Home + Afvallen | Eetdagboek # 1 2022

Afvallen | Eetdagboek # 1 2022

Vorige week vertelde ik jullie over het traject dat ik in ga voor een hypnotische maagband. Ter voorbereiding daarop ben ik al begonnen met het aanpassen van mijn eetpatroon en het skippen van slechte tussendoortjes zoals chocolaatjes of een bakje chips in de avond. Dit mag ik straks heus wel één keer per week eten, maar voor nu wil ik proberen in een bepaald ritme te komen zodat ik eraan gewend raak. Afgelopen week hield ik een eetdagboek bij om te bekijken of dit een schema is wat zou kunnen werken voor mij.

Maandag 15 augustus 2022 (eerste werkdag na de vakantie)

Ik besluit deze week een eetdagboek bij te houden en eens te kijken of het mij lukt goed te letten op mijn eten en zes keer per dag gedoseerd te eten. Waar ik het meest tegenop zie is het hongergevoel op mijn werk. Dat blijkt uiteindelijk heel erg mee te vallen.

Ochtend

 • 1 bananenpannenkoek (één banaan, 1 ei en een schepje havermout) met wat blauwe bessen als ontbijt en een kop brandnetelthee met honing
 • Tussendoor wat witte druiven en blauwe bessen op kantoor

Middag

 • Twee witte bolletjes salami en een kop mosterdsoep
 • Tussendoor de rest van de witte druiven en een blauwe bessen die ik mee had naar het werk

Avond

 • Aardappels, kapucijners en een halve hamburger met een heel klein beetje mayonaise (geen toetje)
 • Op de bank een rijsttafel met humus en een paar blokjes kruidenkaas

Beweging: 

 • Fietsen: 7,79 kilometer
 • Aantal stappen: 4053
 • Aantal trappen: 7

Dinsdag 16 augustus 2022

Ik werk vandaag de hele dag thuis voor mijn werk en ga op mijn werkkamer zitten. Ik heb het heel druk waardoor ik veel minder loop dan de bedoeling is. Wel gaan Floris en ik om het half uur een rondje door het huis, daardoor loop ik wel veel trappen, maar is het aantal stappen dat ik loop wel weinig.

Ochtend

 • Een schaaltje magere yoghurt met muesli en een kop brandnetelthee met honing
 • Een banaan een glas bouillon

Middag

 • Twee bruine boterhammen met op iedere boterham een gebakken ei met een plakje kaas
 • Bakje met blauwe bessen

Avond

 • aardappels, sperziebonen en een halve hamburger
 • Twee rijstwafels met humus

Beweging: 

 • Fietsen: 0 kilometer, want ik werk thuis
 • Aantal stappen: 2912 (veel te weinig, maar ik werk de hele dag thuis)
 • Aantal trappen: 14

Tussendoor heb ik weer heel veel water gedronken. Ik zorg er nu voor dat ik een fles water op mijn bureau heb staan. Vandaag heb ik deze zeker vier á vijf keer gevuld. Ik heb nog nooit zoveel geplast, maar het heeft mij wel geholpen.

Woensdag 17 augustus 2022

Vandaag ben ik, op twee uurtjes werken na, vrij en ik had gehoopt lekker te gaan fietsen met Floris. Het weer gooit roet in het eten en het blijft de hele dag doorregenen. Balen, want ik wilde er juist even op uit om lekker te bewegen. Tegelijkertijd is onze kleuter ook erg dwars waardoor ik ’s avonds bekaf ben en nauwelijks nog puf heb om alsnog even een blokje om te gaan of iets dergelijks. Balen, want achteraf had ik best even willen lopen. Misschien had ik dat ook gewoon moeten doen…

Ochtend

 • Drie rijstwafels: één met kaas en twee met humus en een handje blauwe bessen
 • Een banaan

Middag

 • Bruine pistolet met rode pesto, humus, olijven en zongedroogde tomaatjes
 • Een handje ongezouten noten

Avond

 • Zelfgemaakte tomaten/groentensoep met stukjes stokbrood met kruidenboter

Beweging

 • Fietsen: 0 kilometer, het was helaas te slecht weer
 • Aantal stappen: 4151
 • Aantal trappen: 11

Het broodje van de lunch. Ziet er misschien niet zo lekker uit, maar is het wel en vult enorm! 

Donderdag 18 augustus 2022

Vandaag heb ik het wat moeilijker dan voorgaande dagen. Ik heb echt last van een hongergevoel dat pas in de middag lijkt te verdwijnen na heel veel water drinken.

Ochtend

 • Bakje magere yoghurt met muesli
 • Tussendoor: handje ongezouten noten

Middag

 • Hetzelfde lekkere broodje als gisteren met een glas proteïne shake met chocoladesmaak. Ik heb zo’n behoefte aan chocolade dat ik het zo doe. Dit vult echter zo met al het water dat ik drink dat ik niet alleen blijf plassen, maar ook geen trek meer heb.

Avond

 • Er is nog soep over van gisteren dus die eten we. Ik eet er twee Piccolini’s bij
 • Halve komkommer in plakjes met wat humus erop en een paar blokjes kruidenkaas die nog over waren

Beweging: 

 • Fietsen: 0 kilometer, want ik werk thuis
 • Aantal stappen: 7237 (te danken aan een wandeling in de ochtend. Dat kon nog, want de jongens waren nog vrij)
 • Aantal trappen: 11

Vrijdag 19 augustus 2022

Ook vandaag werk ik de hele dag, maar nu wel op kantoor. Ik moet eigenlijk in de middag ook even een blokje om gaan lopen. Ik neem mij voor dit vanaf komende week te doen.

Ochtend

 • Bakje magere yoghurt met muesli en een handje blauwe bessen
 • Mini maïswafels van de Albert Heijn met paprikasmaak. Erg lekker en een goede vervanger voor wat chips

Midddag

 • Twee bruine boterhammen met salami en een kopje kerriesoep
 • Een bakje witte druiven en blauwe bessen al eet ik die niet helemaal leeg

Avond

 • Macaroni met geraspte kaas erop en wat stukje stokbrood met kruidenboter. Als toetje heb ik meloen en aardbeien
 • Het is genoeg geweest voor vandaag, ik drink alleen nog een half flesje proteïne shake met chocoladesmaak

Beweging: 

 • Fietsen: 6,54 kilometer
 • Aantal stappen: 3888
 • Aantal trappen: 7

Zaterdag 20 augustus 2022

Ochtend

 • Drie rijstwafels met humus en een handje blauwe bessen
 • Een banaan

Midddag

 • Tussen de middag zijn we in de stad en haal ik een kaasbroodje, deze valt echter niet helemaal lekker
 • Toch krijg ik op den duur weer trek en eet ik een schaaltje met aardbeien (die eet ik overigens altijd zonder suiker)

Avond

 • Vandaag is mijn snackdag: we eten patat met snacks erbij. Mijn ogen zijn groter dan mijn maag en ik eet eigenlijk teveel
 • Hier ga ik de mist in, want ik krijg toch een soort trek (al vraag ik mij af of het trek was) en neem een paar ongezouten noten

Beweging: 

 • Fietsen: 7,39 kilometer
 • Aantal stappen: 7295
 • Aantal trappen: 7

Zondag 21 augustus 2022

Vandaag gaan we een dagje naar de dierentuin en ik begrijp nu wat wordt bedoeld met je eten vooruit plannen. Dit zal ik echt moeten gaan doen, zeker als ik straks de hypnotische maagband heb gehad. Dan kan zo’n rommelige en slechte dag als vandaag echt niet. We waren laat thuis, de jongens zaten vol en hadden ook al een flinke lunch op. Zelf had ik wel broodjes meegenomen, maar het is natuurlijk geen echte maaltijd. In het vervolg koken we vooruit of we eten de dag ervoor geen patat. We hebben er nu te weinig bij stil gestaan en hadden niet verwacht zo laat thuis te zijn.

Ochtend

 • Een schaaltje magere yoghurt met muesli, een kop thee en een glas vers geperste jus d’orange
 • Een banaan

Midddag

 • Twee broodjes kaas en een halve kroket (vooral dat laatste is jammer)
 • Een magnum almond

Avond

 • Een broodje kaas
 • Een zakje mini maïswafels met paprikasmaak
 • Eenmaal thuis neem ik nog een groot glas vers geperste jus d’orange voor de extra vitamines

Beweging: 

 • Fietsen: 0 kilometer
 • Aantal stappen: 6084
 • Aantal trappen: 4

Naast dit alles heb ik echt liters water gedronken en veel koppen thee (uiteraard zonder suiker, maar dat deed ik al). Ik heb veel meer gedronken dan ik voorheen deed en ik moet zeggen dat dat wel heeft geholpen wat betreft het hongergevoel al hoop ik dat die uiteindelijk meer naar de achtergrond zal verdwijnen. Ik ben in ieder geval benieuwd of dit eetpatroon een stap in de goede richting is. In ieder geval ben ik deze week zeven ons afgevallen. Binnenkort houd ik weer een eetdagboek bij!

Mochten jullie nog tips hebben voor gezonde en lekkere tussendoortjes hoor ik het graag!

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Deel op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Nancy
  23 augustus 2022 / 07:17

  Goed bezig!!! Probeer met thuiswerken ook veel te wandelen! Gezonde tussendoortjes: gekookte eitjes, paprika, augurk, e.d.

 2. Christine
  23 augustus 2022 / 08:36

  Wat een leuke dagboekpost en fijn inzicht voor jezelf zo!
  Hier ben ik er van het voorjaar mee begonnen.
  Ik houd het bij in een boekje van de GOK methode, dat staat voor Grip Op Koolhydraten. Ik heb namelijk bij mezelf gemerkt dat koolhydraten triggeren om meer te eten. En volgens mij lees ik dat bij jou ook terug: na de patat waar je eigenlijk meer van hebt gegeten als je wilde, toch weer binnen korte tijd trek krijgen. Op de site van deze methode kun je een test invullen, hoe verslaafd je bent aan koolhydraten en ik scoorde daar heel slecht in.. de score is al aanzienlijk verbeterd de afgelopen tijd, ook mede door het dagboek wat ik niet alleen invul over wat en hoeveel ik heb gegeten, maar waarbij ik steeds ook elk eetmoment beoordeel. Die beoordeling gaat dan over de hoeveelheid koolhydraten in die maaltijd en ik merk gelijk verband tussen te veel koolhydraten en honger (vaak meer trek in verkeerde dingen) maar ook een verband tussen ’te gezond’ eten en honger. Het blijft zoeken naar een goede verhouding van wel koolhydraten eten, maar niet dat hongerige hamstertje in mij triggeren…
  Theedrinken is ook absoluut een hit hier in de strijd tegen de honger.. en nu met het warme weer is dat nog meer: ijswater. In mijn dopper gaan zo 5 of 6 ijsklontjes. Extra koud water is niet persé goed als het zo warm is, maar wel heel lekker vind ik, nog diner dan een sapje ?
  Ik kijk uit naar weer een nieuwe post in deze categorie en vooral: veel sterkte ?

 3. 23 augustus 2022 / 21:39

  Tip om het vol te houden; probeer niet teleurgesteld in jezelf te zijn als je die kroket of dat handje nootjes hebt genomen. Leermoment voor de volgende keer, dat is ook wat waard. Iedere nieuwe dag is er weer een om met een schone lei te beginnen :).

  Overigens is het helemaal niet slecht om bij veel koolhydraten (in dit gevallen friet) iets van nootjes te nemen. De goede vetten in de noten zorgen ervoor dat je koolhydraten langzamer in je bloedsuiker komen, wat weer zorgt voor minder suikerdip/piek & dus minder hongergevoel. Ik denk dat je zelf vooral kcal telt en het daardoor jammer vind, maar kcal zeggen gelukkig niet alles! ?