Home + Rechtsbijstand bij een conflict tussen vader en moeder

Rechtsbijstand bij een conflict tussen vader en moeder

Een conflict tussen vader en moeder kan leiden tot een lastige periode voor alle betrokkenen, zeker wanneer het om een ingewikkeld juridisch dossier gaat. Mocht je als ouder in zo’n situatie terecht komen, is het belangrijk om je goed te informeren over wat rechtsbijstand in deze context precies betekent en hoe je hier gebruik van kunt maken. In deze blog geef ik je meer informatie over rechtsbijstand bij een conflict tussen vader en moeder.

Wat houdt rechtsbijstand precies in?

Rechtsbijstand is in principe een juridisch advies of begeleiding die je kunt krijgen wanneer je in aanraking komt met de wet. In het licht van een conflict tussen vader en moeder, kan rechtsbijstand onder meer inhouden dat de juridische positie van beide ouders wordt vergeleken en eventueel wordt versterkt. Hierbij gaat het vaak om de gezagsverhouding tussen de ouders, het omgangsrecht, de alimentatie of de zorgregeling. In de praktijk betekent dit meestal dat een advocaat wordt ingeschakeld.

Hoe werkt rechtsbijstand bij een conflict tussen vader en moeder?

Wanneer je een conflict hebt met de andere ouder en je juridische hulp nodig hebt, kun je bijvoorbeeld een advocaat inschakelen. Afhankelijk van de aard van het conflict, kan de advocaat het voortouw nemen en optreden als bemiddelaar of adviseur. Het is ook mogelijk dat er een mediator wordt ingeschakeld, die bemiddelt bij gesprekken tussen de ouders. In sommige gevallen is de rechter nodig om een uitspraak te doen over de kwestie.

Hoe kun je rechtsbijstand regelen?

Wanneer je als ouder rechtsbijstand nodig hebt bij een conflict met de andere ouder, kun je het beste een advocaat of een mediator in de arm nemen. Er zijn verschillende manieren om een advocaat te vinden. Via een advocatenkantoor, maar ook via de verschillende bemiddelende instanties, zoals de rechtbank, juridische loketten, of via internet. Het is belangrijk om eerst een afspraak te maken met de advocaat of mediator om te bespreken welke juridische hulp je nodig hebt en welke stappen er genomen moeten worden.

Wat zijn de kosten van rechtsbijstand?

Aan rechtsbijstand kunnen kosten verbonden zijn, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Wanneer je aanspraak kunt maken op juridische bijstand via de overheid, kun je tegen verminderd tarief of zelfs gratis rechtsbijstand krijgen. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt onder meer af van de hoogte van je inkomen en het soort zaak. Neem dus altijd contact op met bijvoorbeeld een advocaat of ARAG om de kosten en mogelijkheden voor jouw situatie te bespreken.

Conclusie

In een conflict tussen vader en moeder is het inschakelen van rechtsbijstand een slimme zet. Hiermee kun je de juridische positie van beide ouders versterken en afspraken maken die voor beide partijen gelden. Het is hierbij van belang dat je goed weet wat rechtsbijstand precies inhoudt, hoe je het regelt en welke kosten er eventueel aan verbonden zijn. Via een advocaat of mediator kun je hierover meer informatie krijgen en een goede keuze maken over welke stappen te nemen bij een conflict met de andere ouder.


liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *