Home + Fasenonderwijs, hoe vinden wij het?

Fasenonderwijs, hoe vinden wij het?

Op de school van Milan wordt in de onderbouw gewerkt met fasenonderwijs en dat was, zeker in het begin, best even wennen. Ik krijg er redelijk veel vragen over en er wordt vaak gedacht dat het een ‘Vrije School’ methode is. Dit is het zeker niet, dus leek het mij goed om eens uit te leggen wat fasenonderwijs nu eigenlijk inhoudt en wat wij ervan vinden.

Er zitten namelijk zowel voor- als nadelen aan. Niet zo zeer voor ons als ouders, maar juist voor de kinderen…

Even bij het begin beginnen: ieder half schooljaar is een fase. Dus tot en met groep 4 heb je dus 8 fases doorlopen. de kinderen beginnen in een combiklas van fase 1, 2 en 3 bij dezelfde juffen. Ze zitten dus als ze net beginnen op de basisschool minimaal 1,5 jaar bij dezelfde leerkrachten. Milan bijna 2 schooljaren, omdat hij in oktober is geboren. En dat betekent dus dat er om het half jaar ook kinderen uit de klas gaan omdat ze doorstromen naar fase 4.

Eind januari is de eerste fasenwissel en Milan vindt dat best lastig omdat het nu voor het eerst is dat er vriendjes en vriendinnetjes van hem doorstromen. Er zijn ook genoeg vriendjes en vriendinnetjes die met hem meegaan na de zomervakantie, maar dit vindt hij erg jammer. De kinderen die doorgaan zelf ook hoor. Zij komen namelijk niet bij hun oude klasgenootjes terecht, maar in een nieuwe groep. Volg je het nog? 😉

Een groot voordeel hiervan is dat ze straks wel bijna iedereen kennen en de ouders elkaar ook. Dit vergroot een gevoel van saamhorigheid op school en dat is wel duidelijk te merken. Ook kennen de leerkrachten de kinderen goed en is het voor de kinderen vertrouwd, zeker in de eerste 3 fases.

Voor ons zitten er dus grote voordelen aan fasenonderwijs en we zijn dan ook blij dat de school dit aanbiedt. Nu is dit al een gewilde school en moet je je kind al heel vroeg opgeven, we hebben de keuze dus ook al vroeg gemaakt, maar we hebben er geen spijt van. Vanaf groep 5 wordt het gewone groepsonderwijs aangeboden en zijn de klassen ook vast.

Waren jullie bekend met fasenonderwijs? En hoe lijkt het je? Laat het me weten in de comments hieronder.

liefs-marisca-mamablogger-mama blogger-

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

  1. 20 januari 2016 / 08:44

    Ik had er nog nooit van gehoord. Wel heel appart. hier leren de kinderen elkaar heel goed kennen door de eetgroep. Alle klassen worden dan door elkaar gehusseld met het middageten.

  2. 20 januari 2016 / 08:48

    Wat een leuk stukje! Ik heb er op de opleiding wel eens van gehoord maar er zijn zo weinig scholen die ermee werken. Ik vind het zeker een mooie vorm en ben wel benieuwd hoe het onderwijs zelf is ingericht. Toevallig kwam op mama to the max vandaag mijn artikel online over ‘soorten onderwijs’. Sluit leuk bij elkaar aan 😉 ik ga mij er eens wat meer in verdiepen thanks voor de inspiratie!

  3. 27 januari 2016 / 22:45

    Mooi systeem, maar ik snap niet heel goed hoe de kindjes die dan in januari doorstromen dan instromen in groep 5. Doen ze dan fase 8 langer? Of 1,5 jaar groep 5?

    • 29 januari 2016 / 09:25

      Hoi, sorry voor de late reactie, maar voor die groep is er een fase 8+. Daarna stoomt iedereen naar de gewone groep 5 en dat gaat dan zo t/m groep 8. Het fasenonderwijs geldt dus alleen voor de onderbouw