Home + Dan zetten we de bloemetjes zelf maar buiten (letterlijk)

Dan zetten we de bloemetjes zelf maar buiten (letterlijk)

Het wil nog niet echt vlotten met de lente. We hebben een aantal mooie dagen gehad, maar voor mijn gevoel zitten we gewoon in een heel lange herfst. Terwijl ik dit typ is het overigens wel een hele mooie dag, maar nog te fris om buiten te zitten. Nu staat hier ook altijd wind, maar het is gelukkig droog en de zon schijnt. Dat maakt de dag letterlijk mooier. En toch kan zelfs ik niet wachten op een mooi voorjaar en een nog mooiere zomer. Want hoewel ik meest houd van de winter (en winterkleding, haha), ben ik nu echt toe aan de zon. Misschien moeten we de lente een beetje afdwingen en de bloemetjes gewoon letterlijk buiten zetten. Dus hop, planten en plantenbakken inslaan en daar al van genieten!

Plantenbakken in de tuin

We hebben in de tuin twee vaste plantenbakken laten maken. Of beter gezegd, twee borders met daarin vaste planten waaronder lavendel. Inmiddels beginnen ze weer mooi groen te worden, maar de lavendel bloeit nog lang niet. Ik kan niet wachten tot ze weer zo mooi zijn als op de foto hieronder.

Verder hebben we best veel planten in onze kleine tuin, maar dan in plantenbakken. Een plantenbak buiten is namelijk ideaal voor mensen zoals wij die regelmatig wat willen veranderen in de tuin. De basis blijft altijd hetzelfde, maar we gooien de zithoeken nog weleens om en volgende week gaat ook het speelhuisje eruit. Op die plek komt dan de hangstoel te staan met daarnaast een klein huisje voor de kat. Dat hoekje fleuren we vervolgens weer op met kleurrijke planten.

Die hebben we nu bijvoorbeeld ook al op de tuintafel staan en op een klein tafeltje in de tuin naast twee stoelen. En als we wat willen veranderen, pakken de bakken op en zetten we ze ergens anders neer.

Plantenbakken kopen, waar let je op?

Er is een ontzettend ruime keuze wat betreft plantenbakken. Nu ben ik heel erg geneigd om alleen te kijken naar wat ik mooi vind, maar de plantenbak moet wel bescherming bieden aan je planten. Goedkoop zijn planten en goede plantenbakken niet, maar als je de juiste kiest, heb je er heel wat jaren plezier van!

 • Let op de grootte van de plantenbak buiten. Te groot is niet mooi, maar een grotere pot is vaak beter voor de plant zodat de plant minder snel uitdroogt. Ook waait een grotere pot niet zo snel om. Dat is hier geen overbodige luxe.
 • Overweeg bij hele grote plantenbakken een kleine pallet met wieltjes eronder zodat je deze gemakkelijker kunt verplaatsen.
 • Let op het soort materiaal van de plantenbak. Is deze duurzaam en kan deze tegen verschillende weersomstandigheden?
 • Zitten er gaten in de bodem zodat het water weg kan lopen?
 • Hoe is de wanddikte van plantenbak en moet er nog worteldoek in bijvoorbeeld? Allemaal zaken om rekening mee te houden.
 • Houd rekening met de functie van de plantenbak. Van een kruidenbak verwacht je immers iets anders dan van een mooie pot voor een olijfboom.

Ben jij alweer bezig met de tuin zomerklaas maken? En kies je net als ik ook voor een aantal plantenbakken of juist voor vaste planten? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

 1. Anoniem
  13 mei 2023 / 22:46

  Plantenbakken en/ of potten zijn onmisbaar in de tuin. Ze geven veel sfeer en vormen ern stijlvolle toevoeging voor je tuin. Daarbij heb je de mogelijkheid om af te wijken van de omstandigheden in volle grond in jouw tuin. Zo staan hier Camellia, Acer palmatum en blauwe bes, terwijl we op zware kleigrond zitten.