Een sedumdak is een mooie toevoeging voor een groener huis! Maar wat is een sedumdak precies? We noemen een sedumdak ook wel een groendak, omdat ze een soort extra groene laag op je bestaande dakbedekking vormen. Deze laag bestaat uit planten zoals kruiden, mossen of sedums. Sedums, of sedumplantjes, zijn ideaal voor het plaatsen op een dak. Ze kunnen namelijk goed tegen droogte en kunnen veel regenwater vast houden. Daardoor kunnen ze goed groeien op een dak en zorgen ze er tijdens zware regenbuien voor dat er minder water het dak af stroomt! Dat kan overlast van regen voorkomen.
Voordelen sedumdak
Sedumdaken hebben verschillende voordelen. Het opslaan van regenwater hebben we al even benoemd, maar dat is niet het enige wat de daken doen. Ze filteren ook fijnstof en CO2 uit de lucht, waardoor de luchtkwaliteit rond het dak iets beter is. Zeker in een stad kan dat erg fijn zijn. De sedums verlagen ook de omgevingstemperatuur en zorgen dus voor wat verkoeling. Daarnaast trekt het dak vlinders en bijen aan, wat ook weer goed is voor de andere planten en bloemen in de omgeving. Ook voor het huis zelf is een sedumdak fijn: het zorgt voor betere isolatie en meer brandveiligheid, dankzij de laag van planten die op het dak ligt. Ook stijgt de woningwaarde met wel 4-8%. Een sedumdak is dus een goede investering voor je huis!
De stoere mama legt het dak zelf!
Een sedumdak klinkt dus erg goed, maar misschien vraag je je af hoe lastig het is om zo een dak te plaatsen. Zelf het dak op klimmen klinkt natuurlijk best spannend! Gelukkig is een sedumdak aanleggen helemaal niet moeilijk. Wanneer je het dak koopt bij een goede sedumdakspecialist, krijg je duidelijke instructies bij je sedumdak. Daarin staat precies beschreven hoe je het dak moet plaatsen. Meestal is dit al gebeurd binnen één dag!
Bij de aanleg plaats je de verschillende lagen van het sedumdak op elkaar. Dit zijn meestal een wortelwerend doek, een drainagelaag, een substraatlaag en een laag met plantjes. Samen vormen deze het sedumdak. Door de aanleg samen te doen met een partner of vriendin, maak je het ook nog eens gezellig!
Moet je daarna dan maandelijks het dak op om het netjes te houden? Nee, gelukkig niet. Sedumdaken hebben bijna geen onderhoud nodig en hebben genoeg aan 1 of 2 keer per jaar een beetje mest om te groeien. Op het zelfde moment kan je dan eventueel onkruid verwijderen. Verder heb je er bijna geen omkijken naar! Ideaal dus wanneer je niet de tijd hebt om uitgebreid te tuinieren.
Extra voordelig met subsidie
Aan een sedumdak zitten natuurlijk wel wat kosten verbonden. Gemiddeld kost een sedumdak tussen de €40 en €45 per vierkante meter. Gelukkig is er in steeds meer gemeenten en provincies subsidie beschikbaar voor een sedumdak. In sommige plaatsen kun je zelfs tot wel 50% van de kosten terug krijgen! Dat maakt sedumdaken steeds voordeliger. Ben je dus op zoek naar een groene toevoeging aan je woning, die niet teveel kost en makkelijk is geplaatst? Dan is een sedumdak een uitstekende keus!