Home + Als moeder weer aan het werk, hoe dan?

Als moeder weer aan het werk, hoe dan?

Op het moment dat je moeder wordt, verandert je leven op zoveel verschillende manieren. Daar kun je je van tevoren nauwelijks een voorstelling van maken. Je zoekt niet alleen een kinderwagen en babykamer uit, maar je moet ook goed nadenken over je werk. Blijf je hetzelfde aantal uren werken, ga je minder werken of ga je helemaal stoppen met werken zodat je alle tijd hebt voor je gezin en het huishouden? Allemaal vragen die je samen met je partner goed moet bespreken, want minder werken of helemaal stoppen met werken heeft natuurlijk wel financiële consequenties.

Helemaal stoppen met werken?

Ik heb ervoor gekozen om hetzelfde aantal uren te blijven werken als dat ik voor de zwangerschap deed. Niet alleen omdat we het ons niet konden veroorloven om te stoppen, maar ook omdat ik graag wilde blijven werken. Nu, zeven jaar en nog een baby verder, denk ik er nog steeds zo over en als ik in januari weer aan de slag ga, hoop ik zelfs wat meer te kunnen gaan werken. Gelukkig hebben Milan en Floris een opa en oma die vlakbij wonen en graag op ze passen, dat maakt de keuze ook wat gemakkelijker.

Toch begrijp ik moeders die stoppen met werken ook heel goed. Opvang is duur en de eerste jaren van je kindje zijn enorm belangrijk. Daar wordt een basis gelegd voor zijn of haar hele leven. Ik kan mij heel goed voorstellen dat je daar niets van wilt missen en als het financieel kan is de keuze misschien nog makkelijker gemaakt. Maar wat nu als je toch weer graag wilt werken als de kinderen op school zitten en jij meer tijd hebt?

De stap richting het arbeidsproces

Misschien begint het weer te kriebelen als de kinderen eenmaal op school zitten en wil je graag weer aan de slag. Veel moeders die de eerste jaren thuis zijn gebleven willen na die jaren graag weer wat uurtjes werken, maar geven aan het ook lastig te vinden. Dit zijn de meest voorkomende redenen die ik in mijn omgeving hoor:

  • Diploma’s zijn verouderd dus de kennis moet eerst bijgespijkerd worden
  • Niet durven solliciteren en ‘jezelf verkopen’ tijdens een sollicitatiegesprek
  • Algehele onzekerheid, want ‘wie zit er nu op een moeder te wachten die er al een aantal jaren uit is geweest?’
  • Niet goed weten hoe je een goede sollicitatiebrief en motivatie schrijft

Ik begrijp deze gedachtes heel goed, maar als jij niet in jezelf gelooft doet een potentiële werkgever dat natuurlijk ook niet.

En dan zijn er nog moeders die eigenlijk niet zo goed weten wat ze willen gaan doen. Dit zijn mijn tips:

  • Maak een mindmap (link naar een eerdere blog van mij die ik hierover heb geschreven). Je kunt overal een mindmap van maken. Je kunt deze gebruiken om helder te krijgen waar je naar op zoek bent in een baan, maar ook om op een rijtje te zetten wat jij een werkgever te bieden hebt. Niets is gek en alles is goed!
  • Zet op een rijtje waar je goed in bent en zoek die kwalificaties eens op op Internet. Wie weet welke bijzondere zoekresultaten daaruit komen die jou weer een stap dichterbij jouw droombaan brengen
  • Wat heb je nodig om die droombaan te vinden? Heb je misschien scholing nodig? Die kans is heel erg groot. Zo ja, krijg voor jezelf helder welke opleiding je zou willen doen.

Scholing

Als je er al een aantal jaren uit bent geweest, is het sowieso goed om een opleiding te volgen. Dingen veranderen in een rap tempo en het helpt jou ook weer om met een frisse blik te kijken. Je bent nooit te oud om te leren. Vreselijk cliché, maar zo ontzettend waar! Ik heb nog niet zo lang geleden ook weer een opleiding gevolgd (voor het eerst in 10 jaar!) en wat heb ik daarvan genoten. Die kennis, maar ook de contacten die je opdoet zijn heel erg waardevol en zorgen ervoor dat jij uiteindelijk onmisbaar bent voor die potentiële werkgever!

De opleiding die ik deed was iets totaal anders dan waar ik oorspronkelijk voor ben opgeleid. Toen ik als 20 jarige van school kwam had ik een SPW niveau 4 diploma en werd ik activiteitenbegeleider. Ik werkte met blinde en slechtziende ouderen. Inmiddels werk ik op kantoor. Zo zie je maar. Je interesse kan veranderen dus je kunt ook een heel andere richting kiezen.

Naar kantoor!

Veel moeders kiezen voor een baan op kantoor en dat heb ik uiteindelijk ook gedaan. Niet alleen omdat het mijn droombaan is, maar ook omdat je hier vaak parttime kunt werken en dat is heel fijn met een gezin. Daarnaast heb je ook niet te maken met onregelmatige diensten. Dat zijn praktische zaken, maar wat nog belangrijker voor mij was zijn de collega’s op kantoor met wie je kunt sparren en de doorgroeimogelijkheden die er vaak zijn. Tot slot is er veel vraag naar goed kantoorpersoneel zoals een administratief medewerker of receptionist.

Opleidingsaanbod

Als je gaat zoeken naar een passende opleiding, zal je al snel merken dat het aanbod enorm is. Ik zag op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Er is namelijk niet alleen een verschil in de opleidingen, maar ook in de prijs en wordt de opleiding klassikaal aangeboden? Zo ja, kan dat dan op meerdere locaties in het land? Allemaal dingen die je uit moet zoeken.

Ik kan je een handje helpen, want ken je Fabius opleidingen al? Zij zijn al 25 jaar gespecialiseerd in het aanbieden van opleidingen gericht op re-integratie. Zij werken samen met diverse instanties die willen dat herintreders nog sneller aan de slag kunnen. Dat is fijn, want dat wil jij uiteindelijk ook als je eenmaal die knoop hebt doorgehakt. Om dat te kunnen bewerkstelligen bieden zij de opleidingen aan in twee dagdelen per week. Dit is normaal één dagdeel per week dus je hebt je diploma al in de pocket in de helft van de tijd. Een opleiding tot receptionist/telefonist duurt normaal zes maanden, maar nu dus maar drie maanden! Een opleiding tot projectmedewerker duurt bijvoorbeeld 20 weken en een opleiding tot secretaresse 24 weken. Je hoeft overigens niet te wachten tot je kunt beginnen, want bij een re-integratie opleiding kun je direct al starten!

Praktische zaken

Bekijk of de opleidingen ook klassikaal worden aangeboden. Ik heb ooit een thuisstudie gedaan en daar kwam uiteindelijk niets van terecht. Het is goed om er op uit te gaan, iets voor jezelf te doen zonder dat je afgeleid wordt, mensen te leren kennen en te sparren. Dit kan op diverse leslocaties door heel het land.

Je kiest zelf je lestijden. Dit is vaak gemakkelijk af te stemmen met je thuissituatie.

Let goed op de prijzen van de opleidingen en check goed wat daarbij inbegrepen zit. Bij mijn opleiding moest ik bijvoorbeeld het lesmateriaal en de examens apart betalen en dat liep behoorlijk op. En wist je dat je de kosten van een opleiding aftrekbaar van de belasting?

Kortom, neem er zeker een kijkje en begin aan dat nieuwe hoofdstuk in je leven. Je hebt de afgelopen jaren enorm je best gedaan voor je gezin en nu doe je dat opnieuw, maar op een heel andere manier. Als jij lekker in je vel zit en voldoening haalt uit wat je doet, breng je dat ook over op de mensen om je heen. Ga ervoor!

 

 

 

 

 

mamablogger, samenwerking, samenwerken, disclaimer

 

Bewaren

Bewaren

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. Ciska
    14 november 2017 / 21:05

    Mooi en duidelijk geschreven