Home + Geld & Budget | Is het slim om je eigen risico te verhogen?

Geld & Budget | Is het slim om je eigen risico te verhogen?

Zoals je vast wel weet, kun je behoorlijk wat besparen op je zorgpremie door je eigen risico te verhogen. Maar is het slim om te doen? Ik zocht het voor je uit zodat je aan het einde van dit jaar een weloverwogen beslissing kan nemen. Lees dus vooral snel verder!

Waarom je eigen risico verhogen?

Denk je dat je in het nieuwe jaar niet veel zorgkosten uit de basisverzekering zult maken? Dan kun je erover nadenken om het verplichte eigen risico van je zorgpolis te verhogen. Je kunt hier goed van profiteren. De premie die je moet betalen, zal namelijk afnemen. En behoorlijk ook: per maand kun je een aantal tientjes besparen.

Tot hoe ver kun je verhogen?

Het verplichte eigen risico, bepaald door de overheid, is op het moment van schrijven € 385. Dit kun je verhogen in stapjes van € 100. De maximale verhoging is € 500. Met andere woorden, het is mogelijk om het eigen risico van je zorg verzekering te verhogen tot een bedrag van € 885. Kies je voor deze maximale verhoging, dan kun je rekenen op een korting ter waarde van ongeveer de helft van de verhoging. Verhoog je je eigen risico dus met € 500, dan bespaar je op jaarbasis gemiddeld zo’n € 250. Per maand zijn dat net iets meer dan twee tientjes die je uitspaart.

Waarom niet je eigen risico verhogen?

Op het eerste gezicht lijkt misschien heel aantrekkelijk om je eigen risico op te schroeven. Immers, het levert een paar tientjes per maand op en je hoeft er niet veel voor te doen. Toch is het niet altijd even slim om te doen. Door je eigen risico te verhogen, loop je namelijk letterlijk een groter risico. Krijg je onverwacht te maken met flinke zorgkosten, dan moet je een veel groter gedeelte zelf betalen. Door je eigen risico te verhogen, neem je dus eigenlijk een gok. Je gokt dat je niet met hoge zorgkosten te maken gaat krijgen het komende jaar.

Bij de ene verzekering levert het verhogen van je eigen risico een hogere korting op dan bij de andere verzekering. Je kunt bijvoorbeeld op de website van de Consumentenbond terugvinden hoeveel je op jouw verzekering zou kunnen besparen. Als dit relatief weinig is, dan moet je voor jezelf nagaan of je die besparing het risico waard vindt.

Tip: houd wat achter de hand

Of je je eigen risico verhoogt, is dus een keuze die afhangt van jouw tolerantie voor risico. Kies je ervoor deze stap te nemen, dan is een belangrijke tip om altijd het bedrag van het eigen risico achter de hand te houden. Zet het bijvoorbeeld op een spaarrekening waar je jezelf van belooft dat je er niet aan gaat komen. Mocht je dan toch hoge zorgkosten krijgen, dan weet je in ieder geval zeker dat je ze kunt betalen.

liefs

disclaimer_Mamablogger_

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *