Home + De makelaar deed een waardebepaling

De makelaar deed een waardebepaling

Ik heb het al een aantal keren verteld; vorige week kwam de makelaar een waardebepaling doen van ons huis. We wilden graag weten of ons huis de crisis had overleefd en niet meer onder water stond. Ook wilden we weten wat we het beste als eerste op konden knappen en welk effect dat zou hebben op een eventuele vraagprijs. Ook wilden we weten wat ons appartement op zou brengen bij verkoop. Kortom, we wilden advies, maar of het mee viel…

Het huis waar wij nu in wonen

In 2008 kochten we het huis waar we nu in wonen van mijn ouders. Vlak voor de crisis dus. De prijzen én de rentes waren toen veel hoger. Daarna stortte de hele huizenmarkt in en stonden heel veel huizen onder water. Dat was met ons huis niet anders. Sterker nog, er waren nauwelijks huizen die verkocht werden met winst. Je mocht al van geluk spreken als je quitte speelde. Nu zijn we officieel uit de crisis en waren we benieuwd naar hoe we er nu voor stonden. Zouden we, als we het huis willen verkopen, quitte spelen of misschien wel een beetje winst maken? We hebben we in de afgelopen jaren wel wat aan gedaan; binnenwerk toilet vervangen, nieuwe balken onder een deel van de vloer, verfwerk etc., maar niets spectaculairs. Geen grote verbouwingen bijvoorbeeld.

Toch hebben we te horen gekregen dat we winst zouden maken als we het nu zouden verkopen!

Geen tienduizenden euro’s natuurlijk, maar toch wel wat. Verder hebben we opgesomd wat we de komende periode aan willen pakken (gevelrestauratie, nieuwe schutting + tuin ophogen, een nieuw dak, extra schilderwerk, de keuken etc.) en gevraagd wat ons huis na deze klussen waard zou zijn. Dan zouden we behoorlijk stijgen en gaan we zelfs over de twee ton heen! Dat is voor een rijtjeshuis van 70-80 m2 een mooi bedrag.

Ons appartement

Ons appartement is een erfenis uit de crisis en hebben we de laatste jaren verhuurd. Dit hebben we gedaan om de tijd te overbruggen en te voorkomen dat we deze met een flinke restschuld zouden verkopen. Dit hebben we altijd netjes via de makelaar gedaan en we zijn heel blij dat we dit op deze manier hebben gedaan. Je weet gewoon dat alles goed en netjes is geregeld. We kregen regelmatig het advies om het te verkopen, maar ik ben heel blij dat we hier nooit naar hebben geluisterd en met een beetje gezond verstand ons eigen plan hebben getrokken. Gelukkig gaf de makelaar ons gelijk. Hij zei dat dat wel een heel slecht advies was, omdat de restschuld niet te overzien was geweest. Dan was je uiteindelijk veel verder van huis geweest.

tafelklem_mamablogger_interieur_marisca_karwei_

Nu zouden we het appartement pas quitte kunnen spelen en misschien een klein beetje winst maken. We hebben tenslotte ook afgelost.

En toen zei de makelaar iets opmerkelijks…

Hij gaf als advies het appartement te houden en af te lossen. Iets wat wij in principe ook graag willen. We zien het nu als investering en een mooi spaarpotje voor de jongens. De makelaar wist dit overigens niet van ons dus het was wel fijn om eens bevestigd te krijgen dat we wel degelijk iets verstandigs doen/van plan zijn.

Het is fijn om te weten dat beide huizen niet meer onder water staan en wat we het beste als eerste aan kunnen pakken om de waarde te verhogen. De bevestiging is fijn en het geeft stof tot nadenken.

Hebben jullie weleens tussentijds een waardebepaling laten doen? Zo ja, met welke reden en was je blij met de uitkomst? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Vincent Rondwijk
    12 mei 2022 / 14:27

    Bedankt voor het delen van je verhaal over de waardebepaling van je woning. Wij zouden dit ook graag willen doen om te kijken of we onze huidige woning willen verkopen. Daarnaast lijkt het mij ook interessant om de woning te verhuren.