Home + Budget Uitje | Het preHistorisch Dorp in Eindhoven

Budget Uitje | Het preHistorisch Dorp in Eindhoven

15.000 jaar terug in de tijd is natuurlijk ontzettend abstract, zeker voor kinderen. Die hebben daar totaal geen beeld bij, want het is wel heel erg lang geleden. Na een ochtend of middag in het preHistorisch Dorp is dat wel anders. Dan zijn de kinderen een stuk wijzer. En dat niet alleen, want jullie hebben met elkaar een top dag gehad. Er is namelijk van alles te zien en te beleven. Afgelopen weekend waren wij er uitgenodigd en we hadden een ontzettend leuke ochtend. Kijk je mee naar dit te gekke budget uitje?

Wat is het preHistorisch Dorp in Eindhoven?

In het preHistorisch Dorp in Eindhoven maak je een reis door de tijd van maar liefst 15.000 jaar. Je komt er mensen tegen van vroeger (de tijdgidsen) en zij kunnen je hulp in en rond hun huis goed gebruiken. Zo maalden onze jongens graan om er meel van te maken, daarna werd het deeg gekneed en bakten zij hun broodje boven het aangemaakte vuur. Interactie staat voorop. Het is dus niet zomaar een museum, maar eenmaal daar maak je deel uit van het dorp.

Je maakt een reis door zes verschillende periodes:

 • De tijd van jagers en verzamelaars (steentijd)
 • De tijd van de eerste boeren (bronstijd en ijzertijd)
 • De inheems-Romeinse tijd (Romeinse tijd)
 • De tijd van Franken en Vikingen (vroege middeleeuwen0
 • De tijd van handel en steden (late middeleeuwen)
 • De tachtigjarige oorlog (vroegmoderne tijd)

Per periode zijn kunnen kinderen zien hoe de mensen toen leefden, maar ze kunnen het dus ook beleven door middel van diverse activiteiten.

Tip: als je voor je bezoek de app ‘Tijdkijker’. Deze app bevat een speurtocht en audiotour om jullie te begeleiden.

Andere beleving per leeftijdscategorie

We liepen van periode naar periode en de kinderen keken hun ogen uit. We zijn hier weleens eerder geweest toen ik zwanger was van Floris. Milan was toen zes. Inmiddels zijn we vier jaar verder en beleeft hij dit weer op een andere manier. Hij begrijpt het nu veel meer, waardoor die interactie anders is. Floris is inmiddels bijna vier, begrijpt er veel minder van, maar vond de activiteiten weer heel leuk om te doen. Ook vond hij alle huisjes heel interessant. Hiermee wil ik aangeven dat kinderen in diverse leeftijdscategorieën een bezoek aan het dorp heel anders beleven, maar het net zo leuk vinden.

Veel kennis bij de medewerkers

Wat het extra leuk maakt is dat de medewerkers graag vertellen en uitleggen. Je hoort en ziet dat zij hun werk ontzettend leuk vinden en hun kennis over willen brengen op de bezoekers. Tijdens onze lunch keek Milan naar een schavot op het moment dat er een medewerker voorbij liep. Die stopte en vertelde Milan alles wat hij erover wilden weten. Datzelfde gold ook voor de medewerkers bij het brood bakken. Wij leerden er ook nog van!

Onderweg hoef je je niet te vervelen. De activiteiten zijn over het gehele preHistorisch Dorp verdeeld. Het is een goede mix tussen dingen doen en dingen bekijken.

Lunch in herberg ‘Den Bonten Os’

Halverwege je bezoek kom je uit op een mooi plein met onder andere het pottenbakkershuis en het Tolhuys. Ook vind je daar herberg ‘Den Bonten Os’, waar je heerlijk kunt lunchen. Wij waren hier uitgenodigd en hadden inmiddels wel trek gekregen.

Deze boterhammen met kroketten zijn een aanrader!

Weer door met ons bezoek aan het preHistorisch Dorp

Na de lunch vervolgden we ons bezoek en kwamen we uit bij de Adelijke Hoeve. Dat was wel te zien, dit huis was groot een een stuk luxer dan de huizen die we hiervoor hadden gezien.

De Adelijke Hoeve

Hierna vervolgden we onze weg en werden er nog armbandjes gemaakt van wol. We zagen hoe de wol werd gekleurd en leerden hoe je van deze plukken wol een mooie armband konden maken.

We liepen nog een rondje over het plein en daarna was het tijd om naar huis te gaan.

Praktische informatie

 • Momenteel moet je je bezoek van tevoren reserveren. Je reserveert in de weekenden en vakanties een tijdvak. Wij kozen voor een ochtendbezoek van 9.30 tot 13.00 uur. Dit is overigens lang genoeg. Het middag tijdvak is van 13.30 tot 17.00 uur.
 • Een ticket kost €9,95 (low budget!) en kinderen tot en met drie jaar zijn gratis.
 • Heb je een museumkaart? Ook dan kun je hier gratis naar binnen, maar ook dan moet je natuurlijk wel even reserveren.
 • Parkeren is gratis.
 • Kinderen kunnen vies worden dus trek ze kleding aan dat vies mag worden.
 • Een lunch in herberg ‘Den Bonten Os’ is een enorme aanrader!
 • Meer informatie? Klik hier voor de website van het preHistorisch Dorp.

Wij hebben een ontzettend leuke ochtend gehad!

liefs

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *