Van de week rekenden klasgenoten van onze oudste uit dat ze nog iets minder dan 40 lesdagen hadden voor de zomervakantie. Dat klinkt opeens wel heel dichtbij. Voor ons betekent dit dat onze zoon na die 40 lesdagen van de basisschool af is. De tijd vliegt echt! In dit blog vertel ik over de eindtoetsen, de keuze voor een middelbare school etc.
Eindtoetsen groep 7 en groep 8
Gedurende de looptijd van de basisschool maakt je kind Cito-toetsen en je hebt inzicht in hoe je kind het überhaupt op school doet. Toch is de Cito-toets van groep 7 een belangrijke (tenminste, zo hebben wij dat begrepen), omdat deze het voorlopige schooladvies van je kind zou bevestigen. Ook in groep 8 worden Cito’s gemaakt, maar onlangs hebben ze ook nog definitieve eindtoetsen gemaakt. Dat kende ik nog niet van vroeger. Toen was het na de Cito’s echt klaar. De uitslag van die toetsen moeten we nog krijgen, maar het kan het schooladvies niet meer negatief beïnvloeden. Kortom, een hoop toetsen die leiden tot een schooladvies voor de middelbare school.
Van voorlopig schooladvies naar een definitief advies
Eind groep 7 kregen we een voorlopig schooladvies. Hiermee konden we ons al een beetje oriënteren op scholen. Half februari kregen we zijn definitieve advies. Deze was hetzelfde als het voorlopige advies. Stabiel, binnen de verwachting en we waren zo blij met dat advies, dus dit was natuurlijk heel fijn. Nu had ieder advies prima geweest, maar Milan wil een bepaalde richting op dus hij zijn advies echt nodig. Het was grappig dat zijn juf van vorig jaar al zei dat ze deze richting bij hem vond passen. Ze had toen geen idee dat hij die kant ook daadwerkelijk op wilde.
Inmiddels zijn we weer een paar maanden verder en wachten we op de uitslag van de eindtoetsen. Hiermee kan zijn advies nog iets hoger eindigen, maar dat maakt eigenlijk niets uit. Hij gaat in de brugklas naar een dakpanklas en krijgt dan cijfers op twee niveaus. Aan het einde van het brugklasjaar wordt vervolgens de definitieve richting geadviseerd. Dat vinden wij erg fijn, dan kan hij gewoon lekker wennen en zijn draai vinden op school.
Keuze voor een middelbare school
We hebben in totaal drie scholen bezocht. Van eentje wisten we al dat die het waarschijnlijk niet ging worden, maar we wilden toch kijken. Mijn mening is namelijk gebaseerd op ervaringen van 20 jaar geleden en Milan moet erheen, wij niet. Hij moest dus zelf zijn keuze maken. Uiteindelijk was zijn keuze heel duidelijk. Die ene school viel inderdaad af. Zowel Pat als hij misten het goede gevoel bij die school. Vervolgens bleven er twee over. Ik was over allebei erg enthousiast, maar Milan was duidelijk: er was maar één school waar hij heen wilde. Toevallig mijn oude school en – het belangrijkst – deze school biedt de richting aan die hij graag op wil.
Aftellen en afwachten
Inmiddels zijn we weer een paar maanden verder en hebben we te horen gekregen dat hij is toegelaten op de school van zijn keuze. Half juni heeft hij een kennismakingsdag met zijn klas en mentor. Spannend hoor! Ik hoop zo dat hij het naar zijn zin krijgt en later met net zoveel plezier terugkijkt op zijn tijd daar als dat ik doe.
Het aftellen is nu echt begonnen!
Spannend en leuk.
Ik hen zelf op een mavo/havo gezeten en kreeg gewoon 1 cijfer. Een dakpaklas, nooit eerder gehoord.
Onze dochter nu ook groep 8. Ze had keuze uit 2 scholen. Ze heeft zelf gekozen voor mijn oude school. Ik ben benieuwd.
Auteur
Hier vroeger ook niet twee cijfers, maar nu blijkbaar wel. Hij krijgt dan twee cijfers op twee niveaus.
Ik zat vroeger in de brugklas op havo/vwo op de Goudse waarden en kreeg daar 1 cijfer. In de 2e overgestapt naar het gsg en in een mavo/havo klas. Daar kreeg ik wel 2 cijfers 😉 veel plezier voor Milan zijn laatste weekjes basisschool!
Auteur
Ja, zo zie je maar dat het nu echt anders gaat. Milan gaat overigens niet naar de Goudse Waarden, maar gaat wel naar havo/vwo. Op zijn school krijgt hij alleen in de brugklas de twee cijfers. Daarna wordt een advies gegeven en dat wordt de definitieve richting. Dankjewel!