Home + Examenstress | Heb ik het gehaald of toch niet?

Examenstress | Heb ik het gehaald of toch niet?

De afgelopen maand heb ik vijf intensieve, maar onwijs leerzame, cursusdagen gehad. Ik deed, samen met 10 collega’s, de cursus Functioneel Beheer en ik moet zeggen dat ik deze training best heb onderschat. Cursussen gaan mij stukken beter af dan complete opleidingen, maar al snel werd duidelijk dat dit wel andere koek is. Dit is gewoon pittige stof hoewel ik vroeg ben begonnen met leren, had ik echt last van examenstress. Deze week was het examen en de grote vraag is, heb ik het gehaald?

Terwijl ik dit typ ben ik weer vrij rustig. Na vijf dinsdagen is het ook wel goed dat het klaar is en denk ik “laat het maar gebeuren, we zien het wel”. Hierna komt er in ieder geval weer wat rust terug.

Eerder dit jaar mocht ik van mijn werk een cursus ‘Projectmatig werken’ plannen. Deze wilde ik heel graag doen, maar corona gooide ook in dit geval roet in het eten. Toen deze eenmaal gepland stond en de data bekend waren, kreeg ik ook de mogelijkheid de vijfdaagse training ‘Functioneel Beheer’ te volgen met collega’s. Onwijs leuk en leerzaam natuurlijk, dus ook deze wilde ik graag doen. Pas later bleek dat beide cursussen in een aantal dezelfde weken vielen. Acht cursusdagen, voor twee verschillende cursussen, in een korte tijd is best pittig. Althans, dat vind ik, want ondertussen gaat op het werk en hier thuis ook alles door en is dit met kinderen niet de meest rustige periode.

Het bleek dat ik voor deze cursus een examen moest doen en al snel werd duidelijk dat het echt pittige stof is. Zeker wanneer je geen ICT achtergrond hebt zoals ik. Ik begon al vroeg met leren en maakte een proefexamen. Van de 30 vragen mocht je er 10 fout hebben. Ik had er 20 fout…

Leren leren

Er was dus werk aan de winkel, maar ik heb nooit geleerd om te leren. Op de basisschool ging het mij allemaal makkelijk af en hoefde ik amper te leren. Ik mocht naar het Gymnasium, maar daar moest ik wel aan de bak en hoe! Ik wist niet goed hoe dat moest en gaf al snel op. Het jaar erop zat ik op de Havo. Ik deed twee jaar Havo, maar was drukker met andere dingen dan met leren. Het maakte mij op dat moment niet uit en dus ging ik naar de Mavo tot groot verdriet van mijn ouders. Het Mavo examen heb ik dan ook gehaald zonder te leren. Kortom, ik koos altijd voor de gemakkelijkste weg. Pas later bleek hoezeer ik mijzelf daarmee tekort heb gedaan. De weg terug is namelijk een stuk moeilijker.

Dat lukte wel, maar kostte bloed, zweet en tranen en als ik heel eerlijk ben is leren nog steeds niet mijn sterkste punt. Niet omdat ik de stof niet begrijp, maar het proces van leren vind ik gewoon heel lastig. Het plannen, wat leer je precies wanneer etc.

Geef mij maar een praktijkopdracht. Die kan ik namelijk wel goed.

Uiteindelijk leerde ik iedere dag, deed ik het proefexamen nog een keer en had ik maar vier fouten. Dat gaf een klein beetje moed.

Examenstress, heb ik het examen gehaald?

Alle moeite en examenstress ten spijt, want ik heb het helaas niet gehaald. Ik had twee fouten meer dan ik mocht hebben en dat is flink balen. Ik ken de stof inmiddels goed, dus ik kan ermee aan de slag, maar toch haalde ik het niet. En nu kan ik tig excuses gaan bedenken over zenuwen, het niet hebben van een ICT achtergrond etc., en het zal allemaal wel mee hebben gespeeld, maar ik heb het simpelweg niet gehaald en daar baal ik flink van. Ik krijg natuurlijk wel een certificaat, maar het voelt als falen. En dat is echt een rotgevoel. Ik vrees dat dit gevoel nog wel even zal blijven.

Hier gaat dus ook lang niet altijd alles van een leien dakje ?. Ik ga nu even nadenken over een herexamen of dat het certificaat toch voldoende is. De rust is terug, maar ik had liever dat examen gehaald.

Kan jij goed leren en heb je, net als ik, ook last van examenstress?

liefs

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. Nancy
    25 november 2021 / 09:43

    Ik vind het super, dat je de cursus/opleiding hebt gedaan, naast alles wat je al doet. Diep respect. Ja je bent niet geslaagd, maar je hebt je best gedaan, toch? Dat is wat telt en misschien lukt het over een tijdje wel. We kennen elkaar niet, maar ik ben trots op jou! Liefs ?

  2. Liesbeth
    25 november 2021 / 21:41

    Marisca, je hebt het fantastisch gedaan! Je bent geslaagd voor het proefexamen en je hebt bijgeleerd. Je hebt jezelf verrijkt en kan dit op je werk gaan toepassen. Het is knap wat je gedaan hebt terwijl de dagelijkse beslommeringen verder gingen. Leg niet te veel druk op jezelf! Dat gaat zich wreken. Dat cijfer van het eindexamen geeft en bepaald niets. Wat belangrijk is, is wat jij eruit gehaald hebt en er nog uit kan halen voor in de praktijk.