Home + Wanneer begin je met zwemles?

Wanneer begin je met zwemles?

We hikten er al een tijdje tegenaan: zwemles. Ik vond het als kind vreselijk, maar heb wel mijn diploma gehaald. Mijn ouders lieten mij net zo lang doorgaan totdat ik dat diploma had en daar ben ik nu natuurlijk heel erg blij om. Ieder kind moet een zwemdiploma kunnen halen. Zeker in een waterrijk land als Nederland. Het is vanzelfsprekend dat Milan ook zijn zwemdiploma moet halen, maar laten we eerlijk zijn; wij ouders vinden het maar een gedoe. Iedere week naar die zwemles en is er eigenlijk wel een ideale tijd ervoor? Het is immers al druk genoeg.

De ideale leeftijd om op zwemles te gaan

Daarbij vroegen wij ons ook heel erg af wat nu de ideale leeftijd is om op zwemles te gaan? Veel ouders van vier- en vijfjarigen (net vijf bedoel ik dan) zeiden dat ze liever nog even hadden gewacht omdat kinderen als ze ongeveer 5,5 zijn net een betere motoriek hadden en dan had het misschien wat sneller gegaan. Toen ik op Internet keek waren er ook veel zwemscholen die ook echt zwemles aanboden vanaf vijf jaar. Tel daar een wachtlijst van minimaal een half jaar bij op en je komt toch weer uit op die 5,5 jaar.

Dat leek ons ook een goede leeftijd.

De wachtlijst voor zwemles

Houd rekening met een wachtlijst, want die is er zeker! Zo wilden wij graag op de zaterdagochtend zwemmen, maar al snel bleek dat daar een wachtlijst was van minimaal een jaar! Patrick had zich nog opgegeven als hulpouder. Niet alleen leuk en goed voor Milan, maar ook omdat ze dan wat eerder terecht kan en de wachtlijst minder lang zou zijn. Nou, dus niet op die zaterdag!

We hebben nu af kunnen spreken dat Milan na de zomervakantie gaat zwemmen op de woensdagavond en Patrick is dan hulpouder. Hij gaat vanavond kijken en horen wat hij dan moet doen. Leuk!

Hoe lang doe je over je A diploma?

Gemiddeld doet een kind ongeveer 1,5 jaar over een A diploma. Wij houden rekening met twee jaar en dan hopen we dat het meevalt 😉

Zit jouw kind al op zwemles of heeft hij/zij al een diploma? En hoe leeft jouw kind dan over de zwemles gedaan? Laat het me weten in de comments hieronder.

liefs-marisca-mamablogger-mama blogger-

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. 22 juni 2016 / 05:53

  Mijn dochter was 4 toen ik haar op de wachtlijst plaatste en 4 jaar en 7 maanden toen ze mocht beginnen met zwemles. Ze heeft 1 jaar en 5 maanden over haar A gedaan en B haalde ze in 2 weken. Voor mijn dochter was 4 jaar en 7 maanden een ideale leeftijd om te starten met zwemles, maar ieder kind is natuurlijk anders.

 2. 22 juni 2016 / 05:59

  Hier zijn we bijna klaar met de zwemles. Ze waren net 6 toen ze begonnen. Ze hebben er 3 kwart jaar over gedaan voor A en een jaar met B erbij.

 3. Marjon
  22 juni 2016 / 11:11

  wij hebben bewust gewacht tot 5 jaar. hij is nu 3/4 jaar bezig en pas in het tweede klasje… bij de een gaat het sneller dan bij de ander. een vriendje is binnen 6 maanden al naar badje 4 gevlogen en hij is even oud.

 4. 4 juli 2016 / 14:08

  Onze dochter heeft nu 5 lessen gehad. Ze is van februari 5 jaar. Bij ons zijn er gelukkig geen wachtlijsten. Of in ieder geval hooguit 1 blok (10 lessen) wachten.