Floris wordt deze week 3 en dat betekent dat de tijd van kinderwagens alweer even achter ons ligt. Dat betekent echter niet dat de interesse meteen over is. Als ik een persbericht krijg van een nieuwe kinderwagen, lees ik deze aandachtig en als we in een winkel zijn waar kinderwagens worden verkocht kan ik het niet laten ze even te bekijken ☺️.
Het is niet alleen één van de duurste aankopen tijdens de zwangerschap, ik vond het ook de leukste; de kinderwagen. Urenlang kon ik wagens uitproberen en bekijken, maar als snel wisten we voor welke we wilden gaan. Een keuze die we baseerden op onderstaande checklist. Omdat een kinderwagen niet goedkoop is, moet je goed weten welke kinderwagen het beste bij jullie past en aan jullie eisen voldoet. Met onderstaande checklist kun je deze keuze weloverwogen maken.
Kinderwagen checklist
Hoeveel mag de kinderwagen kosten?
Allereerst het budget, want wat mag de kinderwagen kosten? Welke bedrag hebben jullie voor een kinderwagen over? Wij wilden in eerste instantie helemaal los gaan, maar €1500,- voor een kinderwagen vonden we echt te gortig. Uiteindelijk gingen we voor een kinderwagen die compleet rond de €1000,- kostte. Nog een flinke smak geld hoor, maar we hadden daardoor wel wat meer keuze. Voor Milan kochten we overigens een tweedehands kinderwagen. Ook daar is helemaal niets mis mee.
Wat voor soort kinderwagen koop je? Als je een combi wagen koopt, kun je er dan een autostoeltje op kwijt?
Wij kozen voor een combi wagen. Dat betekent dat de reiswieg erbij zit en je de wagen later om kan bouwen tot wandelwagen. Ook kun je er vaak een autostoeltje op kwijt. Probeer dit uit in de winkels en vraag goed door wat je daarvoor nodig hebt. Om het autostoeltje erop te zetten heb je namelijk adapters nodig. Die moet je er vaak los bij kopen. Houd rekening hiermee als je je budget bepaalt. Ook zijn er weleens aanbiedingen waarbij je een autostoeltje krijgt bij de kinderwagen. Dat kan een hoop geld schelen.
Is er voldoende groeiruimte in de reiswieg?
Sommige kinderwagens hebben een smalle reiswieg. Supermooi, maar als je kindje hard groeit, groeit ‘ie zo uit de reiswieg. Niet heel praktisch, want soms zijn ze dan nog te jong voor de wandelwagen. Wij kozen daarom voor een wagen met een wat bredere reiswieg zodat er nog wat groei- en bewegingsruimte was. Achteraf bleek dat een goede keuze.
Het formaat van de kinderwagen: waar ga je hem zetten in huis en hoeveel ruimte heb je in de kofferbak?
Toen Floris werd geboren hadden we nog een kleinere auto met een redelijke kleine kofferbak. We moesten dus goed kijken of de wagen nog in de kofferbak zou passen als we deze in zouden klappen. Bij een grote baby speciaalzaak willen ze best even met je mee naar buiten om te passen.
Is de wagen makkelijk inklapbaar?
In het verlengde daarvan: is de wagen een beetje gemakkelijk in te klappen? Niets is namelijk zo vervelend als een wagen waar je iedere dag ruzie mee hebt om deze in te klappen. Je moet immers al zoveel meenemen als je een baby hebt. Dan sta je daar verhit te stoeien met die wagen 😅.
Drie jaar geleden met de kinderwagen van Floris
De hoogte van de kinderwagen, let goed op jullie lengtes
Wij zijn beiden niet zo lang en wilden een wagen waarvan we de disstang konden verstellen. Als je partner lang is en jij bent dat bijvoorbeeld niet, is een verstelbare duwstang ook erg fijn. Neem daarom echt de tijd om een kinderwagen te vinden die past bij jullie lengtes. Wij kozen overigens voor de Mutsy Evo, die perfect paste bij onze lengtes. Ook de Stokke vonden we heel erg fijn!
Op welke ondergronden moet de wagen goed kunnen rijden?
Zijn jullie voornamelijk in de stad of woon je wat meer buiten de stad? Maken jullie vaak lange wandelingen en/of hebben jullie een grindpad voor de deur? Kortom, op welke ondergronden moet de wagen goed kunnen rijden? Wist je dat veel winkels diverse ondergronden hebben zodat je kunt testen hoe jullie favoriete wagen erop rijdt.
Is de bekleding wasbaar?
Handig met spugende babytjes; is de bekleding wasbaar? Dat is namelijk wel zo fris.
Zijn er voldoende accessoires te koop?
Naast de kinderwagen heb je misschien nog wel accessoires nodig. Denk aan de adapters voor de autostoel, een mogelijkheid om een tas op te hangen, een regenhoes en nog veel meer handige spullen. Zijn deze voldoende te koop voor jullie merk en type kinderwagen? Als de wagen een wat ouder model is dat uit het assortiment gaat heb je misschien een goedkopere wagen, maar dat kan ook betekenen dat de accessoires straks ook niet meer te koop zijn. Zeker een aandachtspunt, want soms kom je er pas na de geboorte achter dat je sommige dingen mist.
Tip: kijk in de winkels welke wagen het beste bij jullie wensen past, maar check online welke aanbiedingen er zijn en of je de kinderwagen elders goedkoper kunt kopen. Kijk ook naar welke wagens hoog scoren en check reviews.
Wil je weten welke kosten je nog meer maakt als je een baby verwacht? Check dan deze pagina van het Nibud. Hier vind je alle gemiddelde kosten, zo heb je een heel handig overzicht.
Ik vond het juist verschrikkelijk om een kinderwagen te kopen. Vond alles lelijk en als ik er iets mooi aan vond was het echt voor mij te duur. Wij besloten dan ook 2ehands te kopen en heb alsnog een parel op de kop weten te tikken.
De tips zijn idd wel super handig. Vooral de wasbare stukken en dat je idd rekening houdt met de adapters.