Home + Hoe social media verslaafd ben jij?

Hoe social media verslaafd ben jij?

Hoi, ik ben Marisca en ik ben social media verslaafd. Zo zou ik klinken op social media rehab 😉 Nee hoor, gelukkig is het nog niet zó erg, maar ik kan er ook niet meer buiten. En jij? Hoe social media verslaafd ben jij?

Dat dus, mensen vragen mij tegenwoordig bijna dagelijks hoe ik aan inspiratie kom voor mijn dagelijkse dosis blogschrijven. De  vraag die ik dan ook krijg is ‘Dan zit je zeker vaak op Internet?’ Euhm ja, dat klopt. Maar Internet is natuurlijk ook mijn werk. Ik heb een webshop, ik ben medewerker digitale communicatie, tegenwoordig ben ik ook een blogger én ik geef social media advies. Ik moet dus ook wel op de hoogte blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen. En toegegeven, ik plaats natuurlijk ook privé kiekjes op good old Facebook en blijf op de hoogte van al het wel een wee van mijn collega’s, kennissen etc. via diezelfde Facebook.

Het begon met Hyves, ik vond het geweldig! Terwijl ik in het ziekenhuis lag omdat ik de dag daarna moest bevallen, zette ik op Hyves een bericht over de vrouw in verderop op de gang lag te bevallen en zo enorm aan het gillen was. Ik zette daarover op Hyves dat dat gegil de burger geen moed gaf en ik nog angstiger was voor mijn bevalling. De reacties die ik hierop kreeg waren zo lief en ik voelde mij een gesterkt hierdoor denk ik. Het gaf in ieder geval een goed gevoel.

En dat is precies wat social media moet doen, het moet leuk zijn en dus een goed gevoel geven

En dat is misschien ook wel de reden waarom zoveel mensen actief zijn op social media. En omdat het zo gemakkelijk is om even te gluren wie wat aan het doen is, is het ook zo verslavend denk ik. Maar wanneer ben je nu zo verslaafd dat het een probleem wordt? Want dat het een probleem kan worden weten we inmiddels. Niet voor niets zijn er hele afkick centra uit de grond gestampt om van je social media verslaving af te komen. Het is zelfs een serieuze (en volgens mij ook erkende) ziekte.

Ik geloof dat ik nog niet naar rehab hoef. Ik kan ’s avonds de laptop en tablet uitzetten om hem vervolgens niet meer aan te zetten. Als ik met mijn man afspreek dat we de hele middag/avond geen mail kijken of geen Facebook en Twitter checken, lukt me dat ook. Het is lastig, maar het lukt. Tijdens het werk heb ik mijn telefoon wel bij me, maar ik ben dan niet actief op social media. In de pauze en in de auto voor het stoplicht check ik dan wel weer van alles, maar ook daarna gaat mijn telefoon weer weg. Het is anders niet zo gezellig voor mijn collega’s.

De andere kant is dat ik wel ’s nachts (als ik wakker lig) en ’s morgens vroeg als eerste alles check en, indien nodig, beantwoord. Ik zou niet eens meer weten wat ik voorheen ’s morgens deed als ik wakker werd. Ja, dat is misschien best erg, maar niet per definitie een probleem.

Hoe zit dat met jou? Ben jij verslaafd aan social media of juist niet? En wanneer ben je verslaafd? Ben wel heel benieuwd naar jouw mening. Ik ga de laptop zo maar even uitdoen 😉

Internet

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. 8 mei 2014 / 11:14

  Guilty! Mijn lief wordt er volgens mij weleens gek van. Echter, als het moet kan ik prima de telefoon eens wegleggen. Betrap mijzelf ook weleens op de gedachte dat ik het van mezelf te erg vind worden en dan probeer ik ook echt een stapje terug te doen. Even quality time met mijn vriend bijvoorbeeld. Al moet hij dan ook wel zijn telefoon met rust laten. Gek genoeg is hij (weinig actief op social media) dan vaak net bezig met grappige plaatjes bekijken op Facebook of waar dan ook op het internet…. Wat een timing…

  Wat ik wel lastig vind is de balans vinden. Soms voelt het een beetje als information overload. Dus dan probeer ik vaak bijvoorbeeld alle niet gelezen tweets in mijn tijdlijn gewoon te skippen en te denken ‘als het belangrijk was dan had ik wel een mention gehad’.

  Leuk blog heb je! Vandaag ontdekt via Twitter en ik ga je volgen.

  • 8 mei 2014 / 15:10

   Hoi!

   Dank voor je bericht en je RT! Ik vind het ook weleens lastig, maar omdat social media ook mijn werk is, is het juist lastig om niet alles als werk te gaan zien 😉

   Grappig dat je dat herkent!