Home + Wanneer ga je over op een echte tablet voor je kinderen?

Wanneer ga je over op een echte tablet voor je kinderen?

Kleine kinderen komen om in het speelgoed, dat is hier niet anders. Veel van dat speelgoed bestaat uit kindertelefoons, kindertablets etc. Leuk speelgoed voor de allerkleinsten zoals Floris nu, maar ook hij zit inmiddels al met zijn vingertjes op mijn telefoon te swipen. Het is bizar hoe snel kinderen dat door hebben! Uiteindelijk zijn kinderen uitgekeken op de kindertablets en willen ze op een echte met YouTube en apps die ze kunnen downloaden. Maar hoe hou je dan in de gaten waar ze naar kijken, hoe lang ze erop zitten en welke apps/spelletjes ze spelen? Ik heb dé tip voor je!

Vanaf welke leeftijd een echte tablet?

Milan is de kindertablets met spelletjes nu al een tijdje ontgroeid en gebruikte mijn oude tablet. Dit deed hij vanaf een jaar of 6. Ik ben namelijk absoluut niet tegen tablets en ben ervan overtuigd dat ze er ook een hoop van kunnen leren, mits je het gebruik ervan goed in de gaten houdt en de schermtijden beperkt. Ook als we kijken naar 21e eeuwse vaardigheden (een hoop scholen zijn hiermee bezig), vind ik het gebruik van een tablet wel passen bij deze tijd en moderne opvoeding.

Milan gebruikte dus mijn oude tablet en die was wel echt aan vervanging toe. Hij liep constant vast en werd steeds trager. Niet zo gek, want hij is altijd intensief gebruikt geweest, er stonden heel veel apps op en is al zeker 6 á 7 jaar oud. Dit was een Samsung Galaxy Tab S2 en die heeft heel wat jaren voor plezier gezorgd. Voor Milan wilden we nu dus weer een Samsung. Niet alleen vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding, maar ook vanwege de Kids Mode.

Wat is de Samsung Kids Mode?

Met de Samsung Kids Mode kunnen kinderen leuke en leerzame spelletjes spelen op de tablet en scherm je ze af van schadelijke content. Zij spelen dus in hun eigen beschermde deel en door middel van een pincode kun je weer terug naar het reguliere bureaublad en apps als Instagram, Facebook etc.

Daarnaast heb je binnen Kids Mode ook een kopje met ouderlijk toezicht. Hierop kun je onder andere zien hoe lang je kind op de tablet heeft gezeten (best confronterend), maar je kunt zelf ook een schermtijd erop zetten zodat je kind op een afgebakende tijd op de tablet kan spelen.

Verder staan er heel veel leuke apps (1000!) op boordevol leerzame en vrolijke spelletjes. Je kind is dus volledig afgeschermd van alle narigheid! Ook zijn er veel bekende apps en animatiefiguren. Milan is helemaal fan van alle LEGO apps bijvoorbeeld.

In de vakantie mocht Milan vaker op de tablet en vond ik dat ook niet zo erg, helemaal niet nu we de Kids Mode hadden. Vanaf komende week is de schermtijd weer afgebakend en zullen we deze instellen op de tablet.

Welke Samsung tablet is fijn voor kinderen?

Zoals ik al zei stond voor ons vast dat we graag weer een Samsung tablet wilden vanwege de prijs/kwaliteit verhouding, maar dus ook vanwege de Kids Mode, maar eerlijk gezegd vonden we mijn ouder tablet iets te groot voor Milan. Hij was wat zwaarder en een stuk minder handzaam. Hij neemt hem ook mee als we een weekendje weg gaan of wanneer hij gaat logeren. Een maatje kleiner was dus wel fijn. We kwamen uiteindelijk uit bij de Samsung Galaxy Tab A.

Deze is wat kleiner dan we eerst hadden; 10.1 inch en dat werkt voor kinderen een stuk fijner. Hij is licht en werkt lekker snel op de WiFi. Hierdoor heeft Milan er ook veel mee kunnen spelen op vakantie. Verder kijkt hij er ook Netflix op en ook dat gaat super. Het beeld loopt niet vast en hij hoeft tijdens een aflevering ook niet iedere keer te laden.

We hebben er inmiddels wel een hoes omheen gekocht voor de extra bescherming én de grijpgrage handjes van Floris 😉

21e eeuwse vaardigheden

Hier wil ik nog heel even op terug komen, want ik noemde deze term al in het begin van dit artikel en er is een grote kans dat je niet weet waar ik het over heb. Het is namelijk nog niet overal even bekend. Dit is een pakket van vaardigheden die voor de generatie na ons (dus onze kinderen) heel belangrijk zijn om te beheersen. Hier is een model voor ontwikkeld die al deze vaardigheden in één oogopslag laat zien. Het zijn in totaal 11 vaardigheden waaronder; communiceren, kritisch denken, creatief denken, maar ook media wijsheid en ICT basis vaardigheden.

Ik geloof dat een tablet bij kan dragen aan het leren van deze vaardigheden mits deze goed wordt gebruikt. Zeker deze Samsung tablet met de Kids Mode.

Wat vind jij van tabletgebruik bij kinderen en was jij al bekend met de Kids Mode? Klets gezellig mee in de comments hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Reacties

 1. 31 augustus 2018 / 09:24

  Ik zou daar niet zo gauw voor kiezen. Zo’n tablet kan later wel als ze naar de middelbare school gaan. Tot die tijd zou ik liever hebben dat ze met ‘gewoon’ speelgoed speelden.

  • 8 september 2018 / 13:55

   Dat vind ik in deze tijd persoonlijk wel laat. Zolang ze zich ook zonder tablet prima kunnen vermaken vind ik dat het één het ander niet uit hoeft te sluiten en dat ze ook social mediawijs gemaakt moeten worden.

 2. Rebecca
  31 augustus 2018 / 23:25

  Mijn dochter van 4 jaar heeft mijn oude iPad. ?
  Ze speelt er spelletjes zoals puzzelen, tel- en rekenspelletjes enzovoorts. Ook kijkt ze af en toe een filmpje op YouTube. Ik vind het prima, zolang ze zich ook kan vermaken zonder (en dat kan ze als de beste).

 3. Rebecca
  31 augustus 2018 / 23:26

  Interessante blog trouwens. 🙂

 4. 6 september 2018 / 10:16

  Ik ben er niet voorstander van om op jonge leeftijd al een tablet te geven. Dat kan later altijd nog wel. Ik geef liever wat meer geld uit aan leuk speelgoed waar ze wat aan heeft.

  • 8 september 2018 / 13:52

   Dat ligt er misschien ook aan wat je jong vindt. Milan wordt bijna 8 😉 Maar deze blog wil natuurlijk niet zeggen dat hij verder geen speelgoed heeft of dat we dat niet belangrijk vinden. Juist wel! Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Wij investeren bijvoorbeeld heel veel in Lego. Milan heeft niet normaal veel en speelt er graag mee. Daarnaast is hij bijna altijd in de tuin te vinden en knutselt hij graag. Het is dus wel iets genuanceerder dan dat het misschien lijkt.