Home + Aandacht gevraagd voor de Baby Loss Awareness Week…

Aandacht gevraagd voor de Baby Loss Awareness Week…

2000. Het is het jaar 2000 en mijn zus en zwager zijn zojuist voor de eerste keer de trotse ouders geworden van hun zoontje. Een prachtige, lieve baby. Ik was destijds 14 en op slag verliefd op mijn neefje. De blijdschap maakte al snel plaats voor grote zorgen. Mijn neefje werd ’s avonds met spoed naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam gebracht, hij bleek een ernstige aangeboren hartafwijking te hebben en werd al snel geopereerd. Een onzekere tijd brak aan en hij bracht vele dagen door op de afdeling neonatologie. In dat ziekenhuis ging een wereld voor ons open. Een wereld die we liever niet hadden leren kennen, maar die voor veel ouders helaas realiteit is.

Als we de afdeling op kwamen om mijn neefje te bezoeken werd ons met klem verzocht alleen te kijken naar het kindje waarvoor je kwam. Dat lukte nooit helemaal en vanuit onze ooghoeken zagen we zoveel leed. Zo ook veel te vroeg geboren kindjes. Dit maakt 14 jaar later nog steeds indruk. Ik herinner mij kindjes die net aan op je hand pasten. Veel van ons kunnen zich daar niets bij voorstellen. Gelukkig maar, maar daar is het de realiteit. Als we langs het ziekenhuis rijden denk ik altijd aan de kindjes en de ouders die daar binnen zitten in soms uitzichtloze situaties.

De drukke stad raast voorbij het enorme gebouw en voor hen staat de wereld stil…

2020. We zijn 14 jaar verder en mijn neefje is er gelukkig nog steeds. Zijn hartafwijking helaas ook, maar hij is er in ieder geval en het gaat vooralsnog goed met hem. Dat kunnen helaas niet alle ouders en familieleden zeggen… 

De Baby Loss Awareness Week…

Deze week is het de Baby Loss Awareness Week. Gedurende deze week vragen we aandacht voor babysterfte. Even wat cijfers om aan te geven hoe groot de urgentie is om hier aandacht voor te vragen:

Dagelijks krijgen gemiddeld 50 kersverse ouders te maken met een vroeggeboorte van hun kindje. Ik schrik best van dit aantal, vooral als je je realiseert dat twee van deze baby’s hun vroeggeboorte uiteindelijk niet overleven…

Van deze 50 baby’tjes zijn er 10 baby’s per dag die blijvende gevolgen overhouden aan hun vroeggeboorte. Dit varieert van cognitieve problemen tot een fysieke of verstandelijke beperking. We realiseren ons niet dat vroeggeboorte daarmee de grootste doodsoorzaak onder kinderen in Nederland.

Het is niet voor te stellen wat ouders meemaken als hun kindje vecht om te blijven leven en dat het uiteindelijk toch niet lukt.

Covid-19 zorgt voor een isolement

Als je baby veel te vroeg wordt geboren staat je wereld compleet op zijn kop. De zorgen en de onzekerheid zijn haast ondragelijk en dan is steun van familie en vrienden zo ontzettend belangrijk. Maar dit jaar staat helaas de hele wereld op zijn kop en ervaren vrouwen, hun partners, andere familieleden en vrienden een isolement na een zwangerschap en babyverlies. De ‘social distancing’ door Covid-19 heeft een grote impact gehad en dat heeft het eigenlijk nog steeds. Zowel voor de ouders die zich gesteund willen voelen als voor hun naasten die hen zo graag willen steunen en troosten. Er samen over praten kan al een hoop betekenen voor mensen die hiermee te maken hebben (gehad).

Waarom vraag ik aandacht voor dit onderwerp?

Er is geld nodig voor onderzoek. De organisatie Strong Babies financiert wetenschappelijk onderzoek in de verloskunde en neonatologie. Ze richten zich op een betere opsporing en behandeling van ziekten voor, tijdens en vlak na de geboorte en van aangeboren afwijkingen. Daarnaast richt het onderzoek zich ook op het voorkomen van al deze problemen. En daar kan Strong Babies hulp bij gebruiken.

byKees* heeft een bijzonder verhaal

Het benodigde geld wordt op diverse manieren ingezameld. Er ontstaan allerlei initiatieven en één daarvan wil ik uitlichten omdat dat een heel bijzondere is: byKees*. Dit is misschien wel het meest persoonlijke kledingmerk dat er bestaat.

Zwagers Tim en Jeroen hebben beiden tijdens de eerste zwangerschap een zoon verloren. Door de handen ineen te slaan, proberen ze hun ervaring om te buigen tot een mooi, waardevol en positief verhaal. Zij steunen Strong Babies omdat ze graag iets willen betekenen voor onderzoek naar vroeggeboorte, omdat zij weten wat een gemis het is en wat een verdriet het geeft als je je kindje verliest.
Ondanks het verdriet, wat er nog steeds is, staan de heren en daarmee ook byKees* voor kracht en positiviteit. Met de kledinglijn (welke nog uitgebreid wordt met sweaters, hoodies en ook kinderkleding) willen ze alle sterrenkindjes eren en ouders (of andere familieleden) steun bieden. Op deze manier worden alle kinderen voortgedragen.

byKees* winactie op Facebook.

Op mijn Facebookpagina mag ik een echt byKees* shirt verloten. Wie gun jij echt een shirt of wil je misschien zelf aandacht vragen voor dit onderwerp en wil je dit doen door middel van dit shirt? Ga dan snel naar Facebook en doe mee! Laten we samen heel veel aandacht vragen voor dit onderwerp en zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek. 

Dit was mijn bijdrage aan de Baby Loss Awareness Week en ik hoop dat je mee wilt doen en aandacht wilt vragen voor dit onderwerp. Dat kun je zelf al doen door dit artikel te delen op jouw Facebookpagina zodat er aandacht komt voor Strong Babies en het initiatief byKees*. Bedankt alvast!

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Christine
    13 oktober 2020 / 09:42

    Wat mooi! Wij steunen Strong Babies via Lot Of Happiness. Zulk belangrijk onderzoek!
    Zoals ik al eens eerder vertelde is mijn zus 33 jaar geleden 3 maanden te vroeg geboren. Couveuse’s waren toen uiteraard bij lange na niet zo geavanceerd als nu. Dus ja, de boodschap was eigenlijk: neem maar vast afscheid, de meesten overleven het niet op deze termijn… Wonder boven wonder werd mijn zus elke dag sterker en mochten ze haar na een week een naam gaan geven! En na ruim drie maanden mocht ze eindelijk naar het ziekenhuis bij mijn ouders in de buurt. En uiteindelijk heeft mijn zus nauwelijks iets aan de vroeggeboorte overgehouden. Maar daarin is ze op die termijn echt een uitzondering. Elk onderzoek dat ervoor zorgt dat meer kindjes met weinig gevolgen zo’n vroeggeboorte overleven juichen wij alleen maar toe!
    En wat je zegt: awareness is zoo belangrijk, ik kan me nauwelijks voorstellen hoe moeilijk het in deze tijd het moet zijn wanneer vrienden en familie door Covid-19 veel minder steun en hulp kunnen geven als ze zouden willen..