Home + Opvoeden | 5x dit vind ik lastig aan opvoeden van een bijna-tiener en een temperamentvolle peuter

Opvoeden | 5x dit vind ik lastig aan opvoeden van een bijna-tiener en een temperamentvolle peuter

Met een bijna-tiener en een temperamentvolle peuter in huis, staan we regelmatig voor wat uitdagingen. Zeker in de afgelopen periode toen in één keer al hun structuur weg viel en we allemaal thuisonderwijs moesten geven. De jongens veranderen, hun karakters veranderen en ze zoeken de grenzen op. Omdat we zoveel thuis waren in de afgelopen periode viel dat misschien nog meer op dan normaal. Iedere fase kan lastig zijn, ook deze.

1. Consequent blijven

Consequent blijven vind ik één van de lastigste dingen aan opvoeden. Consequent wat betreft schermtijd voor Milan, maar ook wat betreft Floris waneer wij ‘nee’ zeggen en hij een driftbui krijgt. Ik heb soms nauwelijks energie om die strijd te voeren en denk dan al snel “pick your battles”, maar dat kan natuurlijk niet. Ik zou mijzelf daar alleen maar mee in de vingers snijden. De jongens weten dan niet meer waar ze aan toe zijn en ze zouden ons op den duur ook totaal niet serieus meer nemen. En toch vind ik het lastig. Zeker op de momenten waarop ik zelf druk of moe ben.

2. Aandacht verdelen

Milan wil graag laten zien wat hij gebouwd heeft op Minecraft en Floris wil ondertussen kroelen. Of we willen Floris iets leren en uitleggen en hebben daardoor even wat minder tijd voor Milan. Het zijn random situaties die menig ouder wel kent denk ik. We letten er heel erg goed op dat we de kinderen ieder evenveel aandacht geven, maar in heb soms het gevoel dat ik Milan tekort doe. Hij is een stuk ouder, kan al veel zelf en dan moet je ervoor waken dat je denkt dat Milan het wel even redt. Dat hij zichzelf wel vermaakt. Dat doet hij ook, maar dat hij op zo’n moment bijvoorbeeld op de tablet zit wil dat niet zeggen dat hij geen behoefte heeft aan een gezellig kletspraatje. Dit zijn dingen waar we goed op moeten letten en waar we ons van bewust moeten zijn.

3. Zelfstandigheid stimuleren of toch nog niet?

Opvoeden betekent ook dat je je kinderen leert zelfstandig te worden. Dat is met Floris veel minder het geval dan nu bij Milan, maar waar trek je de grens? Wanneer moet Milan nu zelf iets doen en wanneer doen wij het nog voor hem? Onze bijna-tiener vindt het soms wel erg lekker als wij het nog voor hem doen, maar welke klusjes of dingen kunnen we hem wel zelf laten doen? Wat moet hij zelf kunnen en welke verantwoordelijkheden kan hij al nemen? We zijn soms nog een beetje zoekende.

4. Niet in discussie gaan

Milan begint een echte puber te worden en dat gaat gepaard met de nodige discussies. Over het uitgeven van zakgeld, bedtijd, of we iets wel of niet hebben gezegd zoals hij denkt dat we het hebben gezegd, kleding etc. We komen nog weleens in een discussie terecht die achteraf gezien veel te veel energie heeft gekost. Zeker in de afgelopen periode waarin we allemaal veel thuis waren.

We zijn dan allemaal gefrustreerd omdat het ons allemaal geen goed gevoel geeft. Zonde. Discussies kunnen goed zijn, maar soms is nee gewoon nee en is er geen uitleg nodig. Dit moeten we alle drie nog een beetje leren…

5. Loslaten

Opvoeden is ook een beetje loslaten. Milan wordt ouder en wordt opgehaald om buiten te gaan spelen. Superleuk en fijn voor hem, maar ik weet dan even niet waar hij is en dat vind ik lastig. Ik weet dat wij vroeger ook volop buiten speelden en dan wisten onze ouders ook niet waar we waren, maar ik haal mij van alles in mijn hoofd. Ik weet dat hij echt niet in zeven sloten tegelijk loopt, maar ik vind het zo lastig om hem los te laten. Dat wordt nog wat als hij naar de middelbare school gaat ?.

Datzelfde geldt voor Floris. Hij heeft het zo leuk op de peuterspeelzaal en gaat daar met heel veel plezier naartoe. Inmiddels ben ik eraan gewend, maar ook dat was loslaten.

We staan soms voor pittige uitdagingen met onze bijna-tiener en temperamentvolle peuter. Beiden zijn voor ons overigens nieuw. Milan was een stuk minder temperamentvol dan Floris weten we nu en met Milan maken we alles voor het eerst mee. Het is soms lastig, maar soms is het ook goed om dat toe te geven en er dan met Milan over te praten. We leren er allemaal van.

Wat vind jij soms lastig aan opvoeden? En heb jij ook een bijna-tiener in huis? Zo ja, herken jij de dingen die ik noem?

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *