Home + En dan ben je moeder, is er veel veranderd?

En dan ben je moeder, is er veel veranderd?

Nou ja, ik dan alweer even moeder, maar deze vraag blijft van toepassing. Iedere leeftijd van je kind brengt namelijk weer een andere fase met zich mee. Maar is er overall iets veranderd sinds ik moeder ben? Ik vraag het mij af. We gaan weer even terug de tijd in. De kinderloze tijd bedoel ik dan…

P en ik hadden het goed. Niet zorgeloos, maar goed. We deden leuke dingen, maar konden ook al genieten van een lange autorit langs allerlei dorpjes in de buurt tijdens een mooie voorjaarsavond. Gewoon gezellig. Gezellige avonden met vrienden zoals een avondje bowlen of ’s avonds nog even naar Scheveningen rijden voor een spontane strandwandeling. Dit is iets wat we nu minder snel doen. De avonden Scheveningen zijn nu zo goed als verleden tijd (overdag natuurlijk wel), maar een lekker stuk rijden doen we ook nu M er is. Hij gaat gewoon mee en dan eten we onderweg ergens een ijsje. Hij vindt het geweldig!
Als ik terugkijk naar die periode is er niet heel veel veranderd eigenlijk. Behalve dan de slapeloze nachten, die hebben zo’n 1,5 jaar geduurd. Verder gingen we nog steeds vaak weg, maar we letten er wel op dat M niet lang in de auto zat.

Toen hij tussen de één en twee jaar was vond ik het wel makkelijker worden. Hij kon lopen (dus hoefden we niet meer zo slepen met die verschrikkelijk zware Maxi Cosi), en met de pot mee eten. Ideaal. Ook kon je hem nu dingen uitleggen en kon hij zich goed vermaken. In die tijd ging hij ook al mee op inkoop voor de webshop en weet hij niet beter dan dat we daar komen. Vooral de lunch daar is favoriet 😉

Tussen de twee en drie vond ik het iets lastiger, want ik merkte dat hij ook wel behoefte had aan contact met andere kinderen. De andere kant was dat hij nog nog eens heel laat praatte. Daarom hebben we een leuke peuterspeelzaal voor hem gezocht waar hij twee ochtenden per week heen ging. Dat vond ik nog het moeilijkst, de zorg voor M aan een ander overdragen. En dat terwijl het maar een paar uurtjes was. Dit bracht meteen een grote verandering met zich mee, want ik moet M op tijd wegbrengen én daarna ook nog eens op tijd op mijn werk zijn. Daarnaast kreeg ik opeens ook te maken met kindervakanties, want de peuterspeelzaal zat in een schoolgebouw, dus gingen ze daarin mee natuurlijk. En als je in de zorg werkt met heel veel andere moeders, is dat nog weleens puzzelen. Ook dat was ik niet gewend.

Tussen zijn derde en vierde jaar bleef dat zo gaan. Voordeel was wel dat ik andere werktijden kreeg waardoor ik alle middagen vrij ben behalve op vrijdag. Dit was natuurlijk ideaal met het oog op de schooltijden van M.

Toen werd hij vier en werd het echt allemaal anders; hij ging naar school! In plaats van hem ’s morgen bij mijn ouders te brengen ging hij nu naar school. En in plaats van met de auto gaan we nu met de bakfiets, wat overigens heel veel tijd scheelt.

Er zijn nu weer andere zorgen, maar zorgen heb je altijd. Dus in die zin is er niet veel veranderd 😉 Ook niet wat betreft mijn dagen. Ik was altijd al een bezig bijtje en dat ben ik nu nog steeds. Wel drukker, maar daar heb ik nu wel een andere, strakkere dagindeling voor. En uitstapjes maken we nog steeds, maar die zijn nu veel leuker met M erbij! Wij zijn niet de types die alle festivals afliepen en dat nu nog steeds willen. We hebben in de afgelopen jaren M nooit weggebracht omdat we zelf een weekendje weg wilden of iets dergelijks. Daarmee zeg ik niet dat dat “fout” is, maar wij hebben die behoefte gewoon niet. Als we weggaan, gaat M gewoon mee.

Het grote voordeel hiervan is dat M een heel makkelijk kind is wat ook heel makkelijk in de omgang is. Hij is beleefd en krijgt bijvoorbeeld ook veel mee van ondernemen. Moet ik wel zeggen dat M zich ook goed gedraagt daar dus hij mag ook mee. Anders hadden we daar wel een andere oplossing voor moeten zoeken 🙂

Dus nee, voor mij is er niet heel veel verandert nu ik moeder ben van M. Behalve dan dat alles een stuk leuker is en dat we heel goed weten waar we alles voor doen! Hoe zit dat bij jou? Heb jij het idee dat er veel veranderd is, of dat je voor je gevoel ook veel moet inleveren? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Laat ze hieronder achter in de comments.

Wat, vernart, moeder, moederschap, mamablogger, Marisca, kenter

Marisca, Kenter, mamablogger

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. addie van stijn
    12 januari 2015 / 14:14

    Ik weet hoe je het bedoelt te zeggen……maar wij hebben als opa en oma echt wel veranderingen gemerkt sinds je moeder bent geworden…..nee niet in je nadeel maar juist in je voordeel ! Wij zijn trots op jullie als gezin en daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen…..druk druk druk…..maar altijd tijd voor M en zeker ook voor ons…..en die spontane uitjes zijn echt leuk hoor…..en als we niet mee gaan genieten we er toch altijd van……