Home + Hoe zullen we omgaan met de privacy van de baby?

Hoe zullen we omgaan met de privacy van de baby?

Veel zwangere bloggers schrijven over hoe ze straks om zullen gaan met de privacy van de baby. Ik las het onlangs ook bij Esmee en bedacht me dat wij nu ook maar eens duidelijk af moesten spreken over hoe wij om zullen gaan met het delen van foto’s van de baby.

Ik ben vergroeid met social media. Zeg maar gerust verslaafd. Het is niet alleen mijn werk, maar ik kan het niet laten om meerdere malen per dag alles even langs te scrollen om zo op de hoogte te blijven van alles en iedereen. Als ze het hebben over ’the fear of missing out’ ben ik daar wel een voorbeeld van. En ja, ook ik leg mijn telefoon regelmatig even weg, maar niet te lang, want dan pak ik hem vervolgens weer net zo hard op 😉

Ik kan mij heel goed voorstellen dat mensen denken dat ik daarom ook alles deel op social media en op Mamablogger, maar niets is minder waar. Zoals ik al vaker heb gezegd: wat ik niet wil vertellen vertel ik niet. Zo simpel is dat. Geen persoonlijke verhalen over Milan en andere familieleden, geen verhalen over zindelijkheid, foto’s op potjes, in bad of van ontblote bovenlijfjes etc.

Tot zijn vijfde jaar heb ik Milan niet bij zijn voornaam genoemd. Dit werd lastiger vol te houden en uiteindelijk hebben we besloten hem dan toch bij zijn naam te noemen. Ook maakten we foto’s vanaf de zijkant, met zonnebril of lieten we hem naar beneden kijken. Dit doen we nu nog steeds. Daarnaast weet Milan heel goed wat hij wel en niet wil. Wil hij niet op de foto? Prima! En krijg ik een bepaalde aanvraag voor een samenwerking waarbij ook wordt gevraagd om Milan? Dan overleggen we met hem. Wil hij het niet, dan doen we het niet. Zo simpel is dat! Hij moet profijt hebben van Mamablogger (denk aan de leuke uitjes en alle andere voordelen), en er geen last van hebben.

Maar de baby kan nog niets beslissen, hoe gaan we dat doen?

Zoals het er nu naar uitziet laten we een aantal foto’s zien van de baby. Wanneer we dat doen zien we wel, het ligt er ook aan hoe alles gaat. Daarna zullen we geen herkenbare foto’s meer plaatsen van de baby. Dit heeft meerdere redenen, maar één van de belangrijkste is dat je niet weet wie er aan de haal gaat met de foto’s van je baby. Wel zullen we zijn naam noemen. Noem me verder maar hysterisch, maar we zullen van tevoren zijn naam claimen als domeinnaam en misschien ook wel op social media. Gewoon om te voorkomen dat een ander deze kan gebruiken.

Een net als bij zijn groter broer plaatsen we geen foto’s van hem in een badje of met een bloot (boven)lijfje. Het is niet nodig en ik zou niet weten waarom een ander dat zou moeten zien.

Zal het lastig worden?

Ja, misschien wel, want je bent trots op je kind en wilt hem of haar het liefst aan de hele wereld laten zien. En dan zul je net zien dat je een onwijs gave foto hebt, maar ja, zijn gezichtje staat erop. Natuurlijk is dat moeilijk, maar dit is wel het plan.

Iedere ouder moet natuurlijk doen wat goed voelt. Iedereen maakt daar andere keuzes in en dat is prima. Geen enkele ouder deelt foto’s met verkeerde of commerciële bedoelingen (althans, ik kan het mij niet voorstellen), dus worden er andere keuzes gemaakt.

Jullie weten in ieder geval wat je straks kunt verwachten als de baby er straks is. Genoeg baby, maar we houden wel rekening met zijn privacy. Hoe lossen jullie dat op met het delen van foto’s op social media? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

Bewaren

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. 26 augustus 2017 / 13:01

    Ik ben er over aan het nadenken. Ik zie dat je ook echt mooie foto’s kunt maken zonder dat je het gezicht ziet. Soms nog wel mooier. Ik plaats nu nog wel foto’s met gezicht maar mijn kids worden ouder en hebben er niet om gevraagd. Heel verstandig dus.