Home + Alles over blaasontsteking, inclusief de oorzaken en natuurlijke oplossingen

Alles over blaasontsteking, inclusief de oorzaken en natuurlijke oplossingen

Blaasontsteking is een aandoening die bij zowel mannen en vrouwen kan opspelen bij de plasbuis. Het kan erg ongemakkelijk en pijnlijk zijn om blaasontsteking te hebben. In deze blog is te lezen wat blaasontsteking precies inhoudt en wat de oorzaken en symptomen zijn. Ook worden er tips gegeven voor het preventief verhelpen van een nieuwe blaasontsteking.

Wat is blaasontsteking precies?

Een blaasontsteking, ook bekend als cystitis, ontstaat door een infectie van de blaas. Deze infectie wordt veroorzaakt doordat bacteriën vanuit de huid opstijgen en via de urineweg de blaas bereiken. Supplementen zoals cranberry pillen kunnen helpen, deze zijn bijvoorbeeld te krijgen bij Puur Mieke. Blaasontsteking komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, voornamelijk vanwege de kortere lengte van hun urinebuis. Ook de leeftijd speelt mee in het krijgen van een blaasontsteking, zo zijn vrouwen tussen de 15 en 24 gevoeliger voor een blaasontsteking. Ook bij vrouwen met een leeftijd boven de 65 speelt de kans op een blaasontsteking sneller op.

Symptomen van een blaasontsteking

Een blaasontsteking kan veel verschillende oorzaken hebben. Zo komt er dus op een manier een bacterie in de blaas terecht wat voor een vervelend gevoel zorgt. De symptomen die bij een blaasontsteking komen zijn goed te herkennen. Zo is er de hele dag het gevoel dat je erg nodig moet plassen, maar dat lukt niet altijd. Ook doet het pijn, in de vorm van een branderig gevoel om naar de wc te gaan. Ook de geur van de urine kan veranderen. Bij een ernstige blaasontsteking heb je ook pijn in de onderrug. Bij deze symptomen is het verstandig om de huisarts te bellen om zo je urine te kunnen laten testen.

Preventieve maatregelen

Er zijn een aantal middeltjes die kunnen dienen als preventieve maatregelen voor het voorkomen van een blaasontsteking. Sommige mensen zijn er nou eenmaal erg gevoelig voor en dat is erg vervelend. De grootste tip is om heel veel water te drinken en eventueel pillen met cranberry extract te slikken. Deze combinatie zorgt ervoor dat je de bacteriën er als het ware uitplast. Ook Vitamine C kan goed helpen bij het voorkomen van een blaasontsteking. Er zijn speciale vitaminepillen die geschikt zijn om de kans op een blaasontsteking aanzienlijk te verminderen. Deze zorgen ervoor dat de kans op een terugkerende blaasontsteking dan ook klein is.

Behandeling blaasontsteking

Het is natuurlijk ook fijn om te weten wat er moet gebeuren als je wel een blaasontsteking hebt gekregen. Bel bij aanhoudende klachten, of hoge koorts vooral de huisarts op voor advies. De assistente zal verschillende vragen stellen en op basis hiervan wordt bepaald of jij naar de praktijk moet komen. Zo ja, dan wordt er meestal een urinetest afgenomen. De urine wordt dan op kweek gezet om te kijken of de bacterie die de blaasontsteking veroorzaakt aanwezig is. Als dit het geval is, krijg je afhankelijk van de ernst en of het al vaker is voorgevallen een passende antibioticakuur. Deze slaat vaak direct aan en vermindert de klachten vrijwel gelijk.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *