Home + Je kind op kamp, leuk en leerzaam!

Je kind op kamp, leuk en leerzaam!

Terwijl ik dit schrijf is onze zomervakantie nagenoeg voorbij en gaat onze oudste over iets minder dan twee weken op brugklaskamp. Ik hoop dat hij het er net zo leuk heeft als ik destijds, maar mijn moederhart vind het een dingetje hoor. Toch is een kamp de perfecte manier om elkaar snel te leren kennen en herinneringen voor het leven te maken. Niet alleen met school, maar ook tijdens vakanties. In dit blog vertel ik je hier meer over.

Als ik terugdenk aan de keren dat ik op kamp ben geweest met school, dan kijk ik daar met heel veel plezier op terug. Ik nam destijds wegwerpcamera’s mee en ik heb die foto’s altijd bewaard. Ook van de reisjes die ik later maakte met mijn klasgenoten van de middelbare school, bijvoorbeeld naar Parijs en Praag, wat was het leuk! Inmiddels heel wat jaren geleden, maar de herinneringen blijven. Ik hoop dat dat voor mijn kinderen ook zo zal zijn. Onze oudste is inmiddels al een keer op kamp geweest en hoewel ik dat erg spannend vond, had hij de tijd van zijn leven. Maar dat was op de basisschool. Hij gaat nu bijna met brugklaskamp en hoewel dat een mooie manier is om je klasgenoten goed te leren kennen, is het ook best spannend. Al heeft hij daar minder last van dan ik. Maar als hij het half zo leuk heeft als ik destijds, dan gaat ook hij mooie herinneringen maken.

Voordelen vakantiekamp kind

Een paar dagen of een week lang op pad met leeftijdsgenoten én heel veel leuke dingen doen: dat is waar ik het eerste aan denk bij het woord ‘vakantiekamp’. En hoewel het heel erg leuk is, heeft een kamp nog meer voordelen:

Sociale ontwikkeling

Een vakantiekamp is bij uitstek de manier om nieuwe vrienden te maken. Soms worden er vriendschappen voor het leven gesloten. Op kamp zijn de kinderen op elkaar aangewezen en worden ze gestimuleerd samen te werken en te communiceren. Alle kinderen hebben een andere achtergrond en ze leren omgaan met al die persoonlijke achtergronden. Dat is een vaardigheid waar ze een leven lang plezier van hebben.

Zelfvertrouwen

Vakantiekampen bevorderen de onafhankelijkheid van kinderen door hen uit hun comfortzone te halen en hen aan te moedigen nieuwe activiteiten en uitdagingen aan te gaan. Samen overwinnen ze obstakels en ontdekken ze verborgen talenten. En dat doet natuurlijk wonderen voor hun zelfvertrouwen. We weten hoe het werkt, ook bij onszelf: hoe groter het zelfvertrouwen, hoe makkelijker je in staat bent met tegenslagen om te gaan.

Natuurbeleving

Vakantiekampen spelen zich vaak af in de natuur. Denk aan bijvoorbeeld een zeilschool. Fantastisch, want het helpt kinderen even weg te halen van hun schermen en er lekker op uit te trekken. Fysiek bezig zijn, dieren spotten en simpelweg buiten zijn doet wonderen voor de mentale gezondheid en helpt kinderen meer respect te hebben voor het milieu en de natuur.

Nieuwe vaardigheden leren

Kamp is niet alleen maar leuk, maar ook ontzettend leerzaam, want ze leren er ook een hoop nieuwe vaardigheden. Sociale, maar ook praktische. Misschien ontstaan er zelfs nieuwe hobby’s door de vele verschillende activiteiten die de kinderen doen.

Vakantiekamp dat aansluit bij de interesses van je kind

Toen ik jong was, kende ik niet zoveel verschillende vakantiekampen. We hadden een soort huttenbouw dat werd georganiseerd door het buurthuis. Hier was je de hele week en alleen de laatste avond mocht je er slapen. Verder kende ik alleen een kindervakantiekamp wat heel breed was en waar verschillende activiteiten werden gedaan. Beiden bestaan nog steeds en zijn superleuk, maar misschien wil jouw kind liever naar een kamp dat meer aansluit bij zijn of haar hobby’s en interesses. Ik noemde eerder al de zeilschool, maar je kan ook denken aan een ponykamp, surfkamp en zelfs een snowcamp. Je kind bevindt zich dan onder kinderen met dezelfde hobby en dat schept meteen al een band.

Is jouw kind weleens op een vakantiekamp geweest? Zo ja, wat voor kamp was dat en hoe heeft je kind dat ervaren? Ik ben benieuwd! Wij gaan ons ondertussen mentaal voorbereiden op het brugklaskamp. Vind het voor hem fantastisch en had het even nodig dit artikel te schrijven, maar wat ben ik blij als hij weer thuis is 😉

 

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *