!
  Ik waag heel graag een kansje..
  Dit lijkt mij een heel fijn boek!
  Al van jongs af aan ‘leren’ praten over emoties vindt ik ontzettend belangrijk,
  Hoe er in je gezin wordt omgegaan met emotie en praten heeft zo ’n grote invloed op de rest van je leven, is mijn ervaring.
  Dit lijkt mij een heel fijn boek, als basis om te praten over dingen die er omgaan in een kind en gebeuren waar je niet altijd invloed op hebt.
  Ik doe dan ook heel graag mee met deze actie!

  Groetjes Jessica

 34. Monique
  3 augustus 2020 / 21:10

  Ik denk dat onze 9 jarige, hooggevoelige dochter heel veel aan dit mooie emotiedagboek kan hebben!

 35. Cynthia
  4 augustus 2020 / 08:59

  Mijn zoontje gaat sinds december naar school. Hij heeft het onwijs naar zijn zin zegt de juf, maar ik hoor nooit wat hij op school heeft gedaan. Hij weet het niet. Ook de korte vragen werken niet. En toen kwam zijn 1e rapport. Vol verbazing las ik deze en terwijl ik dacht dat het goed ging, moet er nog een hoop gesleuteld worden aan bepaalde punten waaronder zijn plek in de klas. Hij praat niet in de kring etc. Door middel van dit dagboek hoop ik dat ik mijn bink toch iets meer kan begeleiden en betere lijntjes met de juf kan hebben.

 36. Shiv Chin
  4 augustus 2020 / 11:54

  Wat een leuke winactie, ik doe graag mee.

 37. Nadine
  4 augustus 2020 / 20:48

  Ik doe graag mee!

 38. 6 januari 2021 / 12:12

  Wat een leuk initiatief! Het is essentieel voor kinderen om hun emoties te herkennen. Dit is een goede manier om daar op een spelenderwijs achter te komen.

  Anne