Home + Besparen en duurzaamheid | Wasbare luiers?

Besparen en duurzaamheid | Wasbare luiers?

Eerlijk is eerlijk, voor onze beide jongens hebben we geen gebruik gemaakt van wasbare luiers. Het leek mij maar gedoe en eerlijk gezegd ook niet zo fris. Ik vond het een beetje wollig en dacht er verder niet over na. En hoewel onze jongste pas zes is en zo’n drie jaar uit de luiers is, is er inmiddels een hoop veranderd. Vooral in de wereld en onze kijk op de dingen. We zijn steeds meer bezig met duurzaamheid en zijn ons meer bewust van welke wereld we willen achterlaten voor onze kinderen. Tegelijkertijd is het leven de afgelopen twee jaar schrikbarend duur geworden. Ook dat heeft onze kijk op de dingen veranderd. Kan het goedkoper en kan het duurzamer? Vragen die we onszelf steeds vaker stellen. En als je dan nog kleine kinderen in de luiers hebt, zijn wasbare luiers nu misschien wel een optie. Laat ik je er in ieder geval het één en ander over vertellen.

Laat ik om te beginnen een vooroordeel wegnemen dat ik ook lange tijd had. Wasbare luiers zijn al lang niet meer de saaie, witte lappen met spelden (au!) die je vroeger zag. Het zijn leuke, hippe broekjes met drukknoopjes of klittenband. Ze zijn een stuk goedkoper dan wegwerpluiers, fijn voor je huid van je kindje en stukken beter voor het milieu. Klinkt al lang niet meer zo wollig toch?

Wasbare luiers, wat feiten op een rij:

Bij de Billenboektiek (webshop) zag ik een handige infographic die wat feiten op een rij zet wat betreft wasbare luiers vs. wegwerk luiers. Dit waren voor mij de meest opvallende:

  • Per kind verbruik je gemiddeld 36 wasbare luiers tegenover 6000 wegwerpluiers;
  • Voor de wasbare luiers betaal je uiteindelijk gemiddeld €1400,- inclusief wassen en inlegvellen tegenover €1800,- bij wegwerpluiers;
    Let op: wasbare luiers zijn even een investering, maar bij een eventueel volgend kind hoef je die investering niet meer te doen waardoor je voor dat kind nog wat goedkoper uit bent.
  • Bij de wasbare variant heb je minder snel kans op ontlasting in de kleertjes. Ik dacht juist dat dat het tegenovergestelde was!
  • Kinderen die de wasbare dagen, worden over het algemeen sneller zindelijk;
  • In wegwerp luiers zitten behoorlijk wat chemicaliën die in de wasbare niet zitten;

Hoe werkt het?

Om te beginnen zou je een pakket met wasbare luiers aan kunnen schaffen. Zoals ik al zei is dat in het begin best een uitgave. Dit schrikt veel aanstaande ouders af, maar overall zijn de kosten een stuk lager dan wanneer je wegwerp luiers gebruikt. Een besparing van wel honderden euro’s en voor iemand die altijd roept ‘iedere euro is er één’, vind ik dat een behoorlijk bedrag. En dat is inclusief de kosten voor het wassen. Dan wordt er nog weleens gezegd dat je toch niet zo milieuvriendelijk bezig bent omdat je ze wast en misschien ook nog wel de droger gebruikt. Ook dat is onderzocht en het wassen van de luiers is ook belastend voor het milieu, maar zelfs als je altijd de droger gebruikt is je ecologische voetafdruk een stuk kleiner. Maar goed, stel dat je nu overtuigd bent, dan is het alsnog handig om te weten hoe het werkt. Ik noemde al dat je een soort starterspakket zou kunnen komen, maar wat dan?

  • Eerst kies je het type wasbare luiers. Op de website van Billenboetiek is hier veel informatie over te vinden en zijn er filmpjes met uitleg. Je kan zelfs een afspraak maken om langs te komen voor uitleg!
  • In de luier doe je een inlegvel. Dit laat vocht goed door, maar vangt ontlasting op, zodat je het met poep en al weg gooit. Na gebruik gooi je  de luiers in de luieremmer (met klemmetjes, om geuren binnen, en nieuwsgierige kinderen buiten te houden). Daarin zit een wasnet, dat je als het vol zit met luiers en al in de wasmachine gooit. De luiers komen er tijdens de was vanzelf uit. Als je onderweg luiers verschoont, of je kind bij de kinderopvang, opa en oma, of de buren is, stop je de luiers in een wetbag, een goed afsluitende waterdichte tas. Dezelfde tas kan je vervolgens mee wassen.
    Let op: deze informatie heb ik van de website van Billenboetiek.

Tot slot

Grappig dat het eigenlijk niet zoveel verschilt van de wegwerp luiers. Je moet er misschien even aan wennen, maar bij een eerste kindje moet je ook wennen aan het verschonen van wegwerp luiers. Welke keuze je ook maakt, ik hoop dat je in ieder geval wat aan deze informatie hebt gehad!

 

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *