Home + 8 tips voor gezonde babyhapjes

8 tips voor gezonde babyhapjes

Niets is leuker dan zelf gezonde babyhapjes te maken als je kindje toe is aan vast eten. De blik op zijn gezichtje als hij een nieuwe smaak proeft en het intense proeven dat je kindje doet, zijn een feest om naar te kijken. Dit zijn acht tips voor gezonde babyhapjes.

1. Gebruik verse groenten en fruit

Verse groenten en fruit smaken het beste en zijn het meest gezond voor je baby. Deze bevatten namelijk de meeste voedingsstoffen. Kies eerst voor zachte soorten, zoals banaan en avocado. Daarna kun je kiezen voor andere vruchten en groenten.

Denk bijvoorbeeld aan de volgende soorten:

  • Bieten
  • Bloemkool
  • Wortels
  • Asperges
  • Spinazie
  • Blauwe bessen
  • Appel
  • Peer

Vermijd groenten en fruit uit blik of pot. Deze bevatten vaak toevoegingen als suiker en zout. Deze zijn niet goed voor je kindje. Diepvriesgroenten en -fruit kun je daarentegen prima gebruiken. Deze zijn vrijwel net zo voedzaam als verse soorten.

2. Seizoensgroenten en -fruit

Groenten en fruit die groeien in het seizoen, zitten boordevol voedingsstoffen en hebben de meest rijke smaak. Zo krijgt je kindje niet alleen veel vitamines, mineralen en andere gezonde stoffen binnen. Hij leert ook goed de smaken kennen van alle soorten groenten en fruit.

Door zelf bijvoorbeeld appelmoes te maken voor je kindje, kun je je baby laten ervaren hoe een echte appel proeft. Het industriële proces waarmee kant-en-klare appelmoes wordt gemaakt, heeft een negatieve impact op de smaak en ook op het aroma en de voedingsstoffen. Hierdoor smaakt appelmoes uit de winkel vaak flauw en onnatuurlijk of is er suiker toegevoegd voor een betere smaak.

3. Ga naar de boerenmarkt

Op de boerenmarkt zijn de producten over het algemeen verser dan die in de supermarkt. Ook boeren en tuinderijen in de buurt zijn goede opties om verse groenten en fruit te krijgen voor de hapjes van je kindje.

4. Stomen

Groenten en fruit stomen is een goede manier om alle voedingsstoffen te behouden. Als de ingrediënten voor je babyhapje gaar gestoomd en zacht zijn, kun je ze pureren of fijnprakken, zodat je een zacht en smeuïg babyhapje krijgt. 

5. Voeg het kookvocht toe

Het kookvocht bevat vaak veel voedingsstoffen, dus gebruik dat om de voeding van je kindje mee te pureren. Als het babyhapje nog steeds wat te dik is, kun je het ook verdunnen met wat afgekolfde melk.

6. Verschillende texturen

Je introduceert natuurlijk één nieuwe smaak tegelijk om je baby daaraan te laten wennen. Hetzelfde geldt voor de textuur. Begin je met een dunnere textuur, dan is een dikkere textuur net zo nieuw voor je kindje als voeding met een nieuwe smaak.

Door je baby voedsel met een steeds steviger textuur aan te bieden, maak je de overgang naar echt vast eten gemakkelijker. Bovendien draag je met verschillende texturen bij aan de ontwikkeling van het tastzintuig van je kindje.

7. Pas de voeding aan naar behoefte

Het mooie van zelfgemaakte babyhapjes is dat je de voeding kunt aanpassen naar de behoefte van je kindje. Is je baby een beetje snotterig, zorg dan voor wat extra vitamine C met rode paprika, zwarte bessen of spruitjes.

Kan je kindje wat extra ijzer gebruiken, zet dan rundvlees of gierst op het menu. Spinazie staat bekend om het hoge ijzergehalte, maar deze groente bevat vrijwel net zoveel magnesium.

Heeft je kindje last van verstopping? Maak dan een hapje met peer, pruimen, abrikoos of druiven.

8. Babyhapjes bewaren

Bewaar zelfgemaakte babyvoeding één of twee dagen in de koelkast in een goed afgesloten glazen pot of plastic bakje dat vrij is van bisfenol A. Je kunt het ook één tot twee maanden in de vriezer bewaren. Doe er dan een etiket met een datum op, zodat je weet tot wanneer je het kunt gebruiken. Veel succes!

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *