Mijn moeder wordt 1 mei aanstaande geopereerd aan staar. Een kleine, maar wel een vervelende ingreep. Ik wilde daarom, en omdat ze al zo ontzettend veel voor ons doet, iets bijzonders voor haar doen en trakteerde haar op een te gekke, echt goede zonnebril van Tommy Hilfiger. Ik dacht “die zoeken we wel even uit en nemen we mee naar huis”, maar niets was minder waar. We zijn denk ik ruim drie kwartier in de winkel geweest en moesten allerlei vragen beantwoorden waar we van tevoren nooit over na hadden gedacht. Dat bracht mij op het idee om de feiten en fabels over zonnebrillen op een rijtje te zetten, want als je een goede zonnebril draagt, verklein je het risico om zelf aan staar geopereerd te worden.
Feiten en fabels over zonnebrillen
Een zonnebril hoef je alleen maar in de zomer te dragen
Fabel. We dragen hem vaker in de zomer dan in de winter, maar wist je dat zelfs op een bewolkte dag 50% van de UV-stralen door het wolkendek heen dringt? De zonkracht kan in de winter dus net zo hoog zijn als op een zomerse dag. En als het heeft gesneeuwd (of wanneer je op wintersport gaat) heeft de sneeuw de functie van een spiegel. Het weerkaatst dan de felle zonnestralen.
Kleine kinderen hebben geen zonnebril nodig
Fabel. Een zonnebril is ook bij kleine kinderen heel erg belangrijk! Ik zie het nog heel vaak gebeuren dat ouders wel een zonnebril dragen en de kinderen niet. Bij ons gebeurt dat ook. Milan draagt wel een bril, maar Floris doet hem heel vaak af en wil nog absoluut geen bril dragen. Ik baal daar best van, want baby- en kinderogen zijn extra kwetsbaar en pupillen van kinderen zijn namelijk groter en hun ooglenzen bevatten minder beschermend pigment. Eigenlijk moet je ze dus al vroeg laten wennen aan een zonnebril.
Een dure zonnebril beschermt je ogen beter dan een goedkope
Een fabel. Had je niet gedacht hè? Dit werd voor mij een te technisch verhaal om zelf te typen en ik wil geen fouten maken. Daarom zegt Specsavers er het volgende over; het gaat erom dat hij voldoende bescherming biedt tegen UV-straling. Met UV400 ben je er zeker van dat een zonnebril de schadelijke stralen grotendeels blokt. Daarnaast moeten zonnebrillen binnen Europa voldoen aan het CE-keurmerk, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4. Dit CE-keurmerk zegt iets over de hoeveelheid licht die een bril doorlaat. Hierbij biedt CE 0 de minste bescherming, geschikt voor bijvoorbeeld bewolkt weer in de stad, en biedt CE 4 bescherming bij extreem hevig licht, zoals in het hooggebergte. Een zonnebril met UV400 en CE 3 is aan te raden voor algemeen gebruik. Een goedkope zonnebril biedt dus dezelfde bescherming als een dure, zolang de UV-filter en het CE-keurmerk maar in orde zijn.
Het maakt niet uit welke kleur brilglazen je draagt
Deze is lastig. De kleur van de glazen maakt niet uit als het gaat om de bescherming van je ogen, maar het heeft wel invloed op je zicht. Roze glazen verhogen bijvoorbeeld de zichtbaarheid en het contrast, terwijl bruine glazen geschikt zijn voor wisselende weersomstandigheden en alle buitenactiviteiten.
Polariserende glazen bieden een betere bescherming
Dit was een vraag die mijn moeder en ik kregen bij het uitzoeken van haar zonnebril “wilt u gepolariseerde glazen?”. Geen idee, want we wisten niet precies wat het inhield, maar dit heeft te maken met de omgeving waar je je bevindt. Alleen wanneer je te maken hebt met ‘horizontale schittering’ – zoals op het water, strand, in de sneeuw, hoog in de bergen of bij laagstaande zon – kijkt een polariserende bril rustiger. Daarnaast zorgen deze glazen voor een veel scherper en contrastrijker beeld. Het is dus niet zo dat polariserende glazen je ogen beter beschermen, want een normale zonnebril met UV-bescherming volstaat ook.
Wist jij op alle vragen het antwoord? Ik niet hoor!