Home + Nieuwbouw huis: wanneer hypotheek betalen en dubbele lasten

Nieuwbouw huis: wanneer hypotheek betalen en dubbele lasten

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt en naar de notaris bent geweest, ga je ook je hypotheek betalen. Wij hoorden van de mensen om ons heen dat dat “in het begin niet zoveel is”. Niet heel concreet, maar het stelde ons gerust dat je in het begin niet meteen de volle mep betaalt. Hoeveel je dan uiteindelijk wel betaalt en hoe deze constructie precies werkt, werd voor ons pas echt concreet toen we daadwerkelijk begonnen met betalen. In dit blog vertel ik hoe dit werkt bij een nieuwbouwhuis en hoe we die dubbele lasten betalen.

Nieuwbouw en hypotheek: in het begin betaal je minder

Het klopt wel dat je in het begin van je nieuwbouwavontuur minder hypotheek betaalt. Je krijgt namelijk rente terug vanuit je bouwdepot. Hoeveel je daadwerkelijk betaalt is afhankelijk van je hoogte van je hypotheek en dus ook de hoogte van het bouwdepot en de rente die je terugkrijgt. Hieronder leg ik uit hoe dat werkt.

Betalen vanaf het moment dat je naar de notaris gaat?

Je gaat hypotheek betalen vanaf het moment dat je naar de notaris bent geweest. In ons geval was dat op 10 januari. Vanaf dat moment ging de hypotheek “lopen”. Een paar dagen nadat we bij de notaris waren geweest, zagen we in onze online bankomgeving ook de rekening van het bouwdepot. Heel erg handig! Ook zagen we het kopje ‘hypotheek’ staan. Dit vonden we vooral fijn, want onder dat kopje zien we alle informatie met betrekking tot de nieuwe hypotheek. Van het te betalen hypotheekbedrag tot wat we al hebben afgelost. We beginnen namelijk ook meteen met aflossen. Verder kunnen we via de app eenvoudig extra aflossingen doen. Dit willen we graag, gezien de hoge rente die we betalen.

We hoefden echter niet meteen op 10 januari hypotheek te betalen.

Eerste afschrijving

De eerste hypotheekafschrijving was op 1 februari (dus zo’n twee weken nadat we bij de notaris waren geweest). We betaalden toen niet meteen het volledige hypotheekbedrag, maar alleen rente vanaf 1o januari tot en met 31 januari. Dit was ongeveer de helft van het normale hypotheekbedrag. Een dag of twee later kregen we weer geld teruggestort. Dit was de rente die we terug kregen vanuit het bouwdepot. Al met al betaalden we die maand rond de €500,- netto aan hypotheek. Het begin van onze dubbele lasten.

Goed om te weten: die maand begin je nog niet meteen met aflossen van je hypotheek. Tenminste, wij niet.

De volgende afschrijvingen

Vanaf de tweede afschrijving betalen we op de eerste van de maand wel het volledige hypotheekbedrag. Dit moet je dus wel op je rekening hebben staan. Vervolgens krijg je een dag of twee later weer rente vanuit het bouwdepot teruggestort. In ons geval is dat nu nog ongeveer de helft van de hypotheek. Aangezien de hypotheek hoog is vanwege de hoge rente, is dat nu al een flink bedrag extra per maand dat we moeten betalen.

Steeds minder rente terug vanuit het bouwdepot

Gedurende de bouw van het huis, krijgen we in totaal 10 keer een factuur vanuit het bouwbedrijf. Bijvoorbeeld wanneer de fundering is gestort of wanneer de eerste verdieping staat. Die termijnen zijn al bekend en de hoogte van die bedragen ook. Je weet alleen niet precies wanneer je de factuur krijgt. Dat is afhankelijk van hoe snel de bouw verloopt. Deze facturen moet je binnen twee weken voldoen. Bij veel bouwdepots stuur je de factuur in en betaalt de bank deze vanuit het bouwdepot. In ons geval is dat niet zo. Wij betalen de facturen straks zelf vanuit het bouwdepot.

Zodra je een factuur betaalt, staat er logischerwijs minder geld in het bouwdepot. Dat betekent dus ook dat je de maand erop minder rente terugkrijgt vanuit het bouwdepot. Gedurende de bouw wordt dit dus steeds een beetje minder. Je dubbele lasten worden daarmee steeds hoger en tegen het einde van de bouw is het potje vanuit het bouwdepot leeg en heb je volledige dubbele lasten tot het moment dat je gaat verhuizen. In ons geval zijn die lasten flink.

Dubbele lasten mee financieren

Omdat we ook nog een hoop andere kosten hebben zoals die van de keuken, het tegelwerk, sanitair, de vloer etc., hebben we ervoor gekozen een groot deel van de dubbele lasten mee te financieren. Heel erg fijn dat dat kon, maar we zien dit potje wel snel slinken en ik heb al uitgerekend dat we het hier niet mee gaan redden. Dit betekent dat we naast het spaarplan dat we hebben toch extra geld opzij moeten zetten voor de dubbele lasten straks.

Ik adviseer je daarom ook om goed vinger aan de pols te houden zodat je in kan schatten wanneer dat zal zijn en welk bedrag je dan opzij moet zetten.

Ik hoop dat ik het duidelijk uit heb kunnen leggen. Toen ik dit destijds online opzocht, vlogen de ingewikkelde termen mij om de oren. Juist daarom wilde ik een artikel schrijven waarin het (hopelijk) een stuk duidelijker staat uitgelegd. Wie weet heb je er wat aan of vind je het gewoon interessant om te weten hoe dit in zijn werk gaat. Heb je nog vragen, opmerkingen of tips, laat dat dan gerust weten in de comments hieronder.

liefs

Bol AlgemeenBol Algemeen

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *