Home + Een nieuwbouwhuis kopen? #4 | Gesprekken en tekenen bij de makelaar

Een nieuwbouwhuis kopen? #4 | Gesprekken en tekenen bij de makelaar

In het vorige deel kon je lezen dat we waren uitgeloot op het project waar we zo graag een nieuwbouw huis wilden kopen. Ruim een maand lang hebben we er best van gebaald, ook al dachten we van tevoren dat het dan zo moest zijn. Het deed ons toch meer dan we dachten.

We hadden ons er inmiddels ook bij neergelegd dat we als reservekandidaten geen kans meer zouden maken. Er was inmiddels al een hele tijd overheen gegaan. Totdat we opeens een mail kregen waarin stond dat we toch een woning toegewezen hadden gekregen! De optie is bevestigd en nu gaan we de eerste, echte stappen zetten. Toch? Dat lees je in dit vierde deel.

Zaterdag 19 augustus 2023

We hebben alles even laten bezinken, maar we gaan voor dit huis. Ik merk wel dat mijn hoofd zo snel na de vakantie weer enorm vol zit. We moeten zoveel en er is alweer veel om te regelen en te onthouden nu de jongens weer naar school gaan. Op het werk is het enorm druk, er komen cursussen aan en ik rond een project af.

Tel Mamablogger daarbij op en dan willen we ook nog eens een nieuwbouwhuis kopen. We doen veel van deze dingen zelf, dat weten we, maar veel is het wel. ‘Stapje voor stapje’ wordt mijn mantra, haha. Ik hoop dat we maandag of dinsdag wat horen van de makelaar en anders bel ik zelf even. In ieder geval heb ik een goede planner gekocht, dat wordt de komende periode mijn Bijbel, haha.

Maandag 21 augustus 2023

We hebben de makelaar inmiddels gesproken en een afspraak gepland op 30 augustus. Pat en ik zijn dan beiden vrij omdat Milan die dag op kamp gaat. Dan hoeven we niet nog een keer vrij te nemen. We hebben behoorlijk wat vragen dus kijken uit naar de afspraak.

Dinsdag 22 augustus 2023

Vandaag belt onze contactpersoon bij de bank. We hebben een goed gesprek en omdat ik nog veel vragen heb, besluiten we een videoafspraak in te plannen. Ook deze plannen we op 30 augustus nadat we bij de makelaar vandaan komen. Laten we alles dan maar op één dag doen, haha.

Woensdag 23 augustus

Milan en ik gaan samen even op pad terwijl Floris nog op school zit. Als we de wijk weer inrijden, besluiten we even te kijken bij de bouwgrond. We zien natuurlijk nog helemaal niets, maar kunnen het toch niet laten.

Aan het einde van de middag nemen we de definitieve beslissing om onze Mazda CX5 in te ruilen voor deze Seat. Deze auto is pas twee jaar oud, heeft weinig kilometers op de teller en hoewel deze nieuwer is, is deze een stuk goedkoper in de wegenbelasting, verzekering en hij is een stuk zuiniger. Dat kunnen we de komende tijd wel gebruiken, al moet ik zeggen dat ik het lastig vind om afstand te doen van de Mazda. Het is een bewuste beslissing, dat wel.

Woensdag 30 augustus 2023

Vandaag komt alles tegelijk: we halen de nieuwe auto op, hebben een afspraak bij de makelaar én daarna hebben we meteen een gesprek met de hypotheekadviseur. Het gesprek bij de makelaar is helder, maar het is ook veel om over na te denken. Dat zit hem niet in het huis of het project zelf, want daar zijn we van overtuigd, maar het zit hem vooral in de kosten en de dubbele lasten. Ik kan daar nu al stress van hebben, haha.

In het gesprek met de bank wordt gelukkig het één en ander concreter. We kunnen veel meefinancieren en hij verwacht geen problemen bij de aanvraag van de hypotheek. Daar komt het in het kort op neer. Dat zei hij destijds bij de financiële check ook, maar nu is hij veel dieper in onze situatie gedoken. Dat betekent dat er meer mogelijk is dan we dacht, maar ook dat de maandlasten echt hoog worden. De vraag is of we dat echt willen. Toch weer even die twijfel ook al zeiden we eerder er vol voor te gaan.

Donderdag 31 augustus 2023

Oké, we zijn het erover eens: we hebben het over voor dit huis en willen er definitief voor gaan. We willen weer instappen in de woningmarkt en nieuwbouwhuizen blijven in waarde stijgen. Een collega van mij omschreef het als volgt: “ogen dicht, neus dichtknijpen en in het diepe springen”. Zo voelt het op dit moment inderdaad. Tegelijkertijd hebben we er ook zin in. Het ziet er naar uit dat het gaat gebeuren.

Inmiddels hebben we een definitieve afspraak gemaakt met de bank voor het definitieve adviesgesprek en in de tussentijd moeten we alle stukken uploaden. Nu nog een afspraak plannen met de makelaar.

Zaterdag 2 september 2023

Vanavond zijn Pat en ik even gaan zitten om al flink wat stukken te uploaden in ons portal van de bank. Mijn stukken zijn al aangeleverd door mijn werk, op die van Pat moeten we nog even wachten. Toch kunnen we al heel veel aanleveren. Ook leveren we alles aan bij de makelaar wat nodig is om de koop- aanneemovereenkomst te kunnen tekenen. Nu is het wachten op de laatste stukken en de afspraak met de makelaar. Zodra de overeenkomst bij de makelaar is getekend, uploaden we die ook nog bij de bank en dan zijn we compleet.

Donderdag 7 september 2023

We hebben de makelaar gesproken en de afspraak staat gepland op 20 september. Ook zijn inmiddels de documenten van Pat zijn werk binnen en zijn deze geüpload. Na het tekenen op de 20e krijgen we de contracten meteen digitaal en hebben we alles op tijd voor het adviesgesprek met de bank. Dan is het afwachten of we de hypotheek ook daadwerkelijk rond gaan krijgen…

Woensdag 20 september 2023

Het was even stil, maar vandaag hebben we de afspraak bij de makelaar staan om te tekenen. Ook belde de bank vanmorgen om te vragen wanneer we gaan tekenen en of we wellicht nog vragen hebben. Ik heb vooral een vraag over de rente: is de verwachting dat deze gaat stijgen nu de ECB vorige week de rente heeft verhoogd? Waarschijnlijk is dat wel het geval, maar we kunnen de huidige rente voor drie weken vastzetten nu wel elkaar hebben gesproken. Blijkbaar kan dat en dat is fijn. Zodra we einde van de middag hebben getekend, uploaden we deze laatste stukken nog en kan de bank het gesprek van volgende week gaan voorbereiden.

Woensdag 20 september 2023 om 18.40 uur

We hebben getekend en zojuist deze laatste stukken geüpload naar de bank. Alles is nu klaar om de hypotheek aan te vragen! Het ziet ernaar uit dat we kunnen gaan nadenken over de inrichting en kunnen kijken naar nieuwe meubels als salontafels. In winkels, maar juist ook online bij bijvoorbeeld OTTO. Online vind je namelijk vaak wel heel goede aanbiedingen. Maar we willen ook graag een nieuwe bank, dus we gaan op hoekbanken jacht! Het is zo’n gek idee dat het er echt naar uitziet dat we dit gaan doen. Ik kan het nog steeds niet helemaal bevatten. Is ook niet zo gek, want we zijn er nog niet. We hebben immers nog een hypotheek af te sluiten…

Hiermee sluit ik dit vierde deel af. Morgen lees je hoe het hierna verder ging in het vijfde deel.

Lees ook de andere delen over het kopen van een nieuwbouwhuis:

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *