Afgelopen week kregen we twee te gekke spaarpotten binnen voor de jongens. Dit gaf ons meteen de gelegenheid om nieuwe afspraken te maken met de jongens wat betreft sparen. Natuurlijk sparen wij ook voor ze, maar we vinden het belangrijk dat ze zelf ook leren sparen en bewust leren omgaan met hun geld. Nu ze beiden een nieuwe, en dus extra spaarpot, hebben gekregen, wordt het voor hen wat overzichtelijker om te sparen. Hieronder zie je hun nieuwe spaarpotten en vertel ik over de afspraken die we met ze maakten.
Nieuwe spaarpotten
Van de webshop By Bineke kregen de jongens ieder een houten spaarpot met naam. De spaarpotten zijn gemaakt in de vorm van hun voorletters en op het plexiglas aan de voorkant zijn hun namen gegraveerd. Hoe gaaf is dat?!
Het leuke van deze spaarpotten is dat het niet alleen tijdloos en persoonlijk is, maar door het plexiglas kunnen ze zien hoeveel ze al hebben gespaard en dat motiveert natuurlijk enorm. Dat was meteen wat we nodig hadden om het met hen over sparen te hebben, want ook al is Floris nog klein en begrijpt Milan het al stukken beter, we hebben met beiden dezelfde afspraken gemaakt omdat we vinden dat het goed is om al vroeg over geld te praten.
Twee heel leuke cadeautjes voor de jongens! Omdat Milan een feestje had mocht Floris zijn spaarpot al open maken.
Afspraken over sparen
De jongens hadden voorheen ieder een eigen spaarpot. Deze staan in een kast in de woonkamer en als ze geld krijgen, of ze willen hun geld tellen, dan worden ze uit de kast gehaald. Daarbij hadden we al een afspraak: als de spaarpot vol zat mochten ze de helft uitgeven en de andere helft ging naar de spaarrekening. Dat leverde nog weleens discussies op, maar we waren duidelijk: dit is wat het is, want het is niet nodig om in één keer al je geld uit te geven. Dat kan ook niet als je volwassen bent.
De nieuwe afspraken lijken op de oude, maar we zijn anders van start gegaan. Beide jongens mochten ieder €20,- uit hun spaarpot halen en dit even apart leggen. Het overige spaargeld ging in de nieuwe spaarpotten.
De nieuwe spaarpotten staan op de kamers van de jongens. We geloven erin dat dit motiveert om verder te sparen.
De €20,- ging vervolgens weer terug in de oude spaarpotten en staan weer in de kast in de woonkamer. Dit is geld dat ze uit mogen geven. Wij bemoeien ons daar niet mee (hoe moeilijk dat soms ook is), want het is hun geld en vrij te besteden. We kunnen ze wel adviseren. Het overige geld blijft gewoon in de houten letter spaarpotten zitten. Zodra deze vol zijn, gaat dat weer naar hun spaarrekeningen en mag Milan kiezen welk deel hij op zijn beleggingsrekening wil storten zodat hij gevoel krijgt bij de verdeling van het geld.
Maar hoe worden de nieuwe spaarpotten dan gevuld?
Als ze nu geld krijgen (bijvoorbeeld voor hun rapport of verjaardag), gaat 1/3 in de spaarpot om uit te geven en 2/3 in de nieuwe spaarpot. Zo gaan ze (vooral Milan, want Floris is zich nog niet bewust van geld) hopelijk bewuster om met het geld dat ze hebben om uit te geven en gaat het sparen wat sneller. En hoewel Milan het allemaal maar onzin vindt, weet ik zeker dat hij ons er later dankbaar voor is. Leren omgaan met geld en het leren investeren is belangrijk. Nu hebben wij van dat laatste ook nog niet zoveel kaas gegeten, maar alle beetjes helpen en dan leren we met elkaar.
Wat vinden jullie van deze afspraken en zijn jullie daar ook bewust mee bezig met jullie kind(eren)? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.
De te gekke houten spaarpotten met naam an By Bineke vind je hier.