Home + Weet je wat jouw puber doet en zegt op YouTube?

Weet je wat jouw puber doet en zegt op YouTube?

Afgelopen zondag zag ik ’s morgens vroeg dat er iemand een reactie had achtergelaten op een vlog op mijn YouTube kanaal. Nu is dat kanaal helemaal nog niet zo populair dus een reactie is best een verrassing 😉 Het was van (zo bleek later) een jonge meid van ongeveer 11 jaar wat zich afvroeg waarom ik in een vlog het woord ‘anyway’ gebruikte. Ik was tenslotte al 40/50! Nu weet ik niet wat ik erger vond: het feit dat dat meisje zo’n grote mond had of dat ze mij zo oud schatte 😉

Ik had toen nog niet eens zo door dat het meisje zo jong was dus ik reageerde met een grapje. Ik vroeg of ik er echt zo oud uitzag en zei dat ik nog lang niet oud was, maar thanks anyway 😉

Vervolgens werd het meisje wat brutaler en kreeg ik een bericht terug met allerlei spelfouten en ik moest maar een taart gaan bakken om ‘het’ te vieren. Wat ik dan moest vieren weet ik nu nog steeds niet haha. Hierna ben ik dus gaan kijken zag ik dat het meisje heel jong was, pas één vlog had opgenomen en in mijn optiek behoorlijk onzeker was. Wat beweegt zo’n meisje dan om zo’n reactie achter te laten? En dat op zondagochtend rond 7.30 uur!

Weet je wat jouw puber doet en zegt op social media?

Nadat ik had gezien dat ze zo jong was wilde ik nog reageren, maar ik zag dat de comments al weg waren. Het zette mij aan het denken, want weet zo’n meisje wel dat ze zichzelf echt in de vingers snijdt met zulke comments? Het meisje zet een YouTube kanaal op en probeert iets te bereiken. Ze is net begonnen en heeft 5 volgers. Denkt ze dan dat dit een manier is om aan volgers te komen? Ik ben niet eens een bekende vlogger en al helemaal niet haar doelgroep. En beseft zo’n meisje wel dat comments etc. altijd te vinden zullen blijven op het Internet?

Bron: Shutterstock

Alles wat je doet is met wat speurwerk op Google te achterhalen. Wat nu als ze straks een stage zoekt? Ik Google onze stagiaires ook.

Nu was dit redelijk onschuldig, maar er zijn talloze voorbeelden van kinderen die veel verder gaan.

Ouders weten vaak wel op welke social media kanalen hun kinderen actief zijn, maar weet je ook wat ze zeggen tegen een ander? En misschien wil je dat niet weten, maar vertel je je puber (en in dit geval een jonger kind) dan dat wat zij online doen ook online zichtbaar blijft?

Maak je kind bewust!

Het klinkt misschien heel suf, maar ik leer Milan al het één en ander over de online wereld. Hoe werkt iets, wie kunnen dit allemaal zien etc.? Ik houd ook scherp in de gaten wat hij allemaal kijkt op YouTube. Hij is bijna 6 dus nog heel erg jong, maar ik hoop wel dat ik hem op die manier een beetje bewust maak. Tegen de tijd dat hij naar de middelbare school gaat verwacht ik dat digitaal werken alleen maar meer is toegenomen en dus ook de online gevaren.

Hoe pakken jullie dit aan? Heb je als blogger te maken gehad met dit soort kinderen en maak je als ouder zijnde je kind ook bewust van het feit dat reacties en comments ook deel uitmaken van je online reputatie? Of ben je op een andere manier bezig om je kind te leren hoe de online wereld werkt?

Ik ben heel benieuwd, laat het me weten in de comments hieronder.

Liefs, Marisca

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. 3 oktober 2016 / 20:49

    Dit is zo belangrijk inderdaad. Probeer mijn kinderen er nu al van bewust te maken. Hou het hele iPad/eigen laptop gebeuren ook bewust tegen. Daar heeft ze nog genoeg tijd voor als ze ouder is.