Whatsapp. We gebruiken het allemaal dagelijks en kunnen waarschijnlijk niet meer zonder. Of toch wel? Ervaar ik druk van Whatsapp, in hoeveel groepen zit ik en voel ik noodzaak om snel op berichten te reageren? In dit artikel ga ik in op mijn Whatsapp gebruik en wat er eventueel beter kan. Misschien herken jij jezelf hier ook wel in.
Mijn WhatsApp-gebruik
- Hoeveel tijd besteed ik per dag aan WhatsApp?
Dat valt nog wel mee. Misschien een hooguit een half uurtje per dag? - Met wie app ik het meest?
Ik app het meest met Pat denk ik. Verder met vriendinnen, familie en collega’s. - Zit ik in veel groepsapps? En welke zijn écht nuttig?
Ik zit maar in een aantal groepjes en probeer dit wel te beperken. Zo zit ik in twee appgroepen in onze wijk. Heel handig om bijvoorbeeld kinderkleding en spullen in te verkopen. Ook hebben we een appgroep met onze nieuwe buren. Goed om elkaar te leren kennen, tips uit te wisselen en afspraken te maken. Tot slot hebben we ook een appgroep van onze afdeling. Ik zit niet in appgroepen waar ik niets mee heb of waar ik niet in wil zitten. - Hoe snel voel ik de behoefte om te reageren op berichten?
Ik wil altijd meteen reageren, maar doe dat niet altijd omdat dat simpelweg niet altijd kan. En soms wacht ik bewust omdat ik een reactie terug verwacht en de tijd wil nemen daar snel en goed op te reageren. Bijvoorbeeld voor het maken van een afspraak of omdat ik aan iemand heb gevraagd hoe het gaat. - Gebruik ik WhatsApp meer voor werk of privé?
Ik denk dat ik WhatsApp 80% privé gebruik en 20% voor werk. Een prima balans 🙂
Druk en verwachtingen
- Voel ik me verplicht om snel te reageren?
Deze vraag lijkt op de vraag hierboven, maar ik moest hier wel goed over nadenken. Ik voelde mij altijd verplicht om snel te reageren, al heb ik dat de afgelopen jaren wel afgeleerd. - Stoor ik me eraan als iemand anders traag reageert?
Nee, niet perse. Behalve wanneer ik iets aan het verkopen ben en iemand na een heel gesprek pas een dag later weer iets van zich laat horen. Dat is vooral lastig als spullen in de weg staan of wanneer er nog meer geïnteresseerden zijn. Maar ach, dat komt niet zo vaak voor. - Heb ik ooit berichten gelezen en expres niet geantwoord? Waarom?
Ja, dat denk ik wel. Ik kan mij zo 1, 2, 3 geen concreet voorbeeld herinneren, maar ik denk dat dit dan vooral komt omdat ik een discussie wilde vermijden. En discussies zijn sowieso geen goed idee via Whatsapp. Ik meng mij dan ook niet in die van anderen in bepaalde groepen. - Wat vind ik van blauwe vinkjes en ‘laatst gezien’? Heb ik deze aan of uitstaan?
Dat vind ik eigenlijk best handig en heb ik dan zelf ook aan staan. - Heb ik ooit een groepsapp gemute of verlaten omdat het te veel werd?
Er zitten veel mensen in de appgroepen van de wijk waardoor er ook veel berichten worden geplaatst. Helemaal niet erg, en ik plaats zelf ook berichten, maar ik heb die groepen gemute zodat ik kan kijken wanneer ik bijvoorbeeld op de bank zit en ik niet de hele dag meldingen krijg. Ik kan mij niet herinneren dat ik een groep heb verlaten omdat het teveel werd.
Impact op mijn dagelijks leven
- Heb ik ooit stress gehad door WhatsApp? Bijvoorbeeld door een misverstand via tekst?
Stress niet, wel irritatie omdat je berichten soms op verschillende manieren op kan vatten. - Hoe vaak open ik WhatsApp zonder dat ik echt iets wil lezen of sturen?
Dat valt eigenlijk heel erg mee. Als ik de app open en niets wil versturen, dan is het om iets op te zoeken zoals een adres of een afgesproken tijdstip. - Zou ik minder WhatsApp willen gebruiken? Waarom wel of niet?
Nee, want ik denk dat het wel meevalt met mijn Whatsapp gebruik. Ik moet eerder mijn social media gebruik wat terugdringen, haha. - Wat zou er gebeuren als ik een dag (of langer) geen WhatsApp gebruik?
Waarschijnlijk helemaal niets, haha. Althans, er zal vast niemand onder lijden denk ik zo. Of ik het praktisch vind is een tweede, want ik regel ook veel via deze app.
Hoe zit het met jouw Whatsapp gebruik? Gebruik je het vaak? Zou je iets willen veranderen? En in hoeveel groepen zit je? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.