Home + Het schuldgevoel van moeders, doorbreken die handel!

Het schuldgevoel van moeders, doorbreken die handel!

Ik denk dat iedere moeder dit herkent: schuldgevoel. We hebben het als we (in onze ogen) teveel werken, als we dan ook nog moeten zorgen dat thuis alles door gaat en we daardoor even geen tijd hebben om aan de eettafel te tekenen (ik hoor het mezelf ook nog weleens zeggen). En misschien voelen we ons ook schuldig als we geïrriteerd reageren naar ons kind, omdat we eigenlijk zelf ook op ons tandvlees lopen.

Kortom, het blijft een dingetje en we herkennen het allemaal. Toch?

Wij vrouwen willen alles goed doen. We willen een super moeder zijn met allemaal happy kindertjes, een leuke vrouw voor onze partner (nee, ik word écht geen vrouw die zeurt als haar man thuis komt van het werken. Echt niet! Toch?), een leuke vriendin die voor iedereen klaarstaat en standaard koekjes in huis heeft voor een onverwacht gezellige middag met een kop thee en dan heb je uiteraard ook je ouders (die ons net zo hard nodig hebben als wij hen!) en misschien ben je wel mantelzorger.

Wij organiseren alles met de grootste precisie en we doen dat het liefst met een grote glimlach zodat anderen denken dat het ons allemaal geen enkele moeite kost. En als we dan niet iedereen kunnen pleasen komt dat bekende schuldgevoel weer om de hoek kijken.

schuldgevoel van moeders, mamablogger, gezin, Marisca, Kenter

Nu kan ik er allemaal theorieën bij gaan halen, maar ik wil helemaal niet weten waarom, ik wil er vanaf! Nu moet ik zeggen dat ik goed ‘nee’ kan zeggen. Als iets niet gaat lukken, ben ik daar ook eerlijk in, alleen als het echt niet anders kan. Daarom zeg ik niet vaak dat iets me niet gaat lukken, want op de één of andere manier wil ik alles kunnen en zelf doen. Een soort supermoeder dus. Resultaat? Dat het dan weer te druk is en je je weer schuldig voelt naar je gezin.

Duidelijk toch? Dit is een vicieuze cirkel waar we gewoon niet uitkomen. En om dat patroon te doorbreken ga ik vanaf nu vaker nee zeggen zonder schuldgevoel. En ik begin nu, want nee, ik word geen luizenmoeder 😉

Marisca, Kenter, mamablogger

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *