Als je kinderloos bent, rijd je nog lekker goedkoop en makkelijk in bijvoorbeeld een kleinere auto zoals de Volkswagen Up! of Seat Ibiza. Maar zodra je minimaal twee kinderen hebt, merk je dat dit niet heel praktisch is. Met één kind is het soms al lastig om die kinderwagen zo op te vouwen dat hij net in je kleine kofferbak past. Grote auto’s heb je in allerlei soorten en maten, maar een grote auto is niet per definitie een goede gezinsauto. Lees hier hoe je de perfecte gezinsauto uitkiest.
Kies het juiste model
Bepaal als eerste wat voor model auto je zou willen. Er zijn verschillende soorten en niet alle modellen zijn allemaal even geschikt om een gezin in te vervoeren. Modellen die wel geschikt zijn als gezinsauto zijn:
- Stationwagen: dit model met veel bagageruimte is het populairste model. Het is een uitstekend model voor een gezin met maximaal twee kinderen. De kinderen hebben dan voldoende ruimte op de achterbank en in de ruime kofferbank kan je veel spullen kwijt.
- MPV: een multi-purpose vehicle (MPV) is een model dat geschikt is voor grotere gezinnen. De auto heeft meestal een schuifdeur voor de achterste passagiers en er kunnen tot wel zeven personen in vervoerd worden.
- SUV: een sport utility vehicle (SUV) is een combinatie van een stoere terreinwagen met het comfort van een stadsauto. De SUV heeft veel ruimte binnenin en sommige modellen hebben zeven zitplaatsen.
- Crossover: dit model is een combinatie van een SUV met een stationwagen, het wordt ook wel een compacte SUV genoemd.
- Hatchback: over het algemeen is deze auto niet per se een geschikte gezinsauto, omdat ze vaak beschikken over een kleine kofferbak. Maar er zijn ook grotere hatchbacks op de markt. Deze types zouden een optie kunnen zijn.
- Sedan: bij de sedan is de kofferbak afgesloten van de rest van de auto. Dit kan een geschikte gezinsauto zijn, mits de kofferbak ruim genoeg is.
Bepaal wat je nodig hebt
Het is zonde om voor een te grote auto te kiezen. Niet alleen is het duurder in aanschaf, maar je betaalt ook meer voor de wegenbelasting en de autoverzekering. Met autoverzekering berekenen kan je precies bekijken wat je moet betalen voor een bepaalde auto per maand. Daarnaast rijdt een grotere auto ook minder zuinig. Heb je samen met je partner besloten om niet meer dan twee kinderen te krijgen? Dan is het zonde om voor een SUV of MPV te gaan met zeven stoelen. En willen jullie in de toekomst nog een hond toevoegen aan het gezin? Dan is een stationwagen een meer geschikte optie dan een hatchback of sedan. Kijk voor het kiezen van een gezinsauto niet alleen naar de situatie van nu, maar ook wat jullie in de toekomst van plan zijn.
Bepaal je budget
Voordat je een auto gaat kopen, is het handig om alvast een budget te bepalen. Zo vallen er in ieder geval al auto’s af waar je verder niet naar hoeft om te kijken. Neem wel in je budgetbepaling mee dat veiligheid bij het vervoer van kinderen een grote rol speelt. Over het algemeen geldt dat hoe nieuwer een auto is, des te veiliger hij is. Zie je dus een mooie stationwagen van twintig jaar oud op Marktplaats staan? Dan kan je jezelf afvragen of dit de meest veilige optie is. Bedenk ook niet alleen wat de aanschafprijs is, maar ook wat je kwijt bent aan onderhoud, wegenbelasting en autoverzekering. Zoals je ontdekt bij een autoverzekering berekenen ligt de premie voor grotere auto’s vaak hoger. Dat geldt niet alleen voor de verzekering, maar ook voor de rest van de kosten.
Wat voor type auto hebben jullie of zou je graag willen?
Dit heb ik altijd onzin gevonden, vanwege kinderen een grotere auto. Ik heb een 500, man een swift en het past gewoon. Oké, wel nadenken wat je meeneemt, maar het is gewoon mogelijk. Bij kleine kinderen maar ook bij grotere.
Auteur
Dat kan en is voor iedereen verschillend. Wij hebben wel echt baat bij een grotere auto, zeker omdat we er ook mee op vakantie willen. Het is in ieder geval heel persoonlijk.